
Pyszne, bardzo szybkie danie z rzeczy, ktre zawsze mam „w zapasie” w lodwce, co i wam polecam 🙂 Makaron mam w spi?arce zawsze, i domowe pesto ?atwo zrobi? – tu przepis na pesto z rukoli w innym wariancie.
Sk?adniki:
Pesto
Du?y p?czek rucoli
3-4 ga??zki bazylii
Ok 30 g startego, twardego sera, np. garana padano
Ok 2 ?y?ki orzechw nerkowca
2 du?e z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Szczypta soli
Ok. 10 cm kie?basa chorizo
Makaron
Chilli w p?atkach
Do podania troch? startego sera i kilka listkw bazylii
Je?li chodzi o produkcj? pesto, to temat jest prosty jak 2 + 2. Li?cie rukoli, 2-3 ga??zki bazylii (je?li jest m?oda i delikatna – w ca?o?ci, je?li ju? ma stwardnia?e ?ody?ki – tylko li?cie), 2 -3 z?bki czosnku, garstka orzechw nerkowca, szczypta soli i starty parmezan l?duj? w blenderze.
Na pocz?tek wlewam ok 3 ?y?ek oliwy i blenduj?. Je?li jest za „suche” – ma bardziej sypk? konsystencj? ni? kremow? – dolewam wi?cej oliwy i znw blenduj?, a? do uzyskania ulubionej konsystencji. I ju?, voila, gotowe, jeste?my mistrzami w?oskiej kuchni 🙂 Do tego wystarczy dobry makaron ugotowany al dente i obiad gotowy. Je?li jednak komu? np. si? nudzi, to polecam tak? ma?? wariacj?.












