Penne z kurczakiem i sosem z gorgonzoli to bardzo proste, szybkie danie z ma?? ilo?ci? ?atwo dost?pnych sk?adnikw. Do tego odpowiednio kaloryczne, kremowe, gor?ce, pyszne do?wiadczenie – idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Uwielbiam! Sos z gorgonzoli jest g?sty, serowy i kremowy – zapewniam, ?e ka?demu wielbicielowi sera posmakuje 🙂
Przepis na penne z kurczakiem i gorgonzol?
Sk?adniki:
Pier? z kurczaka (ok. 300 g)
Gorgonzola (ok. 150-200 g)
?mietana 12% (ok. 200-250 g)
Oliwa z oliwek
1 du?a Cebula
3 z?bki czosnku
Sl, chilli w p?atkach, bazylia
Makaron penne (lub inny ulubiony)
Cebul? kroimy w kosteczk? i wrzucamy na 2 ?y?ki rozgrzanej oliwy z oliwek. Doprawiamy solidn? szczypt? soli i chilli.
Sma?enie kurczaka
Kiedy cebula si? zeszkli i zacznie zmienia? kolor na z?oty, odsuwamy j? na boki i na ?rodek wrzucamy pokrojonego w kostk? kurczaka. Przyprawiamy go jeszcze odrobin? soli i 2 szczyptami suszonej bazylii. Gdy zrumieni si? z jednej strony, przerzucamy na drug? i dodajemy rozgniecione bokiem no?a i posiekane z?bki czosnku (mo?na te? przecisn?? przez prask?).
Serowy sos z gorgonzoli
Sma?ymy wszystko kilka minut, a? kurczak si? zrumieni z ka?dej strony. Dorzucamy pokrojon? w kostki gorgonzol? i mieszamy a? si? zacznie „rozpuszcza?”. Stopniowo mieszaj?c dodajemy na patelni? ?mietan?. Ca?o?? stworzy kremowy sos – wtedy wrzucamy na patelni? ugotowany al dente makaron i grzejemy wszystko razem oko?o 1-2 minuty. I ju?! Gotowe, pyszne, kremowe.
Pro tip: gorgonzol? mo?na zast?pi? innym serem ple?niowym, makaron rwnie? dowolnym, ulubionym.
One Comment Add yours