
Jakiś czas temu prosiłam na moim FP (TUTAJ) o propozycje inspiracji do kolejnych notek. Niejaka Basia z Trójmiasta, znana również jako Iga z kresek, rzuciła mi łososiowe wyzwanie i ja nie zamierzam się uchylać 🙂
Łosoś
Prawdą jest, że łosoś to chyba jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach, choćby przez to, że świeży łosoś jest praktycznie zawsze łatwo dostępny, do tego jest to ryba, która jak to mówię: nie smakuje mocno rybą. Wiecie o co chodzi – ryby typu łosoś, dorsz, tuńczyk jednak są mniej „rybne” niż makrela, śledź czy karp. Do tego taki łosoś ma mało ości i super łatwo go przygotować na wiele sposobów. Jedną ze swoich propozycji już przedstawiałam tu: Łosoś teriyaki.
Teraz jednak, jako że w Polsce wciąż utrzymują się afrykańskie upały, postawiłam na coś lekkiego i letniego. Do tego prostego jak drut, bo kto by miał siłę i motywację w taką pogodę sterczeć przy garach?
Rybę też wybraliśmy dość szczególną, bo jest to łosoś polski. Nie jest tak sztucznie „pomarańczowy” jak większość marketowych ryb, wyróżnia go specyficzna skóra – w czarne kropki. Mięso okazało się pyszne, bardzo zwięzłe i idealne do pieczenia.
Przepis na łososia z pieca
Składniki:
Ok. 400g łososia ze skórą
2-3 gałązki pomidorków koktajlowych
1/4 cytryny
Sól
Łyżka masła
Oliwa z oliwek
Szczypta pieprzu kajeńskiego
Opcjonalnie: brokuł
Przygotowanie łososia
Łososia kroimy na mniej-więcej równe kawałki. W szklanym naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Układamy łososia, sporo solimy, posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego.
Wyciskamy na kawałki ryby sok z cytryny, obok ryby układamy pomidorki (razem z gałązkami). Wyciśniętą cytrynę również wrzucamy na patelnię, ale – ważne! – bez pestek. Pestki gdy się przypieką stają się bardzo gorzkie i nie da się później tego smaku usunąć z dania.
Pieczenie ryby
Do pieca rozgrzanego na ok 180 stopni wkładamy rybę na ok. 15 minut. Do podania proponuję ugotowany brokuł – bo moim zdaniem zawsze pasuje do ryby, a jak komuś brakuje węglowodanów – dodatkowo ryż lub pieczywko.














