Wo?owina s?odko-kwa?na hit!

Wo?owina s?odko-kwa?na to taka klasyczna „chi?szczyzna” to jedno z moich ulubionych da? – uwielbiam du?? ilo?? warzyw i intensywny smak sosu sojowego.

Do tego to szybki sposb na lekki obiad czy kolacj?. Mo?na te? ?atwo ?onglowa? sk?adnikami i dowolnie dostosowywa? przepis do aktualnego stanu lodwki.

Sk?adniki:
1 pod?u?na, s?odka czerwona papryka
P? zielonej papryki
Po? marchewki
1 ma?a cebula
P? cukinii
2 z?bki czosnku
Sl
Chilli w p?atkach
Ma?a szczypta cynamonu
?y?eczka pasty miso
Sok z po?owy cytryny
Ok. 3 ?y?ki sosu sojowego
P? ?y?eczki m?ki
?y?ka br?zowego cukru
3 tzw. steki minutowe (Ok. 300 g dojrzewaj?cej wo?owiny z ud?ca)
Olej (u?y?am ry?owego)

Do podania: ry? i pra?ony sezam

Cebul? kroimy w pirka, marchew w s?upki, cukini? w kostk?. Obie papryki w paseczki.

Czosnek mia?d?ymy bokiem no?a i siekamy. W miseczce mieszamy sojowy, past? miso, sok z cytryny i m?k? z odrobin? gor?cej wody (by cukier si? rozpu?ci?) na g?adko (bez grudek m?ki). Steki ogrzewamy do temperatury pokojowej i kroimy na paseczki (w poprzek w?kien)

Na patelni rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oleju, dodajemy szczypt? soli, 2 du?e szczypty p?atkw chilli, dodajemy marchewk? o odrobin? cynamonu. Sma?ymy na du?ym ogniu 1-2 minuty, dodajemy cebul? i sma?ymy kolejn? minut?, nast?pnie dodajemy mi?so. Sma?ymy mieszaj?c jakie? 3-4 minuty i dorzucamy pozosta?e warzywa i czosnek. Ca?o?? mieszamy przez chwil? i zalewamy sosem. Gotujemy chwil?, a? ca?o?? przejdzie samkami i uzyska odpowiedni? konsystencj?, ale nie za d?ugo by cukinia i papryka zachowa?y spr??ysto??. Na koniec doprawiamy do smaku, w razie potrzeby, sol?. Je?li danie wyjdzie za ma?o pikantne mo?na na koniec doda? szczypt? pieprzu cayene.Sezam pra?ymy na suchej patelni. Podajemy danie z ry?em i posypane sezamem.

cukinia, papryka, marchewka
wo?owina, cukinia, cebula
Do sma?enia marchewki zawsze dodaj? ma?? szczypt? cynamonu – to duet idealny!




One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *