
Dlaczego „cheap”? Bo nie z pol?dwicy, a z ud?ca wo?owego. Mo?na rwnie? u?y? antrykotu lub rostbefu. Kto? mo?e powiedzie?, ?e zasadniczo to bardziej gulasz a’la strogonow – nie obra?? si?. Po prostu uwa?am, ?e pol?dwica wo?owa to tak dobre mi?so, ?e w?a?ciwie szkoda go na cokolwiek innego ni? tatar czy stek. Mo?ecie mi jednak uwierzy? na s?owo, ?e bez wzgl?du na nazewnictwo, ni?ej opisane danie jest pyszne, a chyba to jest najwa?niejsze 🙂
Sk?adniki:
Pieczarki (ok. 200-250 g)
1 du?a cebula (lub 2 ma?e)
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
P? ostrej papryczki chilli (lub szczypta suszonej)
1 czerwona papryka
2 z?bki czosnku
Ok. 450 g ud?ca wo?owego (dolna zrazowa)
?y?ka sosu sojowego
1-1,5 szklanki wody
1 du?y pomidor
P? kieliszka bia?ego wina (wytrawne)
3 li?cie laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Sl, pieprz
Rozmaryn (ok. p? ?y?ki posiekanego ?wie?ego lub p? ?y?eczki suszonego)
Ok. 2 ?y?ki m?ki pszennej
P? ?y?eczki mas?a
2 ?y?ki oleju s?onecznikowego
Do podania: kasza gryczana lub placki ziemniaczane z TEGO PRZEPISU
W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju. Mi?so kroimy w ok 2-3 cm kostk?, oprszamy m?k? i szybko przesma?amy w garnku. Dodajemy pokrojon? w pirka cebul?, posiekany czosnek, ziele angielskie i li?cie laurowe. Mieszamy i podlewamy winem. Chwil? gotujemy na du?ym ogniu by odparowa? alkohol. W mi?dzyczasie na patelni podsma?amy na odrobinie mas?a ze szczypt? soli i pieprzu pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy nabior? z?otego koloru – dodajemy je do garnka. Wlewamy wod? i sos sojowy, wrzucamy pokrojon? w ok. 1,5 cm kostk? papryk?, pokrojonego w kostk? pomidora, posiekane chilli i s?odk? papryk? w proszku oraz posiekany rozmaryn. Je?li u?ywamy suszonego – dodajemy go wcze?niej, razem z czosnkiem. Zmniejszamy ogie? na minimalny i dusimy ca?o?? pod przykryciem ok 1,5 godziny, co jaki? czas mieszaj?c. Na koniec odkrywamy i gotujemy mieszaj?c tak d?ugo, a? ca?o?? nabierze przyjemnej, g?sto-gulaszowej konsystencji. Doprawiamy sol? w razie potrzeby.
























One Comment Add yours