
Kocham hummus! I nie ma w tym ani odrobiny przesady. Ten domowy jest znacznie lepszy i znacznie zdrowszy ni? gotowy hummus ze sklepowej lodwki, cz?sto z w?tpliwym sk?adem pe?nym cukru, soli i zb?dnej chemii. A przecie? to takie banalne! Hummus to proste sk?adniki i dos?ownie zero roboty.
Sk?adniki:
Puszka cieciorki (400 g)
2 ma?e lub jeden du?y z?bek czosnku
Sl
Suszone pomidory w oliwie
Oliwa z oliwek dobrej jako?ci
Kmin rzymski
Ok. ?y?eczka soku z cytryny
P? szklanki sezamu*
* mo?na u?y? gotowej pasty Tahini – ok 3,5 ?y?ki
Najpierw pasta Tahini – banalna do wykonania w domu. Sezam pra?ymy na z?oto na suchej patelni. Ucieramy w mo?dzierzu (lub miksujemy w malakserze) na g?adko. Dodajemy odrobin? oliwy lub oleju sezamowego. I ju? – takie to proste!
W kielichu blendera umieszczamy ods?czon? i przep?ukan? cieciork?, czosnek, szczypt? soli, ok. p? ?y?eczki kuminu, sok z cytryny. W wersji klasycznej – dodajemy ok. 1,5 ?y?ki oliwy. W wersji pomidorowej – tyle samo oliwy lub oleju z zalewy pomidorw suszonych i 3-4 pomidory.
Blendujemy ca?o?? na g?adko. Mo?na dodawa? te? odrobin? chilli je?li kto? lubi pikantn? kuchni? 🙂 Ja uwielbiam.
















One Comment Add yours