
Gorszy dzień, deszcz za oknem, słaby humorek? Wakacyjna depresja, niskie ciśnienie, ludzie w pracy? Pocieszenie znajdziecie w tym pysznym, kremowym, pełnym smaków daniu z jednej patelni, które zrobicie łatwo w domu. „Comfort food” z makaronem i włoskimi smakami to jest dokładnie to, czego wam potrzeba, uwierzcie.
Składniki:
200-250 ml mascarpone
2 pomidory
Ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki odsączonych kaparów
Duża garść świeżego tymianku
500-600 g schabu bez kości
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól, słodka papryka
Opcjonalnie: ostra papryka lub chilli w płatkach
Do podania: ulubiony makaron
Schab kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5-0,7 cm), wielkości ok 5 cm. Cebulę w drobną kostkę, pomidory w małą kostkę, Suszone pomidory w małe kawałki. Odsączamy kapary z nadmiaru zalewy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i obsmażamy chwilę, by zrumieniło się z jednej strony. Wrzucamy gałązki tymianku (jeśli są młode i miękkie) lub same listki (jeśli gałązki są już zdrewniałe). Zostawiamy trochę do posypania na talerzu. Posypujemy około łyżeczką słodkiej papryki.
Dodajemy cebulę i czosnek (wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) oraz chilli, jeśli używamy. Smażymy chwilę, mieszając, po czym – kiedy cebula zacznie się rumienić – dodajemy pomidory surowe i suszone. Mieszamy dokładnie, przykrywamy patelnię i dusimy aż pomidory całkowicie się rozpadną. Wtedy dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. Próbujemy i w razie potrzeby solimy. Czemu dopiero teraz? Bo kapary są bardzo słone, solimy też wodę na makaron, więc niewykluczone, że w ogóle nie będzie potrzeby dodawania soli.
Na talerzu posypujemy listkami tymianku i gotowe. Idealne comfort food, serdecznie polecam. Niestety, nie jest to dietetyczne 😀
























To jest prawdziwa poezja


Ktoś tu jest bardzo szczęśliwą psinką








