Jajka sadzone na cha?ce z dodatkami. ?niadanie mistrzw!

Kac g?odniak i p?ne ?niadania

Nie wiem jak wy, ale ja mam du?y problem ze zmuszeniem si? do jedzenia rano. St?d wynika moja potrzeba robienia MEGA WYPASIONYCH ?niada?, ?eby zje?? je je?li nie z g?odu, to z ?akomstwa. W ogle kocham wszystkie warianty ?niadaniowe! Zw?aszcza te z jajkami – shakshuki, jajka w koszulkach, sadzone, pieczone w awokado czy na to?cie z hummusem Kocham. Uwa?am ?e knajpy, ktre serwuj? zajebiste ?niadania ca?y dzie? – maj? specjalne miejsce w kulinarnym niebie. Z kolei miejscwki ktre daj? ?niadania do 11 – shame on you.

Ostatnio pob?ogos?awiona kacem-g?odniakiem (ktry jest najlepszym z mo?liwych) w przyp?ywie niebia?skiego geniuszu wymy?li?am takie ?niadanie, ?e ju? nigdy w ?yciu nie chc? je?? innych ?niada?. Cho? wymaga odrobiny pracy, warto. Jajecznica nie ma podej?cia, zaufajcie mi.

Przepis na ?niadanie mistrzw

Sk?adniki:
Jajo (lub 2)*
Cha?ka
Szpinak
1 z?bek czosnku
Pomidor
Mas?o (mo?na zast?pi? ro?linnym)

Dodatki do kanapki

To jest podstawa. Pozosta?e dodatki mog? by? dobierane wedle smaku i tego co akurat kto ma w lodwce, ja polecam:

Li?cie bazylii
Chuda szyneczka
Ser ??ty (lub kozi)

Jedna lub dwie kromki cha?ki (w zale?no?ci czy jedno czy dwa jaja) smarujemy cienko mas?em i wk?adamy na krtko do pieca na ok 180, termoobieg. Je?li u?ywamy sera, to z serem.

Szpinak z czosnkiem

W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobin? oliwy lub mas?a, kroimy drobno (lub mia?d?ymy w wyciskarce) z?bek czosnku, nast?pnie wrzucamy dwie gar?cie szpinaku i przykrywamy na minutk?. Grzejemy a? przywi?dnie, ale zachowa kolor i konsystencj?. Wyci?gamy cha?k? na talerz, na ni? wrzucamy szpinak.

Jajka sadzone

Na t? sam? patelni? dajemy odrobin? mas?a i sma?ymy jajo (lub 2) na sadzone, z mi?kkim ??tkiem. W tym czasie na cha?k? kroimy pomidor w plastry (je?li u?ywamy szynk? – pod pomidor)**, je?li mamy bazyli? – dajemy kilka porwanych li?ci na pomidora (najlepiej malinowy). Sadzone jajo myk na pomidora i gotowe! Tylko pozornie brzmi jak co? skomplikowanego, ca?ej roboty jest 10 minut.

Ja do tego preferuj? jeszcze odrobin? majonezu wymieszan? z ostrym sosem, ale pasuje te? sam majonez, jogurt z czosnkiem, tysi?ca wysp, ajoli, holenderski Wszystko zale?y od wyobra?ni i ch?ci do roboty.

Polecam to mocno! Po ci??kiej nocy zw?aszcza 🙂

* Kupujcie jaja z wolnego. wybiegu. Serio, warto przep?aci? te dwa z?ote. Nie tylko pomagacie zwierz?tom mie? cho? namiastk? przyzwoitych warunkw (po obejrzeniu w necie jak wygl?da chw klatkowy nikt normalny nie b?dzie tego kupowa?), ale te? (o ile do kogo? nie trafiaj? moralne argumenty) dostajecie lepszy produkt, lepszej jako?ci i o o wiele lepszym smaku. Naprawd? – czu? ogromn? r?nic?! Ja mam to szcz??cie, ?e moi rodzice maj? dzia?k? blisko bardzo zadbanego gospodarstwa i tam kupuj? jajka, nie raz prosto spod kury. Ja widz? te kury, widz? w jakim s? stanie, jakie maj? ?ycie. Trzeba wspiera? takich hodowcw! A smak jest nieporwnywalny ze sklepowymi.

** pro tip – nie kupujcie pomidorw w marketach. W ogle nie maj? smaku i s? sam? wod?, zw?aszcza zim?. Id?cie na bazarek albo do miejscowego warzywniaka, ale przede wszystkim – kupuj?c pomidory W?CHAJCIE je. To wam da odpowied?, jaki maj? smak.

Polecam te? inne moje przepisy na ulubione ?niadania!

Kiedy jajko jest takie zwi?z?e – jak wida? wy?ej, znaczy ?e jest bardzo ?wie?e. Kiedy rozlewa si? ca?kowicie p?asko, znaczy ?e ju? swoje prze?y?o…




Wersja ze szpinakiem, cheddarem, pomidorem, jajem i cha?k?
Wersja z szynk?, pomidorem i ?wie?? bazyli?
Wersja ze szpinakiem, cheddarem, pomidorem, jajem i cha?k?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *