
Kiedy przychodzi ten dzień, w którym mówisz sobie: walić te dietę, potrzebuję sera.
Składniki:
Brokuł
Podwójna pierś z kurczaka
Ok. 250-300 g śmietany 18%
Gorgonzola (ok 100-150 g)
Mała cebula
2-3 ząbki czosnku
Płaska łyżeczka suszonego estragonu
Sól
Oliwa z oliwek
Do podania ulubiony makaron – najlepiej taki, który dobrze łapie sos.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w ok 2 cm kawałki. Brokuła dzielimy na różyczki nieco większe niż kawałki kurczaka, cebulę kroimy w kosteczkę, siekamy czosnek. Makaron wrzucamy do wrzącej wody.
Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulkę i dużą szczyptę soli, a kiedy się zeszkli – dodajemy czosnek. Po chwili wrzucamy kurczaka, kolejną szczyptę soli i pół łyżeczki estragonu. Mieszamy i smażymy aż kurczak zacznie się rumienić. Dodajemy gorgonzolę w mniejszych kawałkach i śmietanę, dokładnie mieszamy.
Na około 3-4 minuty przed czasem makaronu, dodajemy do niego różyczki brokuła. Ważne – makaron gotujemy al dente. Odlewamy razem z brokułami. Wrzucamy na patelnię, dodajemy drugie pół łyżeczki estragonu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i gotowe – pyszne, kremowe, poprawiające humor.
















