
Kocham hummus! I nie ma w tym ani odrobiny przesady. Ten domowy jest znacznie lepszy i znacznie zdrowszy niż gotowy hummus ze sklepowej lodówki, często z wątpliwym składem pełnym cukru, soli i zbędnej chemii. A przecież to takie banalne! Hummus to proste składniki i dosłownie zero roboty.
Składniki:
Puszka cieciorki (400 g)
2 małe lub jeden duży ząbek czosnku
Sól
Suszone pomidory w oliwie
Oliwa z oliwek dobrej jakości
Kmin rzymski
Ok. łyżeczka soku z cytryny
Pół szklanki sezamu*
* można użyć gotowej pasty Tahini – ok 3,5 łyżki
Najpierw pasta Tahini – banalna do wykonania w domu. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Ucieramy w moździerzu (lub miksujemy w malakserze) na gładko. Dodajemy odrobinę oliwy lub oleju sezamowego. I już – takie to proste!
W kielichu blendera umieszczamy odsączoną i przepłukaną cieciorkę, czosnek, szczyptę soli, ok. pół łyżeczki kuminu, sok z cytryny. W wersji klasycznej – dodajemy ok. 1,5 łyżki oliwy. W wersji pomidorowej – tyle samo oliwy lub oleju z zalewy pomidorów suszonych i 3-4 pomidory.
Blendujemy całość na gładko. Można dodawać też odrobinę chilli jeśli ktoś lubi pikantną kuchnię 🙂 Ja uwielbiam.
















One Comment Add yours