
Ah, krlowa majonezowych uniesie? i cesarzowa wszystkich ?wi?t w Polsce – sa?atka jarzynowa. Prawie ka?da pani domu ma swj unikatowy przepis na to tradycyjne danie, a ja przedstawi? swj – moim zdaniem najbardziej klasyczny.
Przepis na sa?atk? jarzynow?
Sk?adniki:
2-3 ogrki kiszone (twarde)
1-2 jab?ka
Ok. 3 ?y?ki majonezu
?y?ka musztardy sarepskiej (ewentualnie dijon)
Ugotowane w rosole (warzywnym jak TEN lub mi?snym jak TEN): marchew, seler, pietruszka
2 jajka ugotowane na twardo
Warzywa z roso?u czy z wody?
Najpierw nale?y ugotowa? ros? lub bulion warzywny i wyj?? z niego warzywa: marchewk?, pietruszk? i selera. Nast?pnie je wystudzi? – najlepiej przez noc w lodwce. Nast?pnie jajka gotujemy na twardo (ok 10 minut) i tak?e wystudzi?, najlepiej od razu wrzuci? do zimnej wody.
Nast?pnie warzywa kroimy w kosteczk?. Obieramy jab?ka i kiszone ogrki, ktre dodatkowo ods?czamy. Wszystko kroimy w takiego samego rozmiaru kostk?. Jajka kroj? za pomoc? specjalnej krajalnicy ze strunami – mo?ecie j? dosta? w niemal ka?dym sklepie.
Wszystkie sk?adniki mieszamy w misce, nast?pnie dodajemy majonez i stopniowo musztard?. Mieszamy i zgodnie z w?asnym smakiem doprawiamy.




































One Comment Add yours