Uwielbiam to danie, zawsze poprawia mi nastrj – jest syc?ce, pe?ne smakw, potasu, zi?, do tego delikatna burrata. Spaghetti alla vodka z tego przepisu ?wietnie te? smakuje w wersji wege – ?mia?o mo?na pomin?? kurczaka.
Ja wiem, ?e kluski z wdk? mog? brzmie? conajmniej egzotycznie 🙂 Ale wierzcie mi, ?e to ma sens – kiedy raz sprbujecie tego sposobu, trudno wam b?dzie si? oprze? by nie dodawa? kieliszka wdki do ka?dego sosu pomidorowego – idealnie wyostrza smaki. Polecam te? ten przepis na penne alla vodka 🙂
Sk?adniki:
Wdka (ok 50 g)
Bazylia (?wie?a)
Makaron spaghetti (ok 250 g)
Kartonik passaty pomidorowej
Pier? z kurczaka (ok 300 g)
Tymianek (suszony)
Sl
Chilli
Oliwa z oliwek
Ma?a cebula (mo?na u?y? szalotki lub zwyk?ej)
2-3 z?bki czosnku
Ok. 100 g burraty
Cebul? kroimy w drobn? kosteczk?, kurczaka w kostk?, wstawiamy wod? na makaron. Na patelni rozgrzewamy dwie ?y?ki oliwy i sma?ymy cebul? z du?? szczypt? chilli i soli. Kiedy si? zeszkli i zacznie zmienia? kolor na z?oty, dodajemy kurczaka doprawionego sol? i tymiankiem.
Czosnek rozgniatamy bokiem no?a i siekamy, dodajemy razem z kurczakiem. Kiedy usma?y si? z ka?dej strony, ustawiamy najwi?kszy ogie? i wlewamy wdk?. Szybko odparowujemy alkohol, dodajemy passat? i gotujemy kilka minut a? ca?o?? zg?stnieje. Dodajemy na patelni? ugotowany al dente makaron z odrobin? wody z gotowania, porwane listki bazylii i porwan? burrat?. Mieszamy i gotowe do podania – na talerzu dodatkowo dorzucamy kilka listkw bazylii.