
Poza le?nymi grzybami mamy dost?p do ca?ego repertuaru innych grzybw, a w?rd nich, zaraz po pieczarkach, najpopularniejsze s? boczniaki. I bardzo dobrze! S? pyszne. Boczniaki i kurczak w kremowym sosie musztardowym to wspania?e, syc?ce danie, ktrego polecam ka?demu sprbowa?.
Sk?adniki:
Boczniaki (ok 400 g)
Ok 400 g. piersi z kurczaka
1 du?a cebula
3 z?bki czosnku
Sl, pieprz
?wie?y i suszony tymianek (ok p? ?y?eczki)
P? ?y?eczki gorczycy zmia?d?onej w mo?dzierzu
Olej
?y?eczka mas?a
4-5 plasterkw szynki prosciutto
250g mascarpone
4 ?y?ki musztardy miodowej
P? szklanki bia?ego wina p?wytrawnego
Do podania kasza, korniszony
Kurczaka kroimy w pod?u?ne kawa?ki 3 na 1 cm, szynk? rwiemy w kawa?ki, cebul? kroimy w pirka. Na du?ej patelni rozgrzewamy 3 ?y?ki oleju z ?y?eczk? mas?a, solimy. Dodajemy pokrojone w pod?u?ne kawa?ki grzyby, dajmy spor? szczypt? czarnego pieprzu i sma?ymy kilka minut na du?ym ogniu. Gdy z grzybw odparuje mo?liwie du?o wody – po 5/10 minutach dodajemy pirka cebuli, szczypt? soli i pieprzu.
Sma?ymy a? wszystko zacznie zmienia? kolor na z?oty, rozsuwamy na boki i dodajemy na ?rodek kurczaka. Po chwili wyciskamy na patelni? z?bki czosnku przez prask? i wrzucamy ?wie?y tymianek. Mieszamy i sma?ymy a? kurczak zacznie ?apa? z?oty kolor. Wtedy dodajemy szynk? i wszystko sma?ymy mieszaj?c a? osi?gnie br?zowawy kolor. Dodajemy musztard? i mascarpone oraz wino, mieszamy. Doprawiamy suszonym tymiankiem i gorczyc?. Odparowujemy a? ca?o?? osi?gnie g?st?, kremow? konsystencj?. Do podania proponuj? kasz? gryczan? i korniszony.














