
Tai ry? z kurczakiem to jest moje danie typu „nie chce mi si?”. Ma?o roboty, za to efekt – amazing 🙂 Co? takiego jest w tej azjatyckiej kuchni, ?e zawsze mi poprawia nastrj. Mo?na te? na tym samym przepisie zrobi? kilka r?nych wersji – zamiast kurczaka pol?dwiczka wieprzowa, stek wo?owy cieniutko pokrojony lub krewetki, a nawet tofu. Z warzyw b?d? pasowa? te? cukrowy groszek czy r?yczki broku?a.
Je?li macie problem z dostaniem boczniakw (zwykle s? dost?pne w ka?dym markecie, ale w czasie lock downu bywa r?nie) mo?ecie u?y? np. br?zowych pieczarek, portobello lub – w ostateczno?ci – zwyk?ych pieczarek. Sky is the limit!
Sk?adniki:
ok. 400 g piersi z kurczaka
1 cebula
2-3 z?bki czosnku (u?y?am 4 bo by?y male?kie)
1 papryczka chilli
1 ma?a marchewka
1 czerwona papryka
Ok. 250 g boczniakw
Sl
Pieprz
Sos sojowy (ok. p? szklanki)
Sok z po?owy cytryny
1-1,5 ?y?ki cukru br?zowego
Gor?ca woda
Olej ry?owy (lub ro?linny)
Sezam
Ry?
Szczypa cynamonu
Szczypta s?odkiej papryki
?y?eczka mas?a (mo?na pomin??)
Na patelni rozgrzewamy ok. 1,5 ?y?ki oleju. Wrzucamy dwie szczypty soli i pokrojone w paseczki boczniaki. Dodajemy szczypt? pieprzu i sma?ymy na sporym ogniu, co jaki? czas mieszaj?c, a? zaczn? ?apa? br?zowy kolor. Dodajemy po?ow? posiekanego chilli, pokrojon? w drobne s?upki marchewk? i drobn? szczypt? cynamonu, mieszamy i sma?ymy razem ok 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojon? w pirka cebul? i – o ile u?ywamy – mas?o.
Marynata
W miseczce mieszamy sok z cytryny, sos sojowy, cukier i odrobin? – ok 1/3 gor?cej wody, a? do rozpuszczenia cukru.
Kiedy cebula ta si? zeszkli, odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek wrzucamy pokrojonego w kostk? kurczaka, ktrego doprawiamy szczypt? soli i s?odk? papryk?. Sma?my wszystko (w razie potrzeby mo?na doda? odrobin? oleju) a? kurczak b?dzie obsma?ony z ka?dej strony. Dodajemy pokrojon? w s?upki papryk?, mieszamy i po oko?o 2 minutach oprszamy ok p? ?y?eczki m?ki pszennej (mo?na u?y? te? ziemniaczanej). Dolewamy stopniowo, mieszaj?c, zalew?. Gotujemy pod przykryciem kilka minut (max 5), nast?pnie – mieszaj?c – bez przykrycia ok 3 minuty. Je?li sos jest za rzadki, mo?na doda? jeszcze odrobin? m?ki.
Podajemy z ugotowanym ry?em (ja u?y?am basmati), danie posypujemy upra?onym sezamem i reszt? posiekanej papryczki.
























