Quesadilla z wołowiną ma szczególne miejsce w moim sercu. Dlaczego? Kuchnia meksykańska to jest mój absolutnie ulubiony rodzaj jedzenia. Już przed podróżą do Meksyku kochałam to jedzenie – quesadilla, tacos, nachos… Ale po dwutygodniowym rajdzie po Jukatanie oszalałam kompletnie. Oczywiście taka quesadilla jaką tu proponuję to jest bardziej tex-mex, a może nawet pol-mex.
Niestety – nie co jadłam w Polsce nie równa się, ani nawet nie zbliża do jukatańskiej kuchni. Można jednak przy pomocy czarnej fasoli i kminu rzymskiego wywołać choć cień, odrobinę miłego wspomnienia – i o to tutaj chodzi. A na pewno domowej roboty quesadilla z wołowiną i czarną fasolą lepiej nam zrobi, niż fastfoodowe wariacje wokół tego dania, które można zamówić z knajp. Polecam spróbować samodzielnie podjąć to wyzwanie 🙂
Jeśli chodzi o meksykańskie dania, znajdziecie je w zakładce „niezły Mexyk” – tam np. przepis na potrawkę z papryczkami padron.
Przepis na domową quesadille
Składniki:
Ok. 400 g wołowiny (użyłam karku)
Puszka czarnej fasoli
Pół puszki kukurydzy
1 kartonik passaty
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Sól
Chili w płatkach
Szczypta ostrej papryki
Pół łyżeczki oregano
Olej roślinny
Pół czerwonej papryki
Awocado
Ser (np. czedar lub twarda mozarella, można też użyć sera koziego)
Świerza papryczka chilli
Pszenne tortille
Limonka
Do podania: jogurt i świeża kolendra
Mięso do quesadilli
Mięso mielę sama, na grubych oczkach. Każdemu polecam mielenie mięsa samemu – to jest inna jakość życia. Żadnych zmielonych „resztek”, chrząstek, dodatkowej skóry czy tłuszczu, „psa z budą”. Tylko czysty kawełek mięsa – taki, jaki sami wybierzemy.
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dwie szczypty soli, dużą szczyptę chilli w płatkach. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zmielone mięso i posiekany drobno czosnek (wcześniej rozgnieciony bokiem noża). Dodajemy też wszystkie przyprawy i smażymy, aż mięso zacznie przybierać ciemny, złoty kolor.
Zalewamy mięso kartonikiem passaty pomidorowej, dodajemy opłukaną czarną fasolę i kukurydzę. Gotujemy mieszając, aż całość zgęstnieje. W międzyczasie kroimy paprykę na paseczki, następnie na pół lub na 3 części tak, by powstały słupki długości ok 2 cm. Ser ścieramy na tarce.
Quesadilla: tortilla i warzywa
Tortillę umieszczamy w szklanym naczyniu żaroodpornym, patelni przystosowanej do wkładania do piekarnika lub naczyniu do pieczenia tarty. Całą tortillę wysypujemy odrobiną sera, układamy na nim paprykę i plasterki świeżego chilli. Nakładamy warstwę mięsa z fasolą i kukurydzą, posypujemy jeszcze odrobiną sera i przykrywamy drugą tortillą. Można na nią wysypać jeszcze odrobinę sera, ale trzeba pamiętać, że nie powinien przyćmić smakiem reszty składników.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) na ok. 10 minut. Kiedy górna tortilla zacznie się robić brązowa na brzegach – wyjmujemy i gotowe! Podajemy z awokado, skropione limonką. Można posypać świeżą kolendrą i dodać łyżkę naturalnego jogurtu, który zrównoważy pikantność.
Koniecznie spróbujcie też tego przepisu – na wyśmienite, meksykańskie empanadas.