Do podj?cia si? tego – w teorii – przedziwnego dania zainspirowa?a mnie Hania Lis i jej #pastachallange na Instagramie. Ja wiem, ze wlewanie wdki do makaronu mo?e brzmie? conajmniej podejrzanie. Co wi?cej – ja nawet nie lubi? wdki, praktycznie nigdy jej nie pij? – wol? gin czy tequill? 🙂 Ale! Okazuje si?, ?e to jest naprawd? pyszne! A przy tym proste i szybkie. Naprawd? polecam sprbowa? tego przepisu! Cho?by z ciekawo?ci…
Sk?adniki:
3 z?bki czosnku
Ma?a cebula
Ok 75 g chorizo
60 ml wdki bia?ej
1 kula mozarelli
3 ?y?ki ?mietany 18%
Oliwa z oliwek
Ok. 100 ml passaty pomidorowej
Makron penne
?wie?a bazylia
Parmezan lub inny podobny ser
Na patelni rozgrzewamy oliw? z oliwek, ok 2-3 ?y?ki. Dodajemy du?? szczypt? soli i du?? szczypt? chilli w p?atkach (lub ?wie?e, posiekane – ok. p? papryczki). Na rozgrzan? oliw? wrzucamy drobno posiekan? cebulk?, po ok 30 sekundach dodajemy pokrojone w kostk? chorizo i posiekany czosnek. Sma?ymy 3-4 minuty i wlewamy na patelni? wdk?. Odparowujemy alkohol przez 2-3 minuty.
Dodajemy passat?, zmniejszamy ogie? do minimum. Po ok 3-4 minutach ?mietan?. Mieszamy ca?o?? i dorzucamy pokrojon? w kostk? lub porwan? w kawa?ki mozarell?. Przykrywamy patelni?. Makaron gotujemy minut? krcej ni? czas podany na opakowaniu i dodajemy na patelni?, mieszamy wszystko dok?adnie i gotujemy jeszcze minut?. Posypujemy startym serem, dodajemy ?wie?? bazyli? (wi?ksze listki mo?na porwa? w mniejsze kawa?ki) i dok?adnie mieszamy.
One Comment Add yours