
Penne z kurczakiem i sosem z gorgonzoli to bardzo proste, szybkie danie z małą ilością łatwo dostępnych składników. Do tego odpowiednio kaloryczne, kremowe, gorące, pyszne doświadczenie – idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Uwielbiam! Sos z gorgonzoli jest gęsty, serowy i kremowy – zapewniam, że każdemu wielbicielowi sera posmakuje 🙂
Przepis na penne z kurczakiem i gorgonzolą
Składniki:
Pierś z kurczaka (ok. 300 g)
Gorgonzola (ok. 150-200 g)
Śmietana 12% (ok. 200-250 g)
Oliwa z oliwek
1 duża Cebula
3 ząbki czosnku
Sól, chilli w płatkach, bazylia
Makaron penne (lub inny ulubiony)
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na 2 łyżki rozgrzanej oliwy z oliwek. Doprawiamy solidną szczyptą soli i chilli.
Smażenie kurczaka
Kiedy cebula się zeszkli i zacznie zmieniać kolor na złoty, odsuwamy ją na boki i na środek wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy go jeszcze odrobiną soli i 2 szczyptami suszonej bazylii. Gdy zrumieni się z jednej strony, przerzucamy na drugą i dodajemy rozgniecione bokiem noża i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez praskę).
Serowy sos z gorgonzoli
Smażymy wszystko kilka minut, aż kurczak się zrumieni z każdej strony. Dorzucamy pokrojoną w kostki gorgonzolę i mieszamy aż się zacznie „rozpuszczać”. Stopniowo mieszając dodajemy na patelnię śmietanę. Całość stworzy kremowy sos – wtedy wrzucamy na patelnię ugotowany al dente makaron i grzejemy wszystko razem około 1-2 minuty. I już! Gotowe, pyszne, kremowe.
Pro tip: gorgonzolę można zastąpić innym serem pleśniowym, makaron również dowolnym, ulubionym.










One Comment Add yours