W?trbka z cebulk? po mojemu – tylko dla widzw o mocnych nerwach

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2736.jpg

Bardzo antydietetyczne danie niestety, ale za to jakie pyszne! No i niesie te? mimo wszystko kilka korzy?ci dla nas, np. w?trbka dostarcza przede wszystkim bardzo du?o ?elaza, na ktrego braki cierpi wiele osb, a jest niezb?dne, zw?aszcza kobietom, ktre maj? na nie szczeglnie du?e zapotrzebowanie. Oprcz tego w?trbka dostarcza cynk i witamin? B. Do tego jest bardzo, bardzo, bardzo tania. Serio. Koszt obiadu ktry tu przedstawiam, du?ych porcji dla dwch osb to w sumie poni?ej 5 z?. SERIO, obiad dla 2 osb poni?ej pi?ciu zyla! Ja u?y?am w?trbki wieprzowej, ale wiem ?e wiele osb to odrzuca b?d? nie jedz? w ogle wieprzowiny, dlatego spokojnie mo?na j? zast?pi? drobiow?.

Nigdy nie rozumia?am, jakim cudem dla kogo? mg? to by? koszmar z dzieci?stwa – podobnie jak broku?y czy brukselka. Przecie? to s? pyszne rzeczy! Wystarczy umiej?tnie je przygotowa?. Kluczem do w?trbki jest po pierwsze, by nie soli? jej przed ani w trakcie sma?enia – dopiero gotowe danie na patelnie. Po drugie – by obsma?y? mi?so z 2 stron na szybko, na du?ym ogniu, a potem na ma?ym powolutku dusi?. Powinna wtedy by? chrupi?ca z wierzchu i konsystencji delikatnego pasztetu w ?rodku.

Przepis na w?trbk? z cebulk?

Sk?adniki:
W?trbka – ja kupi?am ok. 700g za mniej-wi?cej 2,5 z?.
2 du?e cebule (lub 3 mniejsze)
M?ka pszenna
S?odka papryka
Pieprz, sl
Kminek
Olej
?y?ka mas?a
Ziele angielskie
1/3 szklanki wina bia?ego, p?wytrawnego

Do podania korniszony i bu?a z mas?em – o ile kto? ma w nosie diet?, je?li jednak drogie wam zdrowie – polecam kasz? gryczan?

Najpierw w?trbk? myjemy i oczyszczamy z b?onek, oraz kroimy na nie za wielkie kawa?ki (ok 5x1x2 cm). Polecam robi? to w lateksowych r?kawiczkach, bo z obrbk? w?trbki niestety jest troch? krwawa ?a?nia, wi?c jak kto? jest bardziej wra?liwy, to mo?e mie? ci??ko.

Mi?so obtaczam w m?ce z dodatkiem s?odkiej papryki i kminku (jakie? 3 ?y?ki m?ki, p? ?y?eczki papryki i p? ?y?eczki kminku). Uwaga, wa?ne! NIE SOLIMY. Bo wyjdzie twarde, ?ylaste i niejadalne.

Cebul? kroimy w pirka, na patelni rozgrzewamy 3-4 ?y?ki oleju. Na gor?cy t?uszcz wrzucamy obtoczon? w?trbk?, obsma?amy na du?ym ogniu z obu stron. Nast?pnie dodajemy cebul?, 3 du?e szczypty pieprzu, mieszamy i przykrywamy. Na ma?ym ogniu dusimy oko?o 5 minut, dolewamy ok. 1/3 szklanki wina, dodajemy ?y?k? mas?a i 5-6 kulek ziela angielskiego, mieszamy i przykrywamy. Dusimy, co jaki? czas mieszaj?c, a? cebula zmi?knie ca?kowicie. Dopiero po zdj?ciu z ognia ca?o?? solimy i mieszamy.

Do podania proponuj? bagietk? z mas?em i korniszony, bo tak lubi? najbardziej 😀 Ale spokojnie mo?na podawa? z kasz? gryczan?, zdrowiej i bardziej dietetycznie. Smacznego!



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2720.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2723.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2724.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2726.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2727.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2728.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2729.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2730.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2731.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2732.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2734.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2740.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2739.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2737.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *