
Moje drugie podej?cie do schabu na tym blogu. Przepis zasadniczo podobny, ale w niuansach tkwi r?nica – uwierzcie, ?e smak jest inny zupe?nie. Ja oglnie za schabem przepadam, wi?c robi? go w r?nych wariacjach bardzo ch?tnie. Natomiast mam tak? przypad?o??, ?e nie lubi? mi?sa bez sosu. No kocham sosy, co poradzi?? Oczywi?cie nie tyczy si? to stekw, mi?s pieczonych czy grillowanych, ale kiedy podaj? co? z kasz? gryczan? albo ry?em, to musi p? talerza by? sosu i nie mo?e by? inaczej. Od dziecka mama si? ze mnie ?mia?a przy zrazach czy go??bkach, ?e w jednym talerzu jem zup? i drugie. Teraz jestem doros?a. KTO MI ZABRONI. Sosy to ?ycie.
Przepis na schab w sosie musztardowym
Sk?adniki:
Ok p? kilo schabu bez ko?ci
Pomidorki koktajlowe
?mietana 12%, ok 4 ?y?ki
Wino bia?e p?wytrawne – szklanka+ (b?dzie kiedy? dofinansowanie?)
Musztarda miodowa – dwie ?y?ki
P? ?y?ki miodu
1 cebula
4 z?bki czosnku
Chilli bez pestek lub suszone chilli w p?atkach
M?ka do obtoczenia
?y?eczka s?odkiej papryki
Po p? ?y?eczki kminku (sproszkowanego lub utartego w mo?dzierzu) i suszonego tymianku
Sl
Sos sojowy – ok 3 ?y?ki
Gor?ca woda – p? szklanki
Oliwa z oliwek
do podania polecam kasz? gryczan?
Mi?so
Schab kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w mieszaninie m?ki ze s?odk? papryk?, kminkiem i sol?. Pomidorki kroimy w po?wki, cebul? w pirka, siekamy czosnek, chilli je?li u?ywamy ?wie?ego. W miseczce mieszamy sos sojowy z gor?c? wod?.
Sos musztardowy
Na g??bokiej patelni rozgrzewamy oliw? z oliwek, wrzucamy cebul? (a? si? zeszkli) i dodajemy mi?so. Obsma?amy szybko z ka?dej strony, dodajemy czosnek, chilli, mid, musztard? i tymianek, po chwili dolewamy wod? z sosem sojowym. Mieszamy i wlewamy wino, na du?ym ogniu przez chwil? odparowujemy, co chwil? mieszaj?c. Dodajemy pomidorki, mieszamy i dodajemy ?mietan?. Przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
Kasza do podania
Je?li sos jest zbyt rzadki, chwil? odparowujemy bez przykrywki. Do podania polecam kasz? gryczan? i swojskiego ogra. Sos jest super kremowy i bardzo wyrazisty, dlatego ziemniaki czy pieczywo jako dodatek b?d? zdecydowanie zbyt ci??kie. Smacznego!









