Penne z kurczakiem i szpinakiem to pyszne, lekkie danie, które idealnie smakuje zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni. Do tego to świetny sposób by przekonać niechętnych szpinakowi – nawet nie zauważą, że go jedzą, a witaminki zrobią brrrrt prosto do organizmu.
Składniki:
Ok. 300 g piersi z kurczaka
Paczka świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula (użyłam czerwonej)
2 łyżki serka mascarpone
1-2 łyżki gorgonzoli
Pół łyżeczki estragonu
Sól, pieprz
Płatki chilli
Oliwa z oliwek
Ok. 250 g makaronu penne
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy szczyptę płatków i chilli i soli. Po chwili dodajemy cebulkę, a gdy się zeszkli – kurczaka. Doprawiamy go solą, pieprzem i estragonem, smażymy aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Po minucie dorzucamy umyty szpinak, mieszamy całość i przykrywamy. Gdy tylko liście zaczną więdnąć, dodajemy mascarpone i gorgonzolę. Mieszamy dokładnie i po minucie dodajemy ugotowany „al dente” makaron.
Polecam też przepis na świetne penne z kurczakiem i serowym sosem – pyszne!