Mój “cheap” strogonow – idealne zimowe danie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6925.jpg

Dlaczego “cheap”? Bo nie z polędwicy, a z udźca wołowego. Można również użyć antrykotu lub rostbefu. Ktoś może powiedzieć, że zasadniczo to bardziej gulasz a’la strogonow – nie obrażę się. Po prostu uważam, że polędwica wołowa to tak dobre mięso, że właściwie szkoda go na cokolwiek innego niż tatar czy stek. Możecie mi jednak uwierzyć na słowo, że bez względu na nazewnictwo, niżej opisane danie jest pyszne, a chyba to jest najważniejsze 🙂

Składniki:
Pieczarki (ok. 200-250 g)
1 duża cebula (lub 2 małe)
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Pół ostrej papryczki chilli (lub szczypta suszonej)
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
Ok. 450 g udźca wołowego (dolna zrazowa)
Łyżka sosu sojowego
1-1,5 szklanki wody
1 duży pomidor
Pół kieliszka białego wina (wytrawne)
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Sól, pieprz
Rozmaryn (ok. pół łyżki posiekanego świeżego lub pół łyżeczki suszonego)
Ok. 2 łyżki mąki pszennej
Pół łyżeczki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego

Do podania: kasza gryczana lub placki ziemniaczane z TEGO PRZEPISU

W dużym garnku z dnem przystosowanym do smażenia rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso kroimy w ok 2-3 cm kostkę, oprószamy mąką i szybko przesmażamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i podlewamy winem. Chwilę gotujemy na dużym ogniu by odparować alkohol. W międzyczasie na patelni podsmażamy na odrobinie masła ze szczyptą soli i pieprzu pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy nabiorą złotego koloru – dodajemy je do garnka. Wlewamy wodę i sos sojowy, wrzucamy pokrojoną w ok. 1,5 cm kostkę paprykę, pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane chilli i słodką paprykę w proszku oraz posiekany rozmaryn. Jeśli używamy suszonego – dodajemy go wcześniej, razem z czosnkiem. Zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy całość pod przykryciem ok 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec odkrywamy i gotujemy mieszając tak długo, aż całość nabierze przyjemnej, gęsto-gulaszowej konsystencji. Doprawiamy solą w razie potrzeby.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6901.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6902.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6903.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6904.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6905.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6906.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6907.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6908.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6909.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6911.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6913.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6914.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6915.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6916.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6917.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6918.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6919.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6923.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6922.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6926.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6924.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6921.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6920.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6925.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *