
Czy taka potrawka z papryczkami padron jest to typowe meksyka?skie danie? Nie. Natomiast nie chodzi zawsze o to, ?e danie hiszpa?skie to musi by? z hiszpa?sk? kie?bas?, a w?oskie z tylko z Parmezanem, bo jak posypiesz polskim Dziurgasem to ju? oszustwo.
Gotowanie to nie matematyka, nie ma konkretnych przepisw, ?e zawsze musi by? 2 + 2 = 4 i inaczej nie b?dzie. Dlatego polecam moj? meksyka?sk? potrawk? 🙂
Smaki Meksyku
Dla mnie smaki Meksyku – takiego, jaki pami?tam ze swojej wycieczki, to smaki s?o?ca, lekkie jedzenie dobre na upa?, du?o warzyw, pomidory, papryka, czarna fasola. Kiedy zobaczy?am w sklepie papryczki padron, ktre akurat s? hiszpa?skie, od razu przypomnia?am sobie ro?ne wariacje na temat papryki ktre jad?am na Jukatanie – cho?by jedno z moich ulubionych da? – papryczki nadziewane.
Widz?c je zatem w sklepie od razu dosta?am ol?nienia i wpad?am na tak? oto potrawk?, ktra wyglada zabjczo – kolorowo, pi?knie, s?onecznie – a do tego smakuje ?wietnie.
Przepis na potrawk? z papryczkami Padron
Sk?adniki:
Ok 300g piersi z kurczaka
10-12 (ok 100 g) zielonych papryczek padron (dost?pne np. w Lidlu)
250 g passaty pomidorowej
350 g br?zowych pieczarek
Cebula
Oregano
Kminek mielony
Sl
Chilli w p?atkach
S?odka papryka
Szczypta cukru br?zowego
3 z?bki czosnku
Puszka czarnej fasoli
Limonka
Olej i p? ?y?eczki mas?a
Do podania ry?, opcjonalnie jogurt naturalny, starty cheddar
Kurczak
Do miseczki wrzucamy pokrojonego w spor? kostk? kurczaka (pokrojony zbyt drobno b?dzie suchy, a powinien by? soczysty), du?? szczypt? soli i wyciskamy p? limonki. Do tego du?a szczypta s?odkiej papryki, szczypta chilli w p?atkach, p? ?y?eczki oregano i p? ?y?eczki mielonego kminku. Bokiem no?a zgniatamy 3 z?bki czosnku, kroimy na mniejsze kawa?ki i dorzucamy do marynaty.
Pieczarki i fasola
Mieszamy dok?adnie i odstawiamy na bok. Pieczarki (umyte oczywi?cie) kroimy w p?plasterki (chyba ?e s? bardzo ma?e, wtedy w plasterki), cebul? w pirka. Dok?adnie myjemy i osuszamy r?cznikiem papierowym papryczki, fasol? z puszki wyrzucamy na durszlak i p?uczemy ch?odn? wod?. Wstawiamy ry?, gotujemy zgodnie z opisem z opakowania – ja u?y?am Basmati, bo to mj ulubiony, ale ?wietnie te? sprawdzi si? dziki ry?, br?zowy lub zwyk?y – bia?y.
Przygotowanie potrawki z kurczakiem
Na du?ej i g??bokiej patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju (u?y?am s?onecznikowego), wrzucamy pokrojone grzyby i cebul?, solimy i mieszamy a? grzyby zaczn? ?apa? br?zowy kolor. Odsuwamy wtedy wszystko na boki, na ?rodek dajemy p? ?y?eczki mas?a i kurczaka, razem z czosnkiem i ca?? zalew?. Sma?ymy wszystko 3-5 minut i dodajemy ca?e papryczki. Po 2-3 minutach wrzucamy na patelni? ods?czon? czarn? fasol? i dok?adnie mieszamy. Dodajemy passat?, mieszamy i chwil? odparowujemy. Gdy ca?o?? nabierze przyjemnej, g?stej konsystencji, dodajemy du?? szczypt? soli i du?a szczypt? cukru (najlepiej br?zowego.
Jako?? i smak sk?adnikw
UWAGA: Nigdy nie b?dzie tak, ?e dwa pomidory b?d? tak samo smakowa?. Podobnie jest z passat? w kartoniku. Zawsze patrzcie na sk?ad i wybierajcie te, ktre maj? 100% pomidorw lub ponad 99% pomidorw. Te drugie maj? dodatek soli, wi?c ju? r?ni? si? smakiem. Poza tym ka?dy gatunek pomidora smakuje troch? inaczej, a wi?c passaty r?nych firm maj? r?ny smak – czasem bardziej s?odki (g?ownie te z np. w?oskich firm), czasem bardziej kwa?ny. To rwnie? zale?y od roku w jakim by?y pomidory zbierane – czy by? bardziej czy mniej s?oneczny itp. Og?em – od miliona czynnikw. Dlatego zawsze po dolaniu pomidorw do dania trzeba sprbowa? – je?li jest zbyt md?e – dosoli?, je?li zbyt kwa?ne – doda? cukru i w ten sposb regulowa? smak pod swj gust. Dodatkowo szczypta soli zawsze uwypukli smak jak soczewka, wi?c ka?dy – czy ostry, czy s?odki czy gorzki – stanie si? bardziej wyra?ny. Warto na to zwraca? uwag? i – co najwa?niejsze – prbowa?!
I w zasadzie gotowe. Ja do takiego meksyka?sko-hiszpa?skiego szale?stwa lubi? ry? i du?? ?y?k? naturalnego jogurtu. Polewam te? wszystko na talerzu ?wie?? limonk?.













Rwnie? kawa wyp?ukuje z organizmu potas. Trzeba go uzupe?nia?! A przetwory (oczywi?cie takie bez chemii i dodatkw cukru) maj? go bardzo du?o, wi?cej nawet ni? same pomidory. Dlatego wszelkiego rodzaju pasaty czy (dobrej jako?ci!) ketchupy s? super dobre dla nas. Sprawdzone info.





One Comment Add yours