„Meksyka?ska” potrawka z kurczakiem i papryczkami Padron

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2431.jpg
Meksyka?ska potrawka

Czy taka potrawka z papryczkami padron jest to typowe meksyka?skie danie? Nie. Natomiast nie chodzi zawsze o to, ?e danie hiszpa?skie to musi by? z hiszpa?sk? kie?bas?, a w?oskie z tylko z Parmezanem, bo jak posypiesz polskim Dziurgasem to ju? oszustwo.

Gotowanie to nie matematyka, nie ma konkretnych przepisw, ?e zawsze musi by? 2 + 2 = 4 i inaczej nie b?dzie. Dlatego polecam moj? meksyka?sk? potrawk? 🙂

Smaki Meksyku

Dla mnie smaki Meksyku – takiego, jaki pami?tam ze swojej wycieczki, to smaki s?o?ca, lekkie jedzenie dobre na upa?, du?o warzyw, pomidory, papryka, czarna fasola. Kiedy zobaczy?am w sklepie papryczki padron, ktre akurat s? hiszpa?skie, od razu przypomnia?am sobie ro?ne wariacje na temat papryki ktre jad?am na Jukatanie – cho?by jedno z moich ulubionych da? – papryczki nadziewane.

Widz?c je zatem w sklepie od razu dosta?am ol?nienia i wpad?am na tak? oto potrawk?, ktra wyglada zabjczo – kolorowo, pi?knie, s?onecznie – a do tego smakuje ?wietnie.

Przepis na potrawk? z papryczkami Padron

Sk?adniki:
Ok 300g piersi z kurczaka
10-12 (ok 100 g) zielonych papryczek padron (dost?pne np. w Lidlu)
250 g passaty pomidorowej
350 g br?zowych pieczarek
Cebula
Oregano
Kminek mielony
Sl
Chilli w p?atkach
S?odka papryka
Szczypta cukru br?zowego
3 z?bki czosnku
Puszka czarnej fasoli
Limonka
Olej i p? ?y?eczki mas?a

Do podania ry?, opcjonalnie jogurt naturalny, starty cheddar

Kurczak

Do miseczki wrzucamy pokrojonego w spor? kostk? kurczaka (pokrojony zbyt drobno b?dzie suchy, a powinien by? soczysty), du?? szczypt? soli i wyciskamy p? limonki. Do tego du?a szczypta s?odkiej papryki, szczypta chilli w p?atkach, p? ?y?eczki oregano i p? ?y?eczki mielonego kminku. Bokiem no?a zgniatamy 3 z?bki czosnku, kroimy na mniejsze kawa?ki i dorzucamy do marynaty.

Pieczarki i fasola

Mieszamy dok?adnie i odstawiamy na bok. Pieczarki (umyte oczywi?cie) kroimy w p?plasterki (chyba ?e s? bardzo ma?e, wtedy w plasterki), cebul? w pirka. Dok?adnie myjemy i osuszamy r?cznikiem papierowym papryczki, fasol? z puszki wyrzucamy na durszlak i p?uczemy ch?odn? wod?. Wstawiamy ry?, gotujemy zgodnie z opisem z opakowania – ja u?y?am Basmati, bo to mj ulubiony, ale ?wietnie te? sprawdzi si? dziki ry?, br?zowy lub zwyk?y – bia?y.

Przygotowanie potrawki z kurczakiem

Na du?ej i g??bokiej patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju (u?y?am s?onecznikowego), wrzucamy pokrojone grzyby i cebul?, solimy i mieszamy a? grzyby zaczn? ?apa? br?zowy kolor. Odsuwamy wtedy wszystko na boki, na ?rodek dajemy p? ?y?eczki mas?a i kurczaka, razem z czosnkiem i ca?? zalew?. Sma?ymy wszystko 3-5 minut i dodajemy ca?e papryczki. Po 2-3 minutach wrzucamy na patelni? ods?czon? czarn? fasol? i dok?adnie mieszamy. Dodajemy passat?, mieszamy i chwil? odparowujemy. Gdy ca?o?? nabierze przyjemnej, g?stej konsystencji, dodajemy du?? szczypt? soli i du?a szczypt? cukru (najlepiej br?zowego.

Jako?? i smak sk?adnikw

UWAGA: Nigdy nie b?dzie tak, ?e dwa pomidory b?d? tak samo smakowa?. Podobnie jest z passat? w kartoniku. Zawsze patrzcie na sk?ad i wybierajcie te, ktre maj? 100% pomidorw lub ponad 99% pomidorw. Te drugie maj? dodatek soli, wi?c ju? r?ni? si? smakiem. Poza tym ka?dy gatunek pomidora smakuje troch? inaczej, a wi?c passaty r?nych firm maj? r?ny smak – czasem bardziej s?odki (g?ownie te z np. w?oskich firm), czasem bardziej kwa?ny. To rwnie? zale?y od roku w jakim by?y pomidory zbierane – czy by? bardziej czy mniej s?oneczny itp. Og?em – od miliona czynnikw. Dlatego zawsze po dolaniu pomidorw do dania trzeba sprbowa? – je?li jest zbyt md?e – dosoli?, je?li zbyt kwa?ne – doda? cukru i w ten sposb regulowa? smak pod swj gust. Dodatkowo szczypta soli zawsze uwypukli smak jak soczewka, wi?c ka?dy – czy ostry, czy s?odki czy gorzki – stanie si? bardziej wyra?ny. Warto na to zwraca? uwag? i – co najwa?niejsze – prbowa?!

I w zasadzie gotowe. Ja do takiego meksyka?sko-hiszpa?skiego szale?stwa lubi? ry? i du?? ?y?k? naturalnego jogurtu. Polewam te? wszystko na talerzu ?wie?? limonk?.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2392.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2389.jpg
Br?zowe pieczarki
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2403.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2409.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2411.jpg
miejsce na kurczaka




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2412.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2414.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2415.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2416.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2426.jpg
Widz?, ?e jednak jak mj partner robi foty ze swoim talentem i swoim aparatem, to jest r?nica 😀
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2428.jpg
Meksyka?ska potrawka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2429.jpg
Pomidory, a w zasadzie potas, s? super wa?ne i zdrowe. Zw?aszcza przy upa?ach. Ale nie tylko! Wiecie, ?e jedn? z g?wnych rzeczy, jakie wyp?ukuje alkohol, jest potas? Dlatego na kaca idealnie wchodzi pizza, pomidorowa, czy shakshuka? Ewentualnie krwawa marry? THIS IS SCIENCE!
Rwnie? kawa wyp?ukuje z organizmu potas. Trzeba go uzupe?nia?! A przetwory (oczywi?cie takie bez chemii i dodatkw cukru) maj? go bardzo du?o, wi?cej nawet ni? same pomidory. Dlatego wszelkiego rodzaju pasaty czy (dobrej jako?ci!) ketchupy s? super dobre dla nas. Sprawdzone info.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2430.jpg
Meksyka?ska potrawka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2431.jpg
Meksyka?ska potrawka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2432.jpg
Wersja z jogurtem i odrobin? cheddara
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2435.jpg
„Czysta” wersja
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2437-e1561135468422.jpg



One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *