Mj „cheap” strogonow – idealne zimowe danie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6925.jpg

Dlaczego „cheap”? Bo nie z pol?dwicy, a z ud?ca wo?owego. Mo?na rwnie? u?y? antrykotu lub rostbefu. Kto? mo?e powiedzie?, ?e zasadniczo to bardziej gulasz a’la strogonow – nie obra?? si?. Po prostu uwa?am, ?e pol?dwica wo?owa to tak dobre mi?so, ?e w?a?ciwie szkoda go na cokolwiek innego ni? tatar czy stek. Mo?ecie mi jednak uwierzy? na s?owo, ?e bez wzgl?du na nazewnictwo, ni?ej opisane danie jest pyszne, a chyba to jest najwa?niejsze 🙂

Sk?adniki:
Pieczarki (ok. 200-250 g)
1 du?a cebula (lub 2 ma?e)
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
P? ostrej papryczki chilli (lub szczypta suszonej)
1 czerwona papryka
2 z?bki czosnku
Ok. 450 g ud?ca wo?owego (dolna zrazowa)
?y?ka sosu sojowego
1-1,5 szklanki wody
1 du?y pomidor
P? kieliszka bia?ego wina (wytrawne)
3 li?cie laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Sl, pieprz
Rozmaryn (ok. p? ?y?ki posiekanego ?wie?ego lub p? ?y?eczki suszonego)
Ok. 2 ?y?ki m?ki pszennej
P? ?y?eczki mas?a
2 ?y?ki oleju s?onecznikowego

Do podania: kasza gryczana lub placki ziemniaczane z TEGO PRZEPISU

W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju. Mi?so kroimy w ok 2-3 cm kostk?, oprszamy m?k? i szybko przesma?amy w garnku. Dodajemy pokrojon? w pirka cebul?, posiekany czosnek, ziele angielskie i li?cie laurowe. Mieszamy i podlewamy winem. Chwil? gotujemy na du?ym ogniu by odparowa? alkohol. W mi?dzyczasie na patelni podsma?amy na odrobinie mas?a ze szczypt? soli i pieprzu pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy nabior? z?otego koloru – dodajemy je do garnka. Wlewamy wod? i sos sojowy, wrzucamy pokrojon? w ok. 1,5 cm kostk? papryk?, pokrojonego w kostk? pomidora, posiekane chilli i s?odk? papryk? w proszku oraz posiekany rozmaryn. Je?li u?ywamy suszonego – dodajemy go wcze?niej, razem z czosnkiem. Zmniejszamy ogie? na minimalny i dusimy ca?o?? pod przykryciem ok 1,5 godziny, co jaki? czas mieszaj?c. Na koniec odkrywamy i gotujemy mieszaj?c tak d?ugo, a? ca?o?? nabierze przyjemnej, g?sto-gulaszowej konsystencji. Doprawiamy sol? w razie potrzeby.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6901.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6902.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6903.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6904.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6905.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6906.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6907.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6908.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6909.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6911.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6913.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6914.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6915.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6916.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6917.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6918.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6919.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6923.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6922.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6926.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6924.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6921.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6920.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6925.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *