
Ah, królowa majonezowych uniesień i cesarzowa wszystkich świąt w Polsce – sałatka jarzynowa. Prawie każda pani domu ma swój unikatowy przepis na to tradycyjne danie, a ja przedstawię swój – moim zdaniem najbardziej klasyczny.
Przepis na sałatkę jarzynową
Składniki:
2-3 ogórki kiszone (twarde)
1-2 jabłka
Ok. 3 łyżki majonezu
Łyżka musztardy sarepskiej (ewentualnie dijon)
Ugotowane w rosole (warzywnym jak TEN lub mięsnym jak TEN): marchew, seler, pietruszka
2 jajka ugotowane na twardo
Warzywa z rosołu czy z wody?
Najpierw należy ugotować rosół lub bulion warzywny i wyjąć z niego warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Następnie je wystudzić – najlepiej przez noc w lodówce. Następnie jajka gotujemy na twardo (ok 10 minut) i także wystudzić, najlepiej od razu wrzucić do zimnej wody.
Następnie warzywa kroimy w kosteczkę. Obieramy jabłka i kiszone ogórki, które dodatkowo odsączamy. Wszystko kroimy w takiego samego rozmiaru kostkę. Jajka kroję za pomocą specjalnej krajalnicy ze strunami – możecie ją dostać w niemal każdym sklepie.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie dodajemy majonez i stopniowo musztardę. Mieszamy i zgodnie z własnym smakiem doprawiamy.




































One Comment Add yours