Uwielbiam kremowe, ciągnące, serowe sosy w połączeniu z typowo włoskimi smakami i makaronem. Comfort food pełną gębą, idealny na każdą porę roku. Pyszny, szybki i prosty w wykonaniu – makaron z oliwkami, kaparami i kremowym sosem…
Składniki których użyłam mam ZAWSZE w domu – można z nich tworzyć niezliczone kombinacje kiedy nie mamy czasu czy ochoty na zakupy 🙂
Przepis na szybki makaron z oliwkami i kaparami
Składniki:
2 łyżeczki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
Stary parmezan (lub grana padano, lub inny ser tego typu)
5-8 plasterków dojrzewającej szynki (serrano, prosciutto lub inna tego typu)
2-3 ząbki czosnku
Kulka mozarelli
Ok. 100-150 g mascarpone
1 mała czerwona cebula (lub pół dużej, można zamienić na szalotkę)
Oliwa z oliwek
Sól
Chilli w płatkach
1 duży pomidor
Makaron penne (lub świderki)
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy duża szczyptę soli i dużą szczyptę chili w płatkach (jak ktoś lubi kopa – 2). Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a kiedy się zeszkli, dodajemy kapary. Użyłam takich malutkich, więc dodałam je w całości – jeśli ktoś używa dużych, warto je posiekać wcześniej. Dobrze jest też wcześniej odsączyć je z zalewy by nie niosły zbyt dużo octowego smaku. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w drobne paseczki szynkę i smażymy wszystko, aż zacznie łapać złoty kolor.
Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojone w połówki oliwki. Mieszamy i po 2-3 minutach dodajemy mascarpone. Dokładnie mieszamy aż się rozpuści, dodajemy starty parmezan (ok pół kubka) i pokrojoną w kosteczkę mozarellę. Mieszamy, aż całość utworzy kremowy sos, solimy w razie potrzeby. Łączymy z ugotowanym al dente makaronem, mieszamy wszystko i gotowe!