Czerwone pesto – prosty i pyszny obiad w kilka minut

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244752.jpg
Czerwone pesto

Danie na specjalne ?yczenie mojej przyjaci?ki ktra kocha pesto, a nie kocha stania przy garach. Wiem, ?e zarwno moje „klasyczne” pesto bazyliowe (link TUTAJ), jak i wariacja na bazie rukoli (link TUTAJ) przypad?y wam do gustu – polecam zatem moj? autorsk? wariacj? na temat czerwonego pesto.

Pesto kupne czy domowe?

Tu ma?a dygresja – kilka razy kupowa?am czerwone pesto (w mrocznych czasach mojej diety, gdy zdarza?o mi si? kupowa? gotowe p?produkty – serdecznie odradzam zarwno ze wzgl?dw zdrowotnych, dietetycznych, jak i walorw smakowych), ale jako? nigdy nie umia?am si? do niego przekona?. Co? mi zwyczajnie nie le?a?o w tym smaku. Za to kiedy wykona?am pierwszy raz domowe – od razu zrozumia?am, o co chodzi.

Do tych kupnych dodaj? dziwne rzeczy – m?k? ziemniaczan?, ziemniaki, dziwne sery, dziwny olej. Pomijaj? za to dobr? oliw?, dobrego sera daj? tyle co kot nap?aka?. Podobnie z orzechami – piniowych (czyli takich, ktrych oryginalnie u?ywa si? do „prawdziwego” pesto) raczej nie u?wiadczycie – w czym nie ma nic dziwnego zasadniczo, bo s? strasznie drogie. Za to zast?puj? je dziwnymi cudami – zbo?ami, ziemniakami, m?k?, glutenem… A wystarczy da? zamiennik, ktry ma sens – np. orzechy nerkowca, ktre serdecznie polecam. Rwnie? nie tanie, ale za to przy piniowych – totalnie do ud?wigni?cia. Natomiast specjalnie dla mojego przyjaciela Bartka, ktry to ma uczulenie na nerkowce, polecam pestki s?onecznika (nie solone!) lub obrane migda?y – ktre ?wietnie sprawdzaj? si? w pesto. Serio – wiem, ?e to brzmi dziwnie, ale sprawdza?am wielokrotnie – totalnie pasuje.

Przepis na czerwone pesto

Sk?adniki:
Ok. p? szklanki startego, twardego sera (u?y?am Dziurgasa)
Gar?? orzechw nerkowca (mo?na zast?pi? piniowymi lub nasionami s?onecznika)
Du?y z?bek czosnku (lub 2 ma?e)
Gar?? li?ci bazylii
Oliwa z oliwek
Suszone chilli w p?atkach
S?oik suszonych pomidorw w oleju lub oliwie (230g ca?o??, ok 130g po ods?czeniu)

Do podania – ulubiony makaron

Przygotowanie sk?adnikw

Oglnie rzecz bior?c , to robocizny przy pesto jest niewiele. Ser ?cieramy na drobnej tarce, czosnek obieramy z ?upiny. Nerkowce pra?ymy na patelni – wrzucamy na gor?c? bez ?adnego t?uszczu i mieszamy a? nabior? br?zowego koloru.

Do blendera wrzucamy upra?one orzechy, starty ser, z?bek czosnku (mo?na przekroi? na p? lub ?wiartki), szczypt? chilli w p?atkach, gar?? li?ci bazylii. Wiem, ?e w czerwonym nie s? konieczne, ale co to za pesto bez bazylii!? Do tego wrzucamy wszystkie pomidory, pozostawiaj?c ok 4 sztuki w s?oiku. Dolewamy mniej-wi?cej dwie ?y?ki oleju z pomidorw i dwie ?y?ki czystej oliwy. Blendujemy na g?adko, w razie potrzeby dolewaj?c odrobin? oleju z pomidorw, a? do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Do podania proponuj? ulubiony makaron i pozosta?e pomidory pokrojone w cienkie paseczki, kilka oliwek lub kaparw i odrobin? startego sera. Palce liza?!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244728.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244729.jpg
Oczywi?cie parmezan, grana padano itp. s? idealne do pesto. Ja za to kocham Dziurgasa i kto mi zabroni?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244730.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244738.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244734.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244735.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244742.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244748.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244750.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244749.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244752.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244753.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244754.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244755.jpg
Pesto w takiej postaci wystarczy zala? od gry oliw? (szczelnie, ok 3-5 mm), zakr?ci? i wstawi? do lodwki. Spokojnie postoi kilka dni.




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244757.jpg

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *