
Skąd pomysł na curry z serem paneer? Ostatnio, staram się eksperymentować z mniej oczywistymi składnikami i ograniczać mięso. Nie tylko ze względu na dobro planety, ale także – a może przede wszystkim – dla własnego zdrowia.
Mięso dobrej jakości coraz trudniej kupić, dlatego uznaję, że lepiej jeść je rzadziej, a „pewne”. Zwłaszcza, że wystarczy się trochę postarać i pokombinować, by spokojnie jeść obiady które mięsa nie zawierają, a są pyszne, sycące i totalnie się nie nudzą!
Specjalnie dla was kochani oszczędzam wam czas i sama je wymyślam oraz testuję, żeby wam było łatwiej i wystarczyło jedynie wykonać 🙂 Naprawdę warto przełamać swoje schematy. Tym daniem – gwarantuję – najeść się może każdy. Jest pyszne, dość zdrowe i bardzo kolorowe. Do tego idealnie rozgrzewa. Bardzo polecam!
Składniki:
Ok. 200 g sera paneer*
1 pomidor
Pół zielonej papryki
1 papryczki chilli
Ok. 1 cm kawałek imbiru
1 mała, czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 średni batat
1/3 łyżeczki garam masala
Szczypta kurkumy
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Ok 2 łyżki sosu sojowego
1 puszka mleka kokosowego
Pół limonki
Olej ryżowy (ok 1,5 łyżki)
Świeża kolendra i ryż do podania
Ser paneer można kupić lub zrobić samodzielnie – co akurat jest bardzo proste. Wystarczy krowie, świeże mleko (ok 1,5 litra) i ok 2 łyżek soku z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub spirytusowym). Mleko doprowadzamy niemal do wrzenia – do gorącego (po zmniejszeniu ognia na minimum) dodajemy połowę soku z cytryny, mieszamy, wlewamy drugą połowę i ponownie mieszamy. Ser wytrąci się sam, następnie przelewamy wszystko przez durszlak przykryty gazą (lub pieluchą tetrową, bawełnianą szmatką). Zaciskamy materiał i formujemy kulę, przepłukując jednocześnie dokładnie wodą – by pozbyć się kwaśnego smaku. Obtoczony materiałem ser przyciskamy na około 30 minut. Odważnik na ser z 1,5 l mleka powinien ważyć ok 1-1,5 kg. może to być miska z wodą lub cokolwiek innego. I już, po pół godziny mamy gotowy, domowy ser paneer z 2 składników. Zrobiłam nawet dla was krótkie wideo:
Na patelni rozgrzewamy ok. 1,5 łyżki oleju ryżowego, wrzucamy pokrojonego w ok 1-1,5 cm kostkę batata. Dodajemy posiekany imbir, cynamon, garam masala, szczyptę soli i kurkumę. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, dodajemy posiekane chilli, posiekany czosnek (najlepiej rozgnieść go bokiem noża i pokroić na cieniutkie plasterki) i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Smażmy kolejne 2-3 minuty, po czym odsuwamy wszystko na patelni na boki i wrzucamy na środek pokrojony w grubą kostkę ser paneer. Kiedy zacznie przybierać brązowy kolor, przekręcamy kawałki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy Pokrojonego w kostkę pomidora i zieloną paprykę, wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dusimy pod przykryciem aż zacznie wrzeć. Dodajemy odrobinę sosu ostrygowego i sos sojowy do smaku. następnie bez przykrycia gotujemy aż całość zgęstnieje. Wyciskamy sok z z ok. 1/4 limonki i mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy szczyptę soli. Na sam koniec dodajemy startą skórkę z limonki. Podajemy z ryżem i kolendrą lub tajską bazylią, oraz posiekaną w plasterki papryczką chilli.













































