Sos z kurkami, tymiankiem i ?mietan?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5064.jpg

Kurki to ?ycie. Prezentuj? zatem trzeci? ods?on? – po ?NIADANIU i PIZZY z kurkami, przyszed? czas na makaron. Kurki, jako owoce lasu, w moim mniemaniu najlepiej smakuj? z zio?ami ktre na my?l ten las przywo?uj? – takimi jak rozmaryn i tymianek. A kurki w sosie ze ?mietan? to ju? totalny klasyk.

Sk?adniki:
2 du?e gar?ci kurek
1 ma?a cebula
2 z?bki czosnku
300-400 g piersi z kurczaka
Ok. 300 g ?mietany 18%
P? ?y?eczki suszonego rozmarynu
Du?o ?wie?ego tymianku (ok 0,5-1 ?y?eczki samych listkw)
Pieprz czarny, sl
Oliwa
2-3 ?y?ki startego na tarce dziurgasa (lub parmezan, grana padano)

Do podania makaron, lub dietetycznie – kasza gryczana

Ma?e kurki zostawiamy w ca?o?ci, wi?ksze przekrajamy tak, ?eby wszystkie by?y mniej-wi?cej podobnej wielko?ci. Kurczaka kroimy w ok 2 cm kostk?, cebul? w kosteczk?. Rozmaryn lekko ucieramy w mo?dzierzu.

Na rozgrzan? oliw? wrzucamy cebul?, a kiedy si? zeszkli – dodajemy kurki, dwie szczypty soli i du?? szczypt? pieprzu czarnego. Sma?ymy a? wyparuje woda, a cebula i grzyby zaczn? si? rumieni?. Dodajemy kurczaka, rozmaryn i ok 1/3 przygotowanych listkw tymianku. Po ok 3 minutach dodajemy wyci?ni?ty przez prask? czosnek.

Mieszamy i sma?ymy a? kurczak zacznie si? rumieni?, jednocze?nie uwa?aj?c by czosnek si? nie przesma?y? na czarno, bo wypu?ci goryczk?. Powinien by? maksymalnie z?oty. Dodajemy ?mietan? i kolejn? 1/3 tymianku, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy starty parmezan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do podania polecam u?y? makaronu – ktry mo?na wrzuci? na patelni? i wymiesza? z sosem. Je?li kto? preferuje mniej w?glowodanw, to rwnie dobrze pasowa? b?dzie kasza gryczana. Pozosta?ym tymiankiem posypujemy danie na talerzu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5053.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5054.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4866.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5055.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5056.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5057.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5059.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5060.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5058.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5061.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5063.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5062.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5064.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *