Kac g?odniak i p?ne ?niadania
Nie wiem jak wy, ale ja mam du?y problem ze zmuszeniem si? do jedzenia rano. St?d wynika moja potrzeba robienia MEGA WYPASIONYCH ?niada?, ?eby zje?? je je?li nie z g?odu, to z ?akomstwa. W ogle kocham wszystkie warianty ?niadaniowe! Zw?aszcza te z jajkami – shakshuki, jajka w koszulkach, sadzone, pieczone w awokado czy na to?cie z hummusem Kocham. Uwa?am ?e knajpy, ktre serwuj? zajebiste ?niadania ca?y dzie? – maj? specjalne miejsce w kulinarnym niebie. Z kolei miejscwki ktre daj? ?niadania do 11 – shame on you.
Ostatnio pob?ogos?awiona kacem-g?odniakiem (ktry jest najlepszym z mo?liwych) w przyp?ywie niebia?skiego geniuszu wymy?li?am takie ?niadanie, ?e ju? nigdy w ?yciu nie chc? je?? innych ?niada?. Cho? wymaga odrobiny pracy, warto. Jajecznica nie ma podej?cia, zaufajcie mi.
Przepis na ?niadanie mistrzw
Sk?adniki:
Jajo (lub 2)*
Cha?ka
Szpinak
1 z?bek czosnku
Pomidor
Mas?o (mo?na zast?pi? ro?linnym)
Dodatki do kanapki
To jest podstawa. Pozosta?e dodatki mog? by? dobierane wedle smaku i tego co akurat kto ma w lodwce, ja polecam:
Li?cie bazylii
Chuda szyneczka
Ser ??ty (lub kozi)
Jedna lub dwie kromki cha?ki (w zale?no?ci czy jedno czy dwa jaja) smarujemy cienko mas?em i wk?adamy na krtko do pieca na ok 180, termoobieg. Je?li u?ywamy sera, to z serem.
Szpinak z czosnkiem
W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobin? oliwy lub mas?a, kroimy drobno (lub mia?d?ymy w wyciskarce) z?bek czosnku, nast?pnie wrzucamy dwie gar?cie szpinaku i przykrywamy na minutk?. Grzejemy a? przywi?dnie, ale zachowa kolor i konsystencj?. Wyci?gamy cha?k? na talerz, na ni? wrzucamy szpinak.
Jajka sadzone
Na t? sam? patelni? dajemy odrobin? mas?a i sma?ymy jajo (lub 2) na sadzone, z mi?kkim ??tkiem. W tym czasie na cha?k? kroimy pomidor w plastry (je?li u?ywamy szynk? – pod pomidor)**, je?li mamy bazyli? – dajemy kilka porwanych li?ci na pomidora (najlepiej malinowy). Sadzone jajo myk na pomidora i gotowe! Tylko pozornie brzmi jak co? skomplikowanego, ca?ej roboty jest 10 minut.
Ja do tego preferuj? jeszcze odrobin? majonezu wymieszan? z ostrym sosem, ale pasuje te? sam majonez, jogurt z czosnkiem, tysi?ca wysp, ajoli, holenderski Wszystko zale?y od wyobra?ni i ch?ci do roboty.
Polecam to mocno! Po ci??kiej nocy zw?aszcza 🙂
* Kupujcie jaja z wolnego. wybiegu. Serio, warto przep?aci? te dwa z?ote. Nie tylko pomagacie zwierz?tom mie? cho? namiastk? przyzwoitych warunkw (po obejrzeniu w necie jak wygl?da chw klatkowy nikt normalny nie b?dzie tego kupowa?), ale te? (o ile do kogo? nie trafiaj? moralne argumenty) dostajecie lepszy produkt, lepszej jako?ci i o o wiele lepszym smaku. Naprawd? – czu? ogromn? r?nic?! Ja mam to szcz??cie, ?e moi rodzice maj? dzia?k? blisko bardzo zadbanego gospodarstwa i tam kupuj? jajka, nie raz prosto spod kury. Ja widz? te kury, widz? w jakim s? stanie, jakie maj? ?ycie. Trzeba wspiera? takich hodowcw! A smak jest nieporwnywalny ze sklepowymi.
** pro tip – nie kupujcie pomidorw w marketach. W ogle nie maj? smaku i s? sam? wod?, zw?aszcza zim?. Id?cie na bazarek albo do miejscowego warzywniaka, ale przede wszystkim – kupuj?c pomidory W?CHAJCIE je. To wam da odpowied?, jaki maj? smak.
Polecam te? inne moje przepisy na ulubione ?niadania!