Kiedy przychodzi ten dzie?, w ktrym mwisz sobie: wali? te diet?, potrzebuj? sera.
Sk?adniki:
Broku?
Podwjna pier? z kurczaka
Ok. 250-300 g ?mietany 18%
Gorgonzola (ok 100-150 g)
Ma?a cebula
2-3 z?bki czosnku
P?aska ?y?eczka suszonego estragonu
Sl
Oliwa z oliwek
Do podania ulubiony makaron – najlepiej taki, ktry dobrze ?apie sos.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w ok 2 cm kawa?ki. Broku?a dzielimy na r?yczki nieco wi?ksze ni? kawa?ki kurczaka, cebul? kroimy w kosteczk?, siekamy czosnek. Makaron wrzucamy do wrz?cej wody.
Na patelni rozgrzewamy ok 2 ?y?ki oliwy. Wrzucamy cebulk? i du?? szczypt? soli, a kiedy si? zeszkli – dodajemy czosnek. Po chwili wrzucamy kurczaka, kolejn? szczypt? soli i p? ?y?eczki estragonu. Mieszamy i sma?ymy a? kurczak zacznie si? rumieni?. Dodajemy gorgonzol? w mniejszych kawa?kach i ?mietan?, dok?adnie mieszamy.
Na oko?o 3-4 minuty przed czasem makaronu, dodajemy do niego r?yczki broku?a. Wa?ne – makaron gotujemy al dente. Odlewamy razem z broku?ami. Wrzucamy na patelni?, dodajemy drugie p? ?y?eczki estragonu, dok?adnie mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i gotowe – pyszne, kremowe, poprawiaj?ce humor.