Schab w kremowym sosie musztardowo-miodowym

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084124.jpg

Moje drugie podejście do schabu na tym blogu. Przepis zasadniczo podobny, ale w niuansach tkwi różnica – uwierzcie, że smak jest inny zupełnie. Ja ogólnie za schabem przepadam, więc robię go w różnych wariacjach bardzo chętnie. Natomiast mam taką przypadłość, że nie lubię mięsa bez sosu. No kocham sosy, co poradzić? Oczywiście nie tyczy się to steków, mięs pieczonych czy grillowanych, ale kiedy podaję coś z kaszą gryczaną albo ryżem, to musi pół talerza być sosu i nie może być inaczej. Od dziecka mama się ze mnie śmiała przy zrazach czy gołąbkach, że w jednym talerzu jem zupę i drugie. Teraz jestem dorosła. KTO MI ZABRONI. Sosy to życie.

Zajebiście dobry schab
Składniki:
Ok. pół kilo schabu bez kości
Pomidorki koktajlowe
Śmietana 12%, ok 4 łyżki
Wino białe półwytrawne – szklanka+ (będzie kiedyś dofinansowanie?)
Musztarda miodowa – dwie łyżki
Pół łyżki miodu
Pół łyżeczki suszonego tymianku
1 cebula
4 ząbki czosnku
Pół papryczki chilli bez pestek lub suszone chilli w płatkach
Mąka do obtoczenia
Łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki kminku (sproszkowanego lub utartego w moździerzu)
Sól
Sos sojowy – ok 3 łyżki
Gorąca woda – pół szklanki
Oliwa z oliwek

do podania polecam kaszę gryczaną

Schab kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w mieszaninie mąki ze słodką papryką, kminkiem i solą. Pomidorki kroimy w połówki, cebulę w piórka, siekamy czosnek, chilli jeśli używamy świeżego. W miseczce mieszamy sos sojowy z gorącą wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę (aż się zeszkli) i dodajemy mięso. Obsmażamy szybko z każdej strony, dodajemy czosnek, chilli, miód, musztardę i tymianek, po chwili dolewamy wodę z sosem sojowym. Mieszamy i wlewamy wino, na dużym ogniu przez chwilę odparowujemy, co chwilę mieszając. Dodajemy pomidorki, mieszamy i dodajemy śmietanę. Przykrywamy i dusimy ok 5 minut.

Jeśli sos jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy bez przykrywki. Do podania polecam kaszę gryczaną i swojskiego ogóra. Sos jest super kremowy i bardzo wyrazisty, dlatego ziemniaki czy pieczywo jako dodatek będą zdecydowanie zbyt ciężkie. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084101-e1557355604220.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084105.jpg
Przygotowanie składników najważniejsze
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084110.jpg
Mieszanka przypraw do obtoczenia – słodka papryka, kminek, sól
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084114.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084117.jpg
Etap dodawania musztardy i miodu
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084119.jpg
Winko bardzo ważne. Bardzo.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084120.jpg
Pomidorki – kocham.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084123.jpg
Śmietana – nie za dużo!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084126.jpg
No i już – ja zjadłam z kaszą gryczaną i ogórem konserwowym
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084124.jpg
<3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *