Bulion warzywny – idealny do podlewania risotto, sosw lub jako baza do zup

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5954.jpg

Proste jak drut, a jednak cz?sto zapominane danie – ktre stanowi posi?ek samo w sobie, ale rwnie? jak?e wspania?? baz? do wielu innych da? – sosw, gulaszy, risotto, zup… Przy okazji banalne, tanie i zdrowe. No czego chcie? wi?cej? Mo?na ?mia?o zamrozi? nadmiar poporcjowany w pude?ka lub tacki do lodu i u?ywa? w dowolnym czasie. Sto razy lepszy, zdrowszy i ta?szy ni? kostki roso?owe! Kostki to z?o i piek?o, rozwalaj? ?o??dki, nios? chemi? i sl, nie u?ywajcie tego! Zrbcie sami pyszny bulion, zw?aszcza ?e to – dos?ownie – 10 minut roboty.

Sk?adniki:
Ok. 4 du?ych marchewek
1 du?y seler
1 du?y por
2 pietruszki
1-2 cebule
Ok. 8 kulek ziela angielskiego
Ok. 5-6 li?ci laurowych
1 ?y?ka soli
Woda (ok 3 litry)
1 suszony grzybek lub suszony pomidor (opcjonalnie)

Marchew i selera obieramy. Cebule kroimy na po?wki, a pozosta?e warzywa na mniejsze cz??ci. Z pora zostawiamy bia?? i jasnozielon? cz???, reszt? wyrzucamy. Wszystkie kawa?ki opalamy palnikiem, nad kuchenk? lub w piecu, na czarno – jak na zdj?ciach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wod?, dodajemy ziele angielskie, sl i li?cie laurowe i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogie?, dodajemy grzybka lub pomidora, o ile u?ywamy i gotujemy 1-2h. I KONIEC, TYLE ROBOTY.

Serio – lepiej kupowa? jakie? chemiczne wynalazki, ktre nawet nie smakuj? jak ros?, do tego powoduj? rozstrj ?o??dka? Nie rbcie sobie takich rzeczy kochani.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5946.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5382.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5947.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5948.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5954.jpg

18 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *