Łosoś cytrynowo-pomidorowy z pieca. Mega zdrowe danie na lato!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2613.jpg

Jakiś czas temu prosiłam na moim FP (TUTAJ) o propozycje inspiracji do kolejnych notek. Niejaka Basia z Trójmiasta, znana również jako Iga z kresek, rzuciła mi łososiowe wyzwanie i ja nie zamierzam się uchylać 🙂

Łosoś

Prawdą jest, że łosoś to chyba jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach, choćby przez to, że świeży łosoś jest praktycznie zawsze łatwo dostępny, do tego jest to ryba, która jak to mówię: nie smakuje mocno rybą. Wiecie o co chodzi – ryby typu łosoś, dorsz, tuńczyk jednak są mniej „rybne” niż makrela, śledź czy karp. Do tego taki łosoś ma mało ości i super łatwo go przygotować na wiele sposobów. Jedną ze swoich propozycji już przedstawiałam tu: Łosoś teriyaki.

Teraz jednak, jako że w Polsce wciąż utrzymują się afrykańskie upały, postawiłam na coś lekkiego i letniego. Do tego prostego jak drut, bo kto by miał siłę i motywację w taką pogodę sterczeć przy garach?

Rybę też wybraliśmy dość szczególną, bo jest to łosoś polski. Nie jest tak sztucznie „pomarańczowy” jak większość marketowych ryb, wyróżnia go specyficzna skóra – w czarne kropki. Mięso okazało się pyszne, bardzo zwięzłe i idealne do pieczenia.

Przepis na łososia z pieca

Składniki:
Ok. 400g łososia ze skórą
2-3 gałązki pomidorków koktajlowych
1/4 cytryny
Sól
Łyżka masła
Oliwa z oliwek
Szczypta pieprzu kajeńskiego

Opcjonalnie: brokuł

Przygotowanie łososia

Łososia kroimy na mniej-więcej równe kawałki. W szklanym naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Układamy łososia, sporo solimy, posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego.

Wyciskamy na kawałki ryby sok z cytryny, obok ryby układamy pomidorki (razem z gałązkami). Wyciśniętą cytrynę również wrzucamy na patelnię, ale – ważne! – bez pestek. Pestki gdy się przypieką stają się bardzo gorzkie i nie da się później tego smaku usunąć z dania.

Pieczenie ryby

Do pieca rozgrzanego na ok 180 stopni wkładamy rybę na ok. 15 minut. Do podania proponuję ugotowany brokuł – bo moim zdaniem zawsze pasuje do ryby, a jak komuś brakuje węglowodanów – dodatkowo ryż lub pieczywko.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2602.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2603.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2604.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2605.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2606.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2607.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2608.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2609.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2610.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2611.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2612.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2614.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2615.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2617.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2616.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *