
Pizza to jeden z przepisw ktre ciesz? si? najwi?kszym zainteresowaniem w?rd was kochani czytelnicy, dlatego te? postanowi?am umie?ci? kolejne podej?cie do tego klasycznego tematu. Tym razem jednak nieco mniej konserwatywnie – bo z kurkami. W?a?nie wystartowa? jeden z moich ulubionych sezonw kulinarnych – sezon na kurki – szykujcie si? wi?c na seri? przepisw z tym cudownym darem ziemi w roli g?wnej.
Przepis na pizz? z kurkami
Sk?adniki (na 2 pizze):
Ciasto:
25 g dro?d?y
150 ml gor?cej wody (nie wrz?cej!)
250 g + 2 ?y?ki m?ki*
1 ?y?ka oliwy
P?aska ?y?eczka soli
P?aska ?y?eczka cukru br?zowego
Sos:
2 pomidory
1 ma?a cebula (lub p? du?ej)
2 z?bki czosnku
P? ?y?eczki suszonej bazylii
P? ?y?eczki suszonego oregano
Szczypta tymianku
Suszone chilli
Sl
?y?eczka oliwy
Dodatki:
Du?a garstka ma?ych kurek (lub du?ych pokrojonych w ma?e kawa?ki)
3-4 plasterki szynki serrano
?wie?y tymianek i ?wie?a bazylia
10-15 plasterkw pikantnego salami
Mozarella
P? papryki
Robimy z tego przepisu pizze dwie: z kurkami i tymiankiem, oraz klasyczn? z pikantnym salami.
Wi?cej o cie?cie, robocie ktrego u?ywam itp. znajdziecie tutaj: Pizza domowa na super cienkim cie?cie
S?w kilka o sk?adnikach: polecam szarpn?? si? na dobrej jako?ci salami, u?ywa? ?wie?ych zi?. Dobra m?ka z przeznaczeniem do pizzy te? nie jest z?ym pomys?em. A jak uda wam si? trafi? gdzie? prawdziw? mozarell? bufal?, to ju? w ogle niebo w g?bie.
Przepis na ciasto do pizzy
Dro?d?e rozdrabniamy, wrzucamy do du?ej miski i zalewamy gor?c? wod? (nie wrz?c?! mocno ciep??). Mieszamy dok?adnie, tak ?eby nie zosta?y ?adne grudki i kawa?ki. Do tego dajemy dwie ?y?ki m?ki i p?ask? ?y?eczk? br?zowego cukru. Ponowniedok?adniemieszamy, tak, ?eby nie zosta?y ?adne grudki z m?ki. Odstawiamy na 10-15 minut do wyro?ni?cia.
Do miski przesiewamy 250 g m?ki i wsypujemy ?y?eczk? soli. Uwaga je?li u?ywacie takiej sprytnej maszyny do mieszania m?k? i sl dajcie ju? do misy robota. Po wyro?ni?ciu dro?d?e przelewamy ze wszystkim do m?ki, dodajemy ok. ?y?ki oliwy i zaczynamy mieszanie.
Robota nastawiamy najpierw na niskie obroty, a? wymiesza, potem na ?rednie ?eby ugnit?, a potem znw na niskie. W sumie wszystkiego z 15 minut. R?cznie jest trudniej trzeba wymiesza? i bardzo dok?adnie (przy u?yciu si?y) zagnie?? ciasto. Powinno by? gumiaste, ale nie lej?ce. Jednolite i spr??yste. Toczymy z niego kul? i wk?adamy do miski, ktr? przykrywamy czyst?, such? szmatk? i odstawiamy na co najmniej godzin?.
Piekarnik grzejemy na maxa bez wzgl?du ile on wynosi. Je?li u?ywamy blachy (a nie n. kamienia do pieczenia pizzy), wyk?adamy na ni? papier do pieczenia.
Przepis na sos do pizzy
Do rondelka (takiego z dnem do sma?enia) na rozgrzan? oliw? wrzucamy pokrojon? w kostk? cebulk?, zgnieciony czosnek, chilli i wszystkie przyprawy. Nie sp?dzajcie za du?o czasu przy krojeniu i siekaniu, bo na koniec i tak wszystko potraktujemy blenderem. Sma?ymy chwile po czym dodajemy pokrojone w kostk? pomidory i przykrywamy. Gotujemy na ma?ym ogniu a? pomidory ca?kowicie si? rozpadn?. Ca?o?? blendujemy na g?adko i odstawiamy ?eby przestyg?o.
Kiedy piec jest nagrzany na maxa, ciasto przedzielamy na 2 cz??ci. Jedn? z nich na desce oprszonej m?k? rozgniatamy r?k? na niedu?y placek, okr?g lub kwadrat – zale?y jaki kszta?t wolicie. Ja np. zawsze celuje, ?eby zaj??o ca?? blach?, czyli co? mi?dzy elips? a prostok?tem. Ciasto wa?kujemy na cieniutkie, grubo?ci ok 2-3 mm, ale uwa?amy ?eby nie przerwa?, nie porobi? dziur. Za cienkie te? nie powinno by?, wi?c tu trzeba odrobin? wyczucia.
Przek?adamy ostro?nie na blach? wy?o?on? papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Na pizzy rozk?adamy poszarpan? mozarell? (u?y?am 3 ma?e kule na 2 pizze) i kurki. Rozrywamy szynk? na mniejsze kawa?ki i rozrzucamy na pizzy, na koniec posypujemy du?? ilo?ci? listkw tymianku. Wk?adamy do rozgrzanego pieca na oko?o 7 minut, ale tu te? polecam zda? si? na wzrok, bo piec piecowi nierwny. Kiedy brzegi zaczn? si? rumieni?, wyci?gamy.
Na drug? dajemy mozarell?, pokrojone w cienkie plasterki pikantne salami i pokrojon? w kostk? papryk?. Do tego listki bazylii.
Pizza to ?ycie i kocham j? ca?ym sercem, dlatego nigdy mi si? nie znudzi. Ta z kurkami i tymiankiem to fajna, oryginalna odmiana od klasyki, mocno polecam tego typu eksperymenty.



























































6 Comments Add yours