Lasagne bolognese klasyczna – ciasto z mięsa które pokochacie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7783.jpg

Ah, kto nie kocha włoskiej kuchni. Klasyka to oczywiście pizza, makarony i lasagne. Ok – wymaga trochę pracy i czasu, na pewno więcej niż prosta pasta, ale raz na jakiś czas warto się poświęcić 😉 Pomyślcie tylko – ciasto z mięsem i serem. Da się lepiej? No wiadomo, że nie.

Przepis na lasagne

Składniki:
Pół dużej marchewki
1 mała cebula (lub pół dużej)
3 ząbki czosnku
400 g mięsa mielonego (zmieliłam pół na pół łopatkę wieprzową i wołową)
Szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
Ok. 100 g boczku wędzonego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Suszone: bazylia i tymianek
Świeża bazylia
Parmezan / Dziurgas – ok pół szklanki startego
Ok. 200 g. passaty (np. domowej*)
1 pomidor
Płaty lasagne

Beszamel:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Ok. 250-300 ml mleka
Sól, świeżo utarga gałka muszkatołowa

*Polecam passatę zrobić samemu, w domu. Starczy na całą zimę, robi się szybko i łatwo, robota przy tym żadna, a mamy świetny produkt do wszystkich sosów, zupy, pizzy itp. Zrobiłam krótkie wideo w tej sprawie, polecam:

Marchew i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kupuję w cienkich plastrach, więc po prostu kroję go w poprzek w cienkie paseczki, ale jeśli używacie w kawałku – również w kosteczkę.

Baza na sos

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i dużą szczyptę soli. Po 2-3 minutach dodajemy cebulę, którą smażymy kolejne 2-3 minuty, dodajemy posiekany czosnek – połowę, drugą dodamy później, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i dużą szczyptę tymianku. Smażymy aż cebula zacznie się rumienić, odsuwamy wszystko na boki patelni i na środek wrzucamy boczek. Mieszamy na patelni aż się przyrumieni, ponownie robimy miejsce na środku patelni i wrzucamy mięso (w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy).

Mięso do lasagne

Smażymy dokładnie mieszając (polecam w tym celu ugniataczkę do ziemniaków – opisywałam to już w TYM przepisie) aż mięso zacznie brązowieć. Na koniec dodajemy dwie duże szczypty pieprzu, dwie szczypty bazylii i szczyptę tymianku oraz pozostały czosnek. Mieszamy i po chwili wlewamy pół szklanki wina, dokładnie mieszamy i wlewamy drugie pół. Na dużym ogniu odparowujemy, dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę pomidora i passatę, mieszamy i gotujemy bez przykrycia aż całość zgęstnieje.

Beszamel

W garnuszku rozpuszczamy masło, do gorącego dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy około minuty, po czym powoli dodajemy po trochu mleko, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Zagotowujemy i dodajemy szczyptę soli oraz utartej gałki muszkatołowej.

Foremkę nacieramy oliwą, na dnie rozsmarowujemy cienką warstewkę beszamelu, układamy płaty makaronu (tak by nie za bardzo zachodziły na siebie) w pojedynczej warstwie. Na makaron dajemy warstwę mięsa z sosem, posypujemy startym serem i kilkoma listkami świeżej bazylii, przykrywamy makaronem, smarujemy beszamelem i dajemy kolejną warstwę mięsa… i tak dalej, aż na końcu będzie mięso które zalejemy resztą beszamelu, posypiemy serem i wstawimy do pieca. Ostatnia warstwa powinna się kończyk ok. 0,5 cm poniżej brzegów naczynia w którym pieczemy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, następnie odkrywamy i pieczemy kolejne 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy ok 5 minut zanim zaczniemy kroić i nakładać.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7757.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7758.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7762.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7759.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7760.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7761.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7763.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7764.jpg
Wino zawsze należy spróbować czy aby dobre 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7765.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7766.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7768.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7602.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7769.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7770.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7771.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7772.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7773.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7774.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7775.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7776.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7777.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7779.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7778.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7781.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7783.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7786.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7784.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7790.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7789.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7791.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7788.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *