Panna Cotta z musem truskawkowym i p?atkami migda?w

Uwielbiam panna cott?, to mj ulubiony deser – zarwno do jedzenia – bo jest pyszny! Jak i do robienia, bo jest bardzo prosty. Najgorsza cz??? to cierpliwe czekanie a? si? zetnie… Ale warto! Tu przedstawiam klasyczn? panna cott? z truskawkami, ale polecam te? sprawdzi? przepis na panna cott? kokosow? 🙂

Sk?adniki:
2 czubate ?y?eczki ?elatyny w proszku
2,5 ?y?ki wody
300 g ?mietanki 30%
300 ml mleka (niepe?na szklanka)
2 p?askie ?y?ki cukru (bia?y lub br?zowy)
2-3 ?y?eczki rumu (mo?na u?y? te? Malibu)
Wanilia – najlepiej 1 laska wanilii, mo?na zast?pi? ?y?eczk? ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziw? wanili? (wtedy dajemy mniej cukru)

Mro?one lub ?wie?e truskawki (ok dwie szklanki)
Migda?y w p?atkach

Do rondelka wlewamy mleko i ?mietank?, dodajemy cukier, wanili? lub cukier wanilionowy i podgrzewamy (nie zagotowujemy!)

W miseczce mieszamy dok?adnie ciep?? wod? z ?elatyn? (powinna si? rozpu?ci? ca?kowicie lub niemal ca?kowicie). Gdy mleko ze ?mietank? stanie si? gor?ce, a cukier ca?kowicie rozpu?ci – dodajemy ?elatyn? i rum, mieszamy wszystko dok?adnie i przelewamy do miseczek, szklanek lub kieliszkw. Przykrywamy i wstawiamy do lodwki lub na balkon, o ile jest zimno (czyli w Polsce przez wi?kszo?? roku :)). Czekamy 2-3 godziny a? panna cotta st??eje.

Do rondelka wrzucamy truskawki i dusimy, a? ca?kowicie si? rozpadn?. W zale?no?ci od tego ja bardzo s? s?odkie – mo?emy doda? odrobin? cukru br?zowego, miodu lub syropu z agawy. Blendujemy je na g?adko i wystudzamy. Wcze?niej robi?am te? wersj? z wi?niami / owocami le?nymi, te? jest ?wietna.

Wylewamy warstw? owocw na panna cott? i posypujemy p?atkami migda?w.




Panna Cotta

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *