
Składniki:
Bulion warzywny lub mięsny (ok 0,5 l)
Puszka pomidorów
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Suszona bazylia i oreganao
Chilli w płatkach
1 ząbek czosnku
Oliwa
Opcjonalnie:
Świeża bazylia i śmietana 18%
Makaron (krajanka lub świderki)
Na dnie garnka rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, na którą wrzucamy rozgnieciony bokiem noża czosnek. Kiedy zacznie wypuszczać intensywny zapach, dodajemy dwie duże szczypty bazylii, szczyptę chilli i szczyptę oregano oraz szczyptę soli. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Po kolejnych 2-3 minutach zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy pół łyżeczki koncentratu i gotujemy 10-15 minut. Blendujemy na gładko blenderem ręcznym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do podania polecam łyżeczkę śmietany, porwane listki świeżej bazylii i makaron 🙂




Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.