Zajebista chińszczyzna z kurczakiem, kapustą pekińską, marchewką i papryką

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4846.jpg
Chońszczyzna

Dużo warzyw, mało mięsa – idealne, lekkie danie na lato. Kto z nas nie kocha azjatyckiej kuchni? Ta chińszczyzna z kurczakiem, kapusta pekińską i innymi warzywami jest ostra, słodka, kwaśna, słona… No zajebista po prostu! Wszystkie najlepsze smaki zamknięte w jednym daniu, do tego takim, które robi się w 15 minut. No ok, smaży się 15 minut, dodać trzeba trochę krojenia 😉

Ważne: wszystkie składniki, których użyłam, kupicie w każdym markecie. Nie trzeba specjalnie poszukiwać sklepów z azjatycką żywnością, kuchni świata itp. Nie trzeba też wydawać majątku, żeby w domu gotować po azjatycku.

Przepis na chińszczyznę

Składniki:
1 zielona papryka
Pół kapusty pekińskiej
2 małe marchewki lub 1 duża
ok 350g kurczaka
2 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 cebula
Chilli w płatkach
Szczypta cynamonu
Sól
Sos sojowy (3-4 łyżki)
Sok z połowycytryny
Łyżka octu ryżowego
Łyżka brązowego cukru
Sos ostrygowy
Olej ryżowy (można zamienić innym roślinnym)
Łyżeczka mąki

Ryż do podania

Przygotowanie składników

Najpierw kroimy wszystkie składniki, bo samo smażenie to szybka akcja. Marchewkę (po obraniu) w cienkie paseczki, podobnie paprykę (po wycięciu gniazda nasiennego), imbir (po obraniu), czosnek w cieniutkie plasterki, cebulę w piórka. Kapustę pekińską w dużą kostkę, ale nie musi być regularna.

Sos do chińszczyzny

W miseczce mieszamy sos sojowy, wodę, cukier, sok z cytryny i ocet. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Smażenie w woku

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju – polecam ryżowy, bo ma fajny posmak do dań azjatyckich. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewki i imbir, posypujemy szczyptą cynamonu i szczyptą soli. Uwaga – soli nie dużo! Bo niedługo wlejemy sos sojowy, który mocno zasoli całość. Po minucie dodajemy kurczaka i dwie duże szczypty chilli w płatkach, po kolejnej minucie przekręcamy go i dodajemy czosnek i cebulę. Mieszamy całość i smażymy na dużym ogniu. Użyłam dużej i głębokiej patelni z grubym dnem, równie dobrze sprawdzi się duży wok.

Po około 3-4 minutach dodajemy kapustę i paprykę oraz oprószamy wszystko łyżeczką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy minutę. Zalewamy marynatą, dodajemy trochę ponad pół łyżeczki sosu ostrygowego, dokładnie mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Jeśli sos ładnie zgęstnieje (po to była mąka), to gotowe. Jeśli jest zbyt wodnisty, jeszcze chwilę odparowujemy bez przykrycia, na dużym ogniu. Uwaga – po dodaniu kapusty i papryki całość nie powinna chodzić dłużej niż 5-6 minut, bo chcemy, żeby warzywa zachowały konsystencję i chrupkość, a nie przybrały formę papki. Jak widzicie, całość smażenia to nie więcej niż 15, dlatego tak ważne jest, by przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej. Powiem szczerze, że jest to lepsza chińszczyzna, niż jadłam w niejednej restauracji. Mam nadzieję że wam też podpasuje 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4785.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4792.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4787.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4794.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4789.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4799.jpg
Beza liczy że coś totalnie spadnie i będzie dla pieska 🙁
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4800.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4801.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4804.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4803.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4807.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4822.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4824.jpg
Jeśli na patelni zrobi się za sucho, bo np. cebula wypije cały tłuszcz, warto dolać odrobinę oleju
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4825.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4826.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4828.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4829.jpg

Pro tip: Jak sensownie pokroić kapustę pekińską? Ja robię tak: Nakrajam wzdłuż, w odległości ok 3 cm od każdego nacięcia, a następnie kroję w poprzek co ok 1-1,5 cm.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4830.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4831.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4833.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4834.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4835.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4838.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4845.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4849.jpg

One Comment Add yours

  1. Ada pisze:

    Smaczna. Podniebienie jest usatysfakcjonowane. Polecam podać gościom. ????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *