Pol?dwiczka wieprzowa z Pak Choi po azjatycku – serio banalna!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244013.jpg
Pak Choi, grzyby mun

Nie wiedzie? czemu ludziom si? wydaje, ?e gotowanie w domu rzeczy ktre brzmi? egzotycznie jest jakie? strasznie trudne, skomplikowane, pracoch?onne, drogie. Odpowiadam – bzdura. Ta pol?dwiczka wieprzowa z pak choi to udowodni.

Azjatycka kuchnia jest ?wietna do gotowania w domu z kilku powodw – po pierwsze: jest szybka. Nie traci si? cennego czasu w domu na stanie przy garach. Po drugie – jest do?? zdrowa i wzgl?dnie dietetyczna. Oczywi?cie zale?y co i jak – wszystko da si? zrobi? na t?usto i kalorycznie, ale z do?wiadczenia wiem, ?e np. mojemu m??owi naj?atwiej jest przemyci? warzywa, za ktrymi nie przepada, w?a?nie w azjatyckich daniach, ktre bardzo lubi. No i po trzecie – jest zajebista.

Przepis na pol?dwiczk? po azjatycku

Pol?dwiczka wieprzowa z Pak Choi po azjatycku – serio banalna!
Sk?adniki:
Sos:

Po? szklanki wrz?tku
2-3 ?y?ki soku z cytryny
P? szklanki sosu sojowego
2-3 ?y?ki octu ry?owego
3 ?y?ki br?zowego cukru

Kapusta Pak Choi*
Pol?dwiczka Wieprzowa**
Cebula cukrowa (mo?e by? te? czerwona albo szalotka)
3 z?bki czosnku
P? paczki suszonych grzybw mun
Suszone lub ?wie?e chilli
Pieprz kaje?ski, s?odka papryka
Sl
Olej ry?owy (lub sezamowy)
Odrobina m?ki pszennej (ok. ?y?ki)
Orzeszki ziemne (fistaszki)
Ry? basmati / makaron do woka / chao men

Przygotowanie sk?adnikw

Ry? / makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pak Choi kroimy na mniejsze kawa?ki (ja np. Ka?dy li?? wzd?u? i na 3-4 w poprzek), pol?dwiczk? po oczyszczeniu na cieniutkie (ok 0,5 cm) plasterki, cebul? w pirka, czosnek w plasterki lub siekamy. Grzyby zgodnie z instrukcj? moczymy we wrz?tku. Je?li kto? ma dost?p do ?wie?ych grzybw, oczywi?cie mo?e ich u?y? – wtedy pomijamy moczenie, kroimy w kawa?ki. Mi?so doprawiamy s?odk? papryk?, pieprzem kaje?skim i sol?, nast?pnie obtaczamy w m?ce (niezbyt dok?adnie, to nie zawody).

Azjatycki sos

Przygotowujemy sos – mieszamy gor?c? wod?, sos sojowy, ocet, sok z cytryny*** i cukier.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego chilli. Nast?pnie mi?so obsma?amy na du?ym ogniu z jednej strony, przewracamy na drug? i dodajemy cebul? oraz czosnek. Po chwili (kiedy zacznie pachnie?) dodajemy pak choi i grzyby, wcze?niej os?czone z wody i pokrojone na mniejsze kawa?ki. Mieszamy wszystko, sma?ymy a? pak choi lekko zwi?dnie (3-5 minut) i wlewamy na patelni? sos. Przykrywamy i dusimy oko?o 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i sma?ymy razem mieszaj?c, a? do redukcji wody – kiedy sos lekko zg?stnieje.

Je?li u?ywamy makaronu, wrzucamy go na patelni? i mieszamy wszystko razem. Je?li ry?u, ??czymy sk?adniki na talerzu. Ca?o?? posypujemy rozbitymi w mo?dzierzu kawa?kami orzechw.

*Pak choi brzmi drogo i egzotycznie, ale to bzdura. Ca?a kapusta (a bywa od wielko?ci d?oni do 40 cm) kosztuje zwykle mi?dzy 3 a 5 z?. Mo?na j? dosta? cz?sto w Lidlu, ja osobi?cie kupuj? w Auchan bo tam jest zawsze. Fajnie si? przechowuje, bo w lodwce nie wi?dnie nawet 5 dni.

** Je?li kto? unika wieprzowiny, to rwnie dobrze sprawdzi si? stek wo?owy. Polecam cienko krojone steki minutowe, dojrzewaj?ce. Kroimy je w centymetrowe paseczki.

***Soku z cytryny i octu mo?na u?ywa? naprzemiennie. Ja zwykle robi? p? na p?, bo lubi? taki balans smaku, ale jak komu? akurat wyjd? cytryny albo brakuje octu – mo?na ?mia?o zast?pi? jedno drugim. Byle suma mniej-wi?cej si? zgadza?a.

Pro tip: to danie ?wietnie robi si? w woku, ale zwyk?a patelnia (byle du?a!) te? da rad?. Wa?ne, by przygotowa? sobie wszystko wcze?niej, bo samo gotowanie wymaga szybkich ruchw i du?ego ognia.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243992.jpg
Pak Choi, cebula, czosnek
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243993.jpg
mi?skoooo
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243989.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243990.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243998.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4243995.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244000.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244010.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244014.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244007.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244019.jpg
orzeszki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244011.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p4244016.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *