Ah, w?oska klasyka. Spaghetti bolognese, czyli makaron z mi?snym, pomidorowym sosem.
Sk?adniki:
Mi?so (zmieli?am ?opatk? wieprzow?, ok. 300-400 g)
P? ma?ej marchewki
1 ma?a cebula
2 z?bki czosnku
1 ga??zka selera naciowego
Sl
Suszona bazylia i oregano
Oliwa
Kartonik passaty pomidorowej
Chilli w p?atkach
Makaron spaghetti
Starty ser (parmezan lub inny podobnego typu)
?wie?a bazylia
Selera i marchew obieramy, i razem z cebul? kroimy w drobn? kosteczk?. Warzywa sma?ymy na oliwie doprawione sol? i chilli. Kiedy zaczn? przybiera? ciemniejszy, z?oty kolor, dodajemy posiekany czosnek i zmielone mi?so. Dodajemy ok. p? ?y?eczki bazylii i szczypt? oregano, mieszamy i sma?ymy a? mi?so zacznie si? przysma?a?.
Do dok?adnego rozdrabniania mi?sa na patelni i mieszania z warzywami u?ywam… rozgniataczki do ziemniakw.
Kiedy mi?so zacznie przybiera? miejscami br?zowy kolor, dodajemy passat? i na ma?ym ogniu gotujemy przez 5-10 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al dente, na talerzu posypujemy startym serem i porwanymi listkami bazylii.
Polecam te? przepis na klasyczn? lasagne!