Du?o warzyw, ma?o mi?sa – idealne, lekkie danie na lato. Kto z nas nie kocha azjatyckiej kuchni? Ta chi?szczyzna z kurczakiem, kapusta peki?sk? i innymi warzywami jest ostra, s?odka, kwa?na, s?ona… No zajebista po prostu! Wszystkie najlepsze smaki zamkni?te w jednym daniu, do tego takim, ktre robi si? w 15 minut. No ok, sma?y si? 15 minut, doda? trzeba troch? krojenia 😉
Wa?ne: wszystkie sk?adniki, ktrych u?y?am, kupicie w ka?dym markecie. Nie trzeba specjalnie poszukiwa? sklepw z azjatyck? ?ywno?ci?, kuchni ?wiata itp. Nie trzeba te? wydawa? maj?tku, ?eby w domu gotowa? po azjatycku.
Przepis na chi?szczyzn?
Sk?adniki:
1 zielona papryka
P? kapusty peki?skiej
2 ma?e marchewki lub 1 du?a
ok 350g kurczaka
2 cm kawa?ek imbiru
2 z?bki czosnku
1 cebula
Chilli w p?atkach
Szczypta cynamonu
Sl
Sos sojowy (3-4 ?y?ki)
Sok z po?owycytryny
?y?ka octu ry?owego
?y?ka br?zowego cukru
Sos ostrygowy
Olej ry?owy (mo?na zamieni? innym ro?linnym)
?y?eczka m?ki
Ry? do podania
Przygotowanie sk?adnikw
Najpierw kroimy wszystkie sk?adniki, bo samo sma?enie to szybka akcja. Marchewk? (po obraniu) w cienkie paseczki, podobnie papryk? (po wyci?ciu gniazda nasiennego), imbir (po obraniu), czosnek w cieniutkie plasterki, cebul? w pirka. Kapust? peki?sk? w du?? kostk?, ale nie musi by? regularna.
Sos do chi?szczyzny
W miseczce mieszamy sos sojowy, wod?, cukier, sok z cytryny i ocet. Ry? gotujemy zgodnie z instrukcj? na opakowaniu.
Sma?enie w woku
Na patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju – polecam ry?owy, bo ma fajny posmak do da? azjatyckich. Na gor?cy t?uszcz wrzucamy marchewki i imbir, posypujemy szczypt? cynamonu i szczypt? soli. Uwaga – soli nie du?o! Bo nied?ugo wlejemy sos sojowy, ktry mocno zasoli ca?o??. Po minucie dodajemy kurczaka i dwie du?e szczypty chilli w p?atkach, po kolejnej minucie przekr?camy go i dodajemy czosnek i cebul?. Mieszamy ca?o?? i sma?ymy na du?ym ogniu. U?y?am du?ej i g??bokiej patelni z grubym dnem, rwnie dobrze sprawdzi si? du?y wok.
Po oko?o 3-4 minutach dodajemy kapust? i papryk? oraz oprszamy wszystko ?y?eczk? m?ki, dok?adnie mieszamy i sma?ymy minut?. Zalewamy marynat?, dodajemy troch? ponad p? ?y?eczki sosu ostrygowego, dok?adnie mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Je?li sos ?adnie zg?stnieje (po to by?a m?ka), to gotowe. Je?li jest zbyt wodnisty, jeszcze chwil? odparowujemy bez przykrycia, na du?ym ogniu. Uwaga – po dodaniu kapusty i papryki ca?o?? nie powinna chodzi? d?u?ej ni? 5-6 minut, bo chcemy, ?eby warzywa zachowa?y konsystencj? i chrupko??, a nie przybra?y form? papki. Jak widzicie, ca?o?? sma?enia to nie wi?cej ni? 15, dlatego tak wa?ne jest, by przygotowa? sobie wszystkie sk?adniki wcze?niej. Powiem szczerze, ?e jest to lepsza chi?szczyzna, ni? jad?am w niejednej restauracji. Mam nadziej? ?e wam te? podpasuje 🙂
Cynamon w takich daniach SERIO ma sens. Wiem, ?e to brzmi dziwnie, ?e w Polsce przywykli?my, ?e cynamon to szarlotka, ale naprawd? ma?o co pasuje do siebie tak bardzo, jak marchewka z cynamonem.
Jestem zdania, ?e lepiej kupi? ma?y kawa?ek kurczaka, ale za to dobrej jako?ci, z wolnego wybiegu, ni? wielk? pier? na?adowan? chemi?, z kury ktra ca?e ?ycie sp?dzi?a w ciasnej klatce. Serio. Zyskaj? na tym i sumienie, i kubki smakowe.
Pro tip: Jak sensownie pokroi? kapust? peki?sk?? Ja robi? tak: Nakrajam wzd?u?, w odleg?o?ci ok 3 cm od ka?dego naci?cia, a nast?pnie kroj? w poprzek co ok 1-1,5 cm.
Smaczna. Podniebienie jest usatysfakcjonowane. Polecam poda? go?ciom. ????