Zajebista chi?szczyzna z kurczakiem, kapust? peki?sk?, marchewk? i papryk?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4846.jpg
Cho?szczyzna

Du?o warzyw, ma?o mi?sa – idealne, lekkie danie na lato. Kto z nas nie kocha azjatyckiej kuchni? Ta chi?szczyzna z kurczakiem, kapusta peki?sk? i innymi warzywami jest ostra, s?odka, kwa?na, s?ona… No zajebista po prostu! Wszystkie najlepsze smaki zamkni?te w jednym daniu, do tego takim, ktre robi si? w 15 minut. No ok, sma?y si? 15 minut, doda? trzeba troch? krojenia 😉

Wa?ne: wszystkie sk?adniki, ktrych u?y?am, kupicie w ka?dym markecie. Nie trzeba specjalnie poszukiwa? sklepw z azjatyck? ?ywno?ci?, kuchni ?wiata itp. Nie trzeba te? wydawa? maj?tku, ?eby w domu gotowa? po azjatycku.

Przepis na chi?szczyzn?

Sk?adniki:
1 zielona papryka
P? kapusty peki?skiej
2 ma?e marchewki lub 1 du?a
ok 350g kurczaka
2 cm kawa?ek imbiru
2 z?bki czosnku
1 cebula
Chilli w p?atkach
Szczypta cynamonu
Sl
Sos sojowy (3-4 ?y?ki)
Sok z po?owycytryny
?y?ka octu ry?owego
?y?ka br?zowego cukru
Sos ostrygowy
Olej ry?owy (mo?na zamieni? innym ro?linnym)
?y?eczka m?ki

Ry? do podania

Przygotowanie sk?adnikw

Najpierw kroimy wszystkie sk?adniki, bo samo sma?enie to szybka akcja. Marchewk? (po obraniu) w cienkie paseczki, podobnie papryk? (po wyci?ciu gniazda nasiennego), imbir (po obraniu), czosnek w cieniutkie plasterki, cebul? w pirka. Kapust? peki?sk? w du?? kostk?, ale nie musi by? regularna.

Sos do chi?szczyzny

W miseczce mieszamy sos sojowy, wod?, cukier, sok z cytryny i ocet. Ry? gotujemy zgodnie z instrukcj? na opakowaniu.

Sma?enie w woku

Na patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju – polecam ry?owy, bo ma fajny posmak do da? azjatyckich. Na gor?cy t?uszcz wrzucamy marchewki i imbir, posypujemy szczypt? cynamonu i szczypt? soli. Uwaga – soli nie du?o! Bo nied?ugo wlejemy sos sojowy, ktry mocno zasoli ca?o??. Po minucie dodajemy kurczaka i dwie du?e szczypty chilli w p?atkach, po kolejnej minucie przekr?camy go i dodajemy czosnek i cebul?. Mieszamy ca?o?? i sma?ymy na du?ym ogniu. U?y?am du?ej i g??bokiej patelni z grubym dnem, rwnie dobrze sprawdzi si? du?y wok.

Po oko?o 3-4 minutach dodajemy kapust? i papryk? oraz oprszamy wszystko ?y?eczk? m?ki, dok?adnie mieszamy i sma?ymy minut?. Zalewamy marynat?, dodajemy troch? ponad p? ?y?eczki sosu ostrygowego, dok?adnie mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Je?li sos ?adnie zg?stnieje (po to by?a m?ka), to gotowe. Je?li jest zbyt wodnisty, jeszcze chwil? odparowujemy bez przykrycia, na du?ym ogniu. Uwaga – po dodaniu kapusty i papryki ca?o?? nie powinna chodzi? d?u?ej ni? 5-6 minut, bo chcemy, ?eby warzywa zachowa?y konsystencj? i chrupko??, a nie przybra?y form? papki. Jak widzicie, ca?o?? sma?enia to nie wi?cej ni? 15, dlatego tak wa?ne jest, by przygotowa? sobie wszystkie sk?adniki wcze?niej. Powiem szczerze, ?e jest to lepsza chi?szczyzna, ni? jad?am w niejednej restauracji. Mam nadziej? ?e wam te? podpasuje 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4785.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4792.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4787.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4794.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4789.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4799.jpg
Beza liczy ?e co? totalnie spadnie i b?dzie dla pieska 🙁
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4800.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4801.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4804.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4803.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4807.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4822.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4824.jpg
Je?li na patelni zrobi si? za sucho, bo np. cebula wypije ca?y t?uszcz, warto dola? odrobin? oleju
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4825.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4826.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4828.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4829.jpg

Pro tip: Jak sensownie pokroi? kapust? peki?sk?? Ja robi? tak: Nakrajam wzd?u?, w odleg?o?ci ok 3 cm od ka?dego naci?cia, a nast?pnie kroj? w poprzek co ok 1-1,5 cm.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4830.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4831.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4833.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4834.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4835.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4838.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4845.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4849.jpg

One Comment Add yours

  1. Ada pisze:

    Smaczna. Podniebienie jest usatysfakcjonowane. Polecam poda? go?ciom. ????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *