Szybki makaron z oliwkami, kaparami i kremowym sosem z 3 serw

Uwielbiam kremowe, ci?gn?ce, serowe sosy w po??czeniu z typowo w?oskimi smakami i makaronem. Comfort food pe?n? g?b?, idealny na ka?d? por? roku. Pyszny, szybki i prosty w wykonaniu – makaron z oliwkami, kaparami i kremowym sosem…

Sk?adniki ktrych u?y?am mam ZAWSZE w domu – mo?na z nich tworzy? niezliczone kombinacje kiedy nie mamy czasu czy ochoty na zakupy 🙂

Przepis na szybki makaron z oliwkami i kaparami

Sk?adniki:
2 ?y?eczki kaparw
2 ?y?ki czarnych oliwek
Stary parmezan (lub grana padano, lub inny ser tego typu)
5-8 plasterkw dojrzewaj?cej szynki (serrano, prosciutto lub inna tego typu)
2-3 z?bki czosnku
Kulka mozarelli
Ok. 100-150 g mascarpone
1 ma?a czerwona cebula (lub p? du?ej, mo?na zamieni? na szalotk?)
Oliwa z oliwek
Sl
Chilli w p?atkach
1 du?y pomidor
Makaron penne (lub ?widerki)

Na patelni? wlewamy 2 ?y?ki oliwy, dodajemy du?a szczypt? soli i du?? szczypt? chili w p?atkach (jak kto? lubi kopa – 2). Pokrojon? w pirka cebul? wrzucamy na rozgrzany t?uszcz, a kiedy si? zeszkli, dodajemy kapary. U?y?am takich malutkich, wi?c doda?am je w ca?o?ci – je?li kto? u?ywa du?ych, warto je posieka? wcze?niej. Dobrze jest te? wcze?niej ods?czy? je z zalewy by nie nios?y zbyt du?o octowego smaku. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojon? w drobne paseczki szynk? i sma?ymy wszystko, a? zacznie ?apa? z?oty kolor.

Dodajemy pokrojonego w kostk? pomidora i pokrojone w po?wki oliwki. Mieszamy i po 2-3 minutach dodajemy mascarpone. Dok?adnie mieszamy a? si? rozpu?ci, dodajemy starty parmezan (ok p? kubka) i pokrojon? w kosteczk? mozarell?. Mieszamy, a? ca?o??utworzy kremowy sos, solimy w razie potrzeby. ??czymy z ugotowanym al dente makaronem, mieszamy wszystko i gotowe!

czarne oliwki






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *