
Jako ?e odkry?am jaki? czas temu miejsce gdzie rosn? dzikie szparagi, nie mog? si? powstrzyma? i jem je, dos?ownie, non stop. Te dzikie s? tak pyszne ?e uzale?niaj?ce – nawet mj ma?, ktry za szparagami nie przepada, przyznaje mi racj? i wcina bez gadania.
Je?li jeste?cie ciekawi jak wygl?daj? szparagi na dziko, w naturze i jak je zbieram – zapraszam do ?ledzenia insta:
Jako ?e moja lodwka jest non-stop pe?na szparagw, codziennie staram si? je?? je na inny sposb – i to dzia?a! Tak oto narodzi?a si? ta absolutnie przepyszna sa?atka ziemniaczana z m?odych ziemniakw. Mo?na j? je?? jako samodzielny posi?ek lub dodatek do mi?sa, np. piersi kurczaka czy swojskiego schabowego. ?wietnie te? sprawdzi si? jako dodatek do da? z grilla.
Sk?adniki:
6-10 szparagw
?y?eczka kaparw
1 ma?y pomidor (zwyk?y lub malinowy)
Ser feta
Oliwa z oliwek
?wie?a bazylia
Kilka m?odych ziemniakw
Dresing:
?y?eczka musztardy dijon
?y?eczka miodu
Sok z po?owy cytryny
Oliwa (mo?e by? zwyk?a lub smakowa – np. truflowa, chilli)
Ziemniaki m?ode gotujemy w osolonej wodzie w ca?o?ci, ze skrk? – trzeba je jedynie oczy?ci? – umy? szczoteczk? pod ciep?? wod?. Ugotowane „al dente” odlewamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawa?ki (ale nie drobn? kostk?) i wrzucamy do naczynia ?aroodpornego. Do tego samego naczynia wk?adamy pokrojone w 2 cm kawa?ki szparagi (pozbawione wcze?niej zdrewnia?ych ko?cwek). Polewamy ca?o?? odrobin? oliwy, mieszamy i wk?adamy do pieca (200 stopni, grill lub termoobieg). Pieczemy ok 10 minut.
Sk?adniki dresingu dok?adnie mieszamy w miseczce.
Po wyj?ciu z pieca wrzucamy ziemniaki i szparagi na talerz. Dodajemy pokrojonego w kostk? pomidora i fet? oraz kilka kaparw. Przed podaniem dodajemy li?cie ?wie?ej bazylii i polewamy dresingiem. Gwarantuj? – przepyszne! Lekkie, zdrowe i nowoczesne podej?cie do sa?atki ziemniaczanej oraz nieco inny sposb na szparagi ni? „zawini?te w boczek i ciasto francuskie” 🙂










