Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Ah, włoska klasyka. Spaghetti bolognese, czyli makaron z mięsnym, pomidorowym sosem.

Składniki:
Mięso (zmieliłam łopatkę wieprzową, ok. 300-400 g)
Pół małej marchewki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego
Sól
Suszona bazylia i oregano
Oliwa
Kartonik passaty pomidorowej
Chilli w płatkach

Makaron spaghetti
Starty ser (parmezan lub inny podobnego typu)
Świeża bazylia

Selera i marchew obieramy, i razem z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa smażymy na oliwie doprawione solą i chilli. Kiedy zaczną przybierać ciemniejszy, złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek i zmielone mięso. Dodajemy ok. pół łyżeczki bazylii i szczyptę oregano, mieszamy i smażymy aż mięso zacznie się przysmażać.

Do dokładnego rozdrabniania mięsa na patelni i mieszania z warzywami używam… rozgniataczki do ziemniaków.

Kiedy mięso zacznie przybierać miejscami brązowy kolor, dodajemy passatę i na małym ogniu gotujemy przez 5-10 minut.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al dente, na talerzu posypujemy startym serem i porwanymi listkami bazylii.

Polecam też przepis na klasyczną lasagne!

Marchew, cebula, seler naciowy
Marchew, cebula, seler naciowy
Marchewka, cebula, seler naciowy




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7602.jpg
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *