Lasagne bolognese klasyczna – ciasto z mi?sa ktre pokochacie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7783.jpg

Ah, kto nie kocha w?oskiej kuchni. Klasyka to oczywi?cie pizza, makarony i lasagne. Ok – wymaga troch? pracy i czasu, na pewno wi?cej ni? prosta pasta, ale raz na jaki? czas warto si? po?wi?ci? 😉 Pomy?lcie tylko – ciasto z mi?sem i serem. Da si? lepiej? No wiadomo, ?e nie.

Przepis na lasagne

Sk?adniki:
P? du?ej marchewki
1 ma?a cebula (lub p? du?ej)
3 z?bki czosnku
400 g mi?sa mielonego (zmieli?am p? na p? ?opatk? wieprzow? i wo?ow?)
Szklanka czerwonego wina (wytrawne lub p?wytrawne)
Ok. 100 g boczku w?dzonego
Oliwa z oliwek
Sl, pieprz
Suszone: bazylia i tymianek
?wie?a bazylia
Parmezan / Dziurgas – ok p? szklanki startego
Ok. 200 g. passaty (np. domowej*)
1 pomidor
P?aty lasagne

Beszamel:
1,5 ?y?ki mas?a
1,5 ?y?ki m?ki
Ok. 250-300 ml mleka
Sl, ?wie?o utarga ga?ka muszkato?owa

*Polecam passat? zrobi? samemu, w domu. Starczy na ca?? zim?, robi si? szybko i ?atwo, robota przy tym ?adna, a mamy ?wietny produkt do wszystkich sosw, zupy, pizzy itp. Zrobi?am krtkie wideo w tej sprawie, polecam:

Marchew i cebul? kroimy w drobn? kosteczk?. Boczek kupuj? w cienkich plastrach, wi?c po prostu kroj? go w poprzek w cienkie paseczki, ale je?li u?ywacie w kawa?ku – rwnie? w kosteczk?.

Baza na sos

Na patelni rozgrzewamy dwie ?y?ki oliwy, wrzucamy marchewk? i du?? szczypt? soli. Po 2-3 minutach dodajemy cebul?, ktr? sma?ymy kolejne 2-3 minuty, dodajemy posiekany czosnek – po?ow?, drug? dodamy p?niej, 1/3 ?y?eczki suszonej bazylii i du?? szczypt? tymianku. Sma?ymy a? cebula zacznie si? rumieni?, odsuwamy wszystko na boki patelni i na ?rodek wrzucamy boczek. Mieszamy na patelni a? si? przyrumieni, ponownie robimy miejsce na ?rodku patelni i wrzucamy mi?so (w razie potrzeby dodajemy odrobin? oliwy).

Mi?so do lasagne

Sma?ymy dok?adnie mieszaj?c (polecam w tym celu ugniataczk? do ziemniakw – opisywa?am to ju? w TYM przepisie) a? mi?so zacznie br?zowie?. Na koniec dodajemy dwie du?e szczypty pieprzu, dwie szczypty bazylii i szczypt? tymianku oraz pozosta?y czosnek. Mieszamy i po chwili wlewamy p? szklanki wina, dok?adnie mieszamy i wlewamy drugie p?. Na du?ym ogniu odparowujemy, dodajemy pokrojonego w drobn? kosteczk? pomidora i passat?, mieszamy i gotujemy bez przykrycia a? ca?o?? zg?stnieje.

Beszamel

W garnuszku rozpuszczamy mas?o, do gor?cego dodajemy m?k?, dok?adnie mieszamy i sma?ymy oko?o minuty, po czym powoli dodajemy po trochu mleko, ci?gle mieszaj?c, by nie powsta?y grudki. Zagotowujemy i dodajemy szczypt? soli oraz utartej ga?ki muszkato?owej.

Foremk? nacieramy oliw?, na dnie rozsmarowujemy cienk? warstewk? beszamelu, uk?adamy p?aty makaronu (tak by nie za bardzo zachodzi?y na siebie) w pojedynczej warstwie. Na makaron dajemy warstw? mi?sa z sosem, posypujemy startym serem i kilkoma listkami ?wie?ej bazylii, przykrywamy makaronem, smarujemy beszamelem i dajemy kolejn? warstw? mi?sa… i tak dalej, a? na ko?cu b?dzie mi?so ktre zalejemy reszt? beszamelu, posypiemy serem i wstawimy do pieca. Ostatnia warstwa powinna si? ko?czyk ok. 0,5 cm poni?ej brzegw naczynia w ktrym pieczemy. Przykrywamy foli? aluminiow? i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, nast?pnie odkrywamy i pieczemy kolejne 20 minut. Po wyj?ciu pozostawiamy ok 5 minut zanim zaczniemy kroi? i nak?ada?.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7757.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7758.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7762.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7759.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7760.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7761.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7763.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7764.jpg
Wino zawsze nale?y sprbowa? czy aby dobre 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7765.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7766.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7768.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7602.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7769.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7770.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7771.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7772.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7773.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7774.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7775.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7776.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7777.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7779.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7778.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7781.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7783.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7786.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7784.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7790.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7789.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7791.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7788.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *