Sk?adniki:
Bulion warzywny lub mi?sny (ok 0,5 l)
Puszka pomidorw
?y?eczka koncentratu pomidorowego
Sl, pieprz
Suszona bazylia i oreganao
Chilli w p?atkach
1 z?bek czosnku
Oliwa
Opcjonalnie:
?wie?a bazylia i ?mietana 18%
Makaron (krajanka lub ?widerki)
Na dnie garnka rozgrzewamy ?y?eczk? oliwy, na ktr? wrzucamy rozgnieciony bokiem no?a czosnek. Kiedy zacznie wypuszcza? intensywny zapach, dodajemy dwie du?e szczypty bazylii, szczypt? chilli i szczypt? oregano oraz szczypt? soli. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Po kolejnych 2-3 minutach zalewamy wszystko gor?cym bulionem, dodajemy p? ?y?eczki koncentratu i gotujemy 10-15 minut. Blendujemy na g?adko blenderem r?cznym i doprawiamy sol? i pieprzem do smaku.
Do podania polecam ?y?eczk? ?mietany, porwane listki ?wie?ej bazylii i makaron 🙂
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.