Penne z kurczakiem i serowo-szpinakowym sosem

Penne z kurczakiem i szpinakiem to pyszne, lekkie danie, ktre idealnie smakuje zarwno latem, jak i w ch?odniejsze dni. Do tego to ?wietny sposb by przekona? niech?tnych szpinakowi – nawet nie zauwa??, ?e go jedz?, a witaminki zrobi? brrrrt prosto do organizmu.

Sk?adniki:
Ok. 300 g piersi z kurczaka
Paczka ?wie?ego szpinaku
2 z?bki czosnku
1 ma?a cebula (u?y?am czerwonej)
2 ?y?ki serka mascarpone
1-2 ?y?ki gorgonzoli
P? ?y?eczki estragonu
Sl, pieprz
P?atki chilli
Oliwa z oliwek
Ok. 250 g makaronu penne

Kurczaka oczyszczamy z b?onek i kroimy w kostk?, cebul? kroimy w ma?? kosteczk?. Na patelni rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oliwy, wrzucamy szczypt? p?atkw i chilli i soli. Po chwili dodajemy cebulk?, a gdy si? zeszkli kurczaka. Doprawiamy go sol?, pieprzem i estragonem, sma?ymy a? zacznie si? rumieni?. Dodajemy posiekany (lub przeci?ni?ty przez prask?) czosnek. Po minucie dorzucamy umyty szpinak, mieszamy ca?o?? i przykrywamy. Gdy tylko li?cie zaczn? wi?dn??, dodajemy mascarpone i gorgonzol?. Mieszamy dok?adnie i po minucie dodajemy ugotowany al dente makaron.

Polecam te? przepis na ?wietne penne z kurczakiem i serowym sosem – pyszne!




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *