Poza leśnymi grzybami mamy dostęp do całego repertuaru innych grzybów, a wśród nich, zaraz po pieczarkach, najpopularniejsze są boczniaki. I bardzo dobrze! Są pyszne. Boczniaki i kurczak w kremowym sosie musztardowym to wspaniałe, sycące danie, którego polecam każdemu spróbować.
Składniki:
Boczniaki (ok 400 g)
Ok 400 g. piersi z kurczaka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Świeży i suszony tymianek (ok pół łyżeczki)
Pół łyżeczki gorczycy zmiażdżonej w moździerzu
Olej
Łyżeczka masła
4-5 plasterków szynki prosciutto
250g mascarpone
4 łyżki musztardy miodowej
Pół szklanki białego wina półwytrawnego
Do podania kasza, korniszony
Kurczaka kroimy w podłużne kawałki 3 na 1 cm, szynkę rwiemy w kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z łyżeczką masła, solimy. Dodajemy pokrojone w podłużne kawałki grzyby, dajmy sporą szczyptę czarnego pieprzu i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Gdy z grzybów odparuje możliwie dużo wody – po 5/10 minutach dodajemy piórka cebuli, szczyptę soli i pieprzu.
Smażymy aż wszystko zacznie zmieniać kolor na złoty, rozsuwamy na boki i dodajemy na środek kurczaka. Po chwili wyciskamy na patelnię ząbki czosnku przez praskę i wrzucamy świeży tymianek. Mieszamy i smażymy aż kurczak zacznie łapać złoty kolor. Wtedy dodajemy szynkę i wszystko smażymy mieszając aż osiągnie brązowawy kolor. Dodajemy musztardę i mascarpone oraz wino, mieszamy. Doprawiamy suszonym tymiankiem i gorczycą. Odparowujemy aż całość osiągnie gęstą, kremową konsystencję. Do podania proponuję kaszę gryczaną i korniszony.