?oso? cytrynowo-pomidorowy z pieca. Mega zdrowe danie na lato!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2613.jpg

Jaki? czas temu prosi?am na moim FP (TUTAJ) o propozycje inspiracji do kolejnych notek. Niejaka Basia z Trjmiasta, znana rwnie? jako Iga z kresek, rzuci?a mi ?ososiowe wyzwanie i ja nie zamierzam si? uchyla? 🙂

?oso?

Prawd? jest, ?e ?oso? to chyba jedna z najpopularniejszych ryb na polskich sto?ach, cho?by przez to, ?e ?wie?y ?oso? jest praktycznie zawsze ?atwo dost?pny, do tego jest to ryba, ktra jak to mwi?: nie smakuje mocno ryb?. Wiecie o co chodzi – ryby typu ?oso?, dorsz, tu?czyk jednak s? mniej „rybne” ni? makrela, ?led? czy karp. Do tego taki ?oso? ma ma?o o?ci i super ?atwo go przygotowa? na wiele sposobw. Jedn? ze swoich propozycji ju? przedstawia?am tu: ?oso? teriyaki.

Teraz jednak, jako ?e w Polsce wci?? utrzymuj? si? afryka?skie upa?y, postawi?am na co? lekkiego i letniego. Do tego prostego jak drut, bo kto by mia? si?? i motywacj? w tak? pogod? stercze? przy garach?

Ryb? te? wybrali?my do?? szczegln?, bo jest to ?oso? polski. Nie jest tak sztucznie „pomara?czowy” jak wi?kszo?? marketowych ryb, wyr?nia go specyficzna skra – w czarne kropki. Mi?so okaza?o si? pyszne, bardzo zwi?z?e i idealne do pieczenia.

Przepis na ?ososia z pieca

Sk?adniki:
Ok. 400g ?ososia ze skr?
2-3 ga??zki pomidorkw koktajlowych
1/4 cytryny
Sl
?y?ka mas?a
Oliwa z oliwek
Szczypta pieprzu kaje?skiego

Opcjonalnie: broku?

Przygotowanie ?ososia

?ososia kroimy na mniej-wi?cej rwne kawa?ki. W szklanym naczyniu ?aroodpornym rozpuszczamy ?y?k? mas?a z ?y?k? oliwy. Uk?adamy ?ososia, sporo solimy, posypujemy szczypt? pieprzu kaje?skiego.

Wyciskamy na kawa?ki ryby sok z cytryny, obok ryby uk?adamy pomidorki (razem z ga??zkami). Wyci?ni?t? cytryn? rwnie? wrzucamy na patelni?, ale – wa?ne! – bez pestek. Pestki gdy si? przypiek? staj? si? bardzo gorzkie i nie da si? p?niej tego smaku usun?? z dania.

Pieczenie ryby

Do pieca rozgrzanego na ok 180 stopni wk?adamy ryb? na ok. 15 minut. Do podania proponuj? ugotowany broku? – bo moim zdaniem zawsze pasuje do ryby, a jak komu? brakuje w?glowodanw – dodatkowo ry? lub pieczywko.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2602.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2603.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2604.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2605.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2606.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2607.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2608.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2609.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2610.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2611.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2612.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2614.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2615.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2617.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2616.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *