Schab w kremowym sosie musztardowo-miodowym

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084124.jpg

Moje drugie podej?cie do schabu na tym blogu. Przepis zasadniczo podobny, ale w niuansach tkwi r?nica – uwierzcie, ?e smak jest inny zupe?nie. Ja oglnie za schabem przepadam, wi?c robi? go w r?nych wariacjach bardzo ch?tnie. Natomiast mam tak? przypad?o??, ?e nie lubi? mi?sa bez sosu. No kocham sosy, co poradzi?? Oczywi?cie nie tyczy si? to stekw, mi?s pieczonych czy grillowanych, ale kiedy podaj? co? z kasz? gryczan? albo ry?em, to musi p? talerza by? sosu i nie mo?e by? inaczej. Od dziecka mama si? ze mnie ?mia?a przy zrazach czy go??bkach, ?e w jednym talerzu jem zup? i drugie. Teraz jestem doros?a. KTO MI ZABRONI. Sosy to ?ycie.

Przepis na schab w sosie musztardowym

Sk?adniki:
Ok p? kilo schabu bez ko?ci
Pomidorki koktajlowe
?mietana 12%, ok 4 ?y?ki
Wino bia?e p?wytrawne – szklanka+ (b?dzie kiedy? dofinansowanie?)
Musztarda miodowa – dwie ?y?ki
P? ?y?ki miodu
1 cebula
4 z?bki czosnku
Chilli bez pestek lub suszone chilli w p?atkach
M?ka do obtoczenia
?y?eczka s?odkiej papryki
Po p? ?y?eczki kminku (sproszkowanego lub utartego w mo?dzierzu) i suszonego tymianku
Sl
Sos sojowy – ok 3 ?y?ki
Gor?ca woda – p? szklanki
Oliwa z oliwek

do podania polecam kasz? gryczan?

Mi?so

Schab kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w mieszaninie m?ki ze s?odk? papryk?, kminkiem i sol?. Pomidorki kroimy w po?wki, cebul? w pirka, siekamy czosnek, chilli je?li u?ywamy ?wie?ego. W miseczce mieszamy sos sojowy z gor?c? wod?.

Sos musztardowy

Na g??bokiej patelni rozgrzewamy oliw? z oliwek, wrzucamy cebul? (a? si? zeszkli) i dodajemy mi?so. Obsma?amy szybko z ka?dej strony, dodajemy czosnek, chilli, mid, musztard? i tymianek, po chwili dolewamy wod? z sosem sojowym. Mieszamy i wlewamy wino, na du?ym ogniu przez chwil? odparowujemy, co chwil? mieszaj?c. Dodajemy pomidorki, mieszamy i dodajemy ?mietan?. Przykrywamy i dusimy ok 5 minut.

Kasza do podania

Je?li sos jest zbyt rzadki, chwil? odparowujemy bez przykrywki. Do podania polecam kasz? gryczan? i swojskiego ogra. Sos jest super kremowy i bardzo wyrazisty, dlatego ziemniaki czy pieczywo jako dodatek b?d? zdecydowanie zbyt ci??kie. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084101-e1557355604220.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084105.jpg
Przygotowanie sk?adnikw najwa?niejsze
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084110.jpg
Mieszanka przypraw do obtoczenia – s?odka papryka, kminek, sl
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084114.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084117.jpg
Etap dodawania musztardy i miodu
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084119.jpg
Winko bardzo wa?ne. Bardzo.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084120.jpg
Pomidorki – kocham.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084123.jpg
?mietana – nie za du?o!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084126.jpg
No i ju? – ja zjad?am z kasz? gryczan? i ogrem konserwowym
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084124.jpg
<3




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *