To jest jedna z najprostszych, a jednocze?nie najfajniejszych rzeczy, jakie mo?na zrobi? samemu w domu – praktycznie bez nak?adu pracy. Wystarczy kupi? mi?so, doprawi? tak jak ja u sugeruj? – lub kompletnie po swojemu – wsadzi? do pieca i done. Po godzinie mamy gotowe, soczyste i pyszne, upieczone w domu mi?so, ktre nie zosta?o dodatkowo dofaszerowane ?adn? chemi?.
Zwykle – podobnie jak moja mama – schab piek? z suszonymi morelami i ?liwkami. Tym razem postanowi?am zaryzykowa? i totalnie si? op?aci?o – wersja z ?urawin? okaza?a si? pyszna. Idealnie sprawdzi si? nie tylko na codzie?, ale te? – a mo?e nawet zw?aszcza – od ?wi?ta. Je?li szukacie przepisu na klasyk, ale z lekkim „twistem” – polecam to.
Sk?adniki:
Schab bez ko?ci
Paczka suszonej ?urawiny (ok. 150-200 g)
Chilli w p?atkach
P?aska ?y?eczka majeranku
Dwie du?e szczypty
Mi?so myjemy i wycieramy papierowym r?cznikiem. D?ugim no?em robimy po dwa wci?cia z ka?dej strony wzd?u? mi?sa, mniej wi?cej na ?rodku, tak by na ca?ej d?ugo?ci powsta?y „korytarze”. Do nich upychamy tyle ?urawiny ile damy rad? 🙂 Mi?so z wierzchu nacieramy sol? i majerankiem oraz chilli – w zale?no?ci od tego jak bardzo ostre dania lubcie. Ja da?am po ma?ej szczypcie z ka?dej strony. Przyprawy „wklepujemy” w mi?so z ka?dej strony, wk?adamy do naczynia ?aroodpornego i pod przykryciem do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Powinno piec si? oko?o godzin?.