Cukinie nadziewane mi?sem mielonym i zapieczone z mozarell?

Cukinie nadziewane to ?wietne danie, ktre nie wymaga du?o pracy, naprawd? bardzo ?atwo jest je zrobi?, a ?wietnie smakuje! Do tego mo?e pos?u?y? jako przystawka, dobrze sprawdzi si? na imprezach, zarwno jako samodzielne danie, jak i dodatek. Cukinie mo?na je?? z pieczywem, kasza, ry?em, makaronem, lub bez dodatkw.

Nadziewane cukinie mo?na te? zrobi? z grilla – wtedy trzeba zamiast w szkle ?aroodpornym, umie?ci? je na aluminiowych tackach.

Sk?adniki:
1 du?a cukinia
P? marchewki
Jedna ga??zka selera naciowego
Ma?a, czerwona cebula (lub p? du?ej)
Ok. 200-300 g mi?sa (u?y?am zmielonej ?opatki wieprzowej)
2 z?bki czosnku
Ok 2-3 ?y?ki passaty pomidorowej
Sl
Chilli
Oliwa z oliwek
1 kula mozzarelli
S?odka papryka, bazylia i tymianek
?wie?a bazylia

Cukinie wydr??amy ?y?eczk?, pozostawiaj?c nieco mniej ni? 1 cm ?cianek. Mi??sz mo?na u?y? w innym daniu, np. kolejnego dnia, ?wietnie si? sprawdzi w sosie pomidorowym do makaronu lub z mascarpone.

Marchew i selera naciowego obieramy, nast?pnie kroimy w drobn? kosteczk? razem z cebul?. Sma?ymy na ma?ej ilo?ci oliwy ze szczypt? soli i chilli w p?atkach. Kiedy warzywa zaczn? zmienia? kolor na z?oty, dodajemy zmielone mi?so i przyprawy – s?odk? papryk?, bazyli? i tymianek.

Mi?so z warzywami sma?ymy a? zacznie br?zowie?. Wtedy dodajemy ok. 2 ?y?ek passaty pomidorowej i mieszamy na ?rednim ogniu, a? farsz zg?stnieje. Cukinie umieszczone w p?ytkim naczyniu ?aroodpornym solimy w ?rodku, nak?adamy nadzienie, a na nim uk?adamy plasterki mozzarelli. Ca?o?? posypujemy ?wie?? bazyli? i przykrywamy foli? lub przykrywk? i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. 10-15 minut pieczemy pod przykryciem, nast?pnie odkrywamy i (i najlepiej przy funkcji grill lub termoobieg) pieczemy, a? ser nabierze z?otej barwy.

Polecam te? przepis na nadziewane bak?a?any.

Wyposa?enie kuchni - sprawd? opinie




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *