
Uwielbiam to danie, zawsze poprawia mi nastrój – jest sycące, pełne smaków, potasu, ziół, do tego delikatna burrata. Spaghetti alla vodka z tego przepisu świetnie też smakuje w wersji wege – śmiało można pominąć kurczaka.
Ja wiem, że kluski z wódką mogą brzmieć conajmniej egzotycznie 🙂 Ale wierzcie mi, że to ma sens – kiedy raz spróbujecie tego sposobu, trudno wam będzie się oprzeć by nie dodawać kieliszka wódki do każdego sosu pomidorowego – idealnie wyostrza smaki. Polecam też ten przepis na penne alla vodka 🙂
Składniki:
Wódka (ok 50 g)
Bazylia (świeża)
Makaron spaghetti (ok 250 g)
Kartonik passaty pomidorowej
Pierś z kurczaka (ok 300 g)
Tymianek (suszony)
Sól
Chilli
Oliwa z oliwek
Mała cebula (można użyć szalotki lub zwykłej)
2-3 ząbki czosnku
Ok. 100 g burraty
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kurczaka w kostkę, wstawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy cebulę z dużą szczyptą chilli i soli. Kiedy się zeszkli i zacznie zmieniać kolor na złoty, dodajemy kurczaka doprawionego solą i tymiankiem.
Czosnek rozgniatamy bokiem noża i siekamy, dodajemy razem z kurczakiem. Kiedy usmaży się z każdej strony, ustawiamy największy ogień i wlewamy wódkę. Szybko odparowujemy alkohol, dodajemy passatę i gotujemy kilka minut aż całość zgęstnieje. Dodajemy na patelnię ugotowany al dente makaron z odrobiną wody z gotowania, porwane listki bazylii i porwaną burratę. Mieszamy i gotowe do podania – na talerzu dodatkowo dorzucamy kilka listków bazylii.



















