Zupa miso z ?ososiem, boczniakami i kie?kami

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6828.jpg

Ah, rozgrzewaj?ce azjatyckie zupy… Pho, ramen, tom yam znamy w dziesi?tkach r?nych wariacji i np. ja uwielbiam chyba ka?d?. Serio, ma?o rzeczy tak dobrze dzia?a mi na samopoczucie, rozgrzewa i syci jak azjatyckie zupy. Kiedy? my?la?am, ?e to s? zajebi?cie skomplikowane rzeczy i poza azjatyckimi knajpami nie ma szans odtworzy? tych smakw. O jak?e si? myli?am! Na szcz??cie 🙂 Okazuje si?, ?e np. tak? zup? miso robi si? super prosto i super szybko. Wrzuca?am ju? przepis na miso z serem paneer, ktry znajdziecie TUTAJ. Mo?na j? rwnie? robi? z wieprzowin?, krewetkami czy kurczakiem, tym razem jednak postanowi?am zmierzy? si? z tak? oto zupk? z ?ososiem. Spoiler alert: wysz?o mega dobrze.

Sk?adniki:
Ok. 300 ml bulionu warzywnego (mo?na zast?pi? wod? z 2 ?y?kami sosu sojowego)
Ok. 350 g ?ososia
Ok 150-200 g boczniakw
P? zielonej papryki
P? limonki (lub 1/4 cytryny)
P? ?y?eczki octu ry?owego
?y?eczka oleju ry?owego
Dymka ze szczypiorkiem
Szczypta soli
Papryczka chilli
1 cm kawa?ek imbiru
2 ?y?eczki pasty miso
2 ?y?ki sosu sojowego
Kropelka sosu ostrygowego
Gar?? kie?kw fasoli mung
?wie?a kolendra
Woda (ok szklanki)

Na dnie rondelka rozgrzewamy ?y?eczk? oleju ry?owego. Sma?ymy na nim na du?ym ogniu pokrojone w cie?sze paseczki boczniaki ze szczypt? soli. Gdy grzyby zaczn? przybiera? z?oty kolor, wyjmujemy je do miseczki. Do garnka na pozosta?y t?uszcz wrzucamy pokrojony w plasterki imbir i 1/3 pokrojonej papryczki chilli. Po minucie wlewamy bulion, wod?, ocet, sos sojowy, sok z limonki (lub cytryny) i kilka kropli oleju ry?owego. Ca?o?? zagotowujemy i dodajemy kropl? (mniej-wi?cej wielko?ci dwugroszwki) sosu ostrygowego oraz 1,5-2 ?y?eczki pasty miso – ja kupi?am tak? podzielon? na porcje w oddzielne woreczki.

Gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Do bulionu wk?adamy obranego ze skry, pozbawionego o?ci i pokrojonego w ok 2-3 cm kostk? ?ososia. Ryb? gotujemy 2-3 minuty, wrzucamy do zupy pokrojon? w ma?e paseczki zielon? papryk?, dymk? (ok 1 gar??, g?wnie bia?e cz??ci), pokrojone w ok 2 cm kawa?ki kie?ki. Mieszamy, gotujemy oko?o minuty i wrzucamy od?o?one wcze?niej grzyby. Nak?adamy do misek i na talerzu posypujemy pozosta?ym szczypiorem z dymki, kolendr?, posiekanym chilli. Mo?na doda? sosu sojowego i / lub soku z limonki do smaku.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6796.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6811.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6797.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6798.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6799.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6801.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6800.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6802.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6804.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6805.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6806.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6807.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6808.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6809.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6810.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6814.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6819.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6820.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6822.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6823.jpg
Taki azjatycki bulion – zagotowany z sosem sojowym, chilli i imbirem – b?dzie super baz? do r?nych wariacji zup azjatyckich – z kurczakiem, wieprzowin?, grzybami, serem paneer czy np. krewetkami
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6824.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6831.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6825.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6832.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6827.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6834.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6829.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6835.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6829.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6836.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *