
Ah, włoska klasyka. Spaghetti bolognese, czyli makaron z mięsnym, pomidorowym sosem.
Składniki:
Mięso (zmieliłam łopatkę wieprzową, ok. 300-400 g)
Pół małej marchewki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego
Sól
Suszona bazylia i oregano
Oliwa
Kartonik passaty pomidorowej
Chilli w płatkach
Makaron spaghetti
Starty ser (parmezan lub inny podobnego typu)
Świeża bazylia
Selera i marchew obieramy, i razem z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa smażymy na oliwie doprawione solą i chilli. Kiedy zaczną przybierać ciemniejszy, złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek i zmielone mięso. Dodajemy ok. pół łyżeczki bazylii i szczyptę oregano, mieszamy i smażymy aż mięso zacznie się przysmażać.
Do dokładnego rozdrabniania mięsa na patelni i mieszania z warzywami używam… rozgniataczki do ziemniaków.
Kiedy mięso zacznie przybierać miejscami brązowy kolor, dodajemy passatę i na małym ogniu gotujemy przez 5-10 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al dente, na talerzu posypujemy startym serem i porwanymi listkami bazylii.
Polecam też przepis na klasyczną lasagne!




















