
Pyszne, bardzo szybkie danie z rzeczy, które zawsze mam „w zapasie” w lodówce, co i wam polecam 🙂 Makaron mam w spiżarce zawsze, i domowe pesto łatwo zrobić – tu przepis na pesto z rukoli w innym wariancie.
Składniki:
Pesto
Duży pęczek rucoli
3-4 gałązki bazylii
Ok 30 g startego, twardego sera, np. garana padano
Ok 2 łyżki orzechów nerkowca
2 duże ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Szczypta soli
Ok. 10 cm kiełbasa chorizo
Makaron
Chilli w płatkach
Do podania trochę startego sera i kilka listków bazylii
Jeśli chodzi o produkcję pesto, to temat jest prosty jak 2 + 2. Liście rukoli, 2-3 gałązki bazylii (jeśli jest młoda i delikatna – w całości, jeśli już ma stwardniałe łodyżki – tylko liście), 2 -3 ząbki czosnku, garstka orzechów nerkowca, szczypta soli i starty parmezan lądują w blenderze.
Na początek wlewam ok 3 łyżek oliwy i blenduję. Jeśli jest za „suche” – ma bardziej sypką konsystencję niż kremową – dolewam więcej oliwy i znów blendują, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. I już, voila, gotowe, jesteśmy mistrzami włoskiej kuchni 🙂 Do tego wystarczy dobry makaron ugotowany al dente i obiad gotowy. Jeśli jednak komuś np. się nudzi, to polecam taką małą wariację.












