Pizza z kurkami i tymiankiem + pizza klasyczna z salami

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5033.jpg
Pizza

Pizza to jeden z przepisów które cieszą się największym zainteresowaniem wśród was kochani czytelnicy, dlatego też postanowiłam umieścić kolejne podejście do tego klasycznego tematu. Tym razem jednak nieco mniej konserwatywnie – bo z kurkami. Właśnie wystartował jeden z moich ulubionych sezonów kulinarnych – sezon na kurki – szykujcie się więc na serię przepisów z tym cudownym darem ziemi w roli głównej.

Składniki (na 2 pizze):
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml gorącej wody (nie wrzącej!)
250 g + 2 łyżki mąki*
1 łyżka oliwy
Płaska łyżeczka soli
Płaska łyżeczka cukru brązowego

Sos:
2 pomidory
1 mała cebula (lub pół dużej)
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki suszonej bazylii
Pół łyżeczki suszonego oregano
Szczypta tymianku
Szczypta suszonego chilli
Szczypta soli
Łyżeczka oliwy

Dodatki:
Duża garstka małych kurek (lub dużych pokrojonych w małe kawałki)
3-4 plasterki szynki serrano
Świeży tymianek i świeża bazylia
10-15 plasterków pikantnego salami
Mozarella
Pół papryki

Robimy z tego przepisu pizze dwie: z kurkami i tymiankiem, oraz klasyczną z pikantnym salami.

Więcej o cieście, robocie którego używam itp. znajdziecie tutaj: Pizza domowa na super cienkim cieście

Słów kilka o składnikach: polecam szarpnąć się na dobrej jakości salami, używać świeżych ziół. Dobra mąka z przeznaczeniem do pizzy też nie jest złym pomysłem. A jak uda wam się trafić gdzieś prawdziwą mozarellę bufalę, to już w ogóle niebo w gębie.

Drożdże rozdrabniamy, wrzucamy do dużej miski i zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą! mocno ciepłą). Mieszamy dokładnie, tak żeby nie zostały żadne grudki i kawałki. Do tego dajemy dwie łyżki mąki i płaską łyżeczkę brązowego cukru. Ponownie dokładnie mieszamy, tak, żeby nie zostały żadne grudki z mąki. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy 250 g mąki i wsypujemy łyżeczkę soli. Uwaga – jeśli używacie takiej sprytnej maszyny do mieszania – mąkę i sól dajcie już do misy robota. Po wyrośnięciu drożdże przelewamy ze wszystkim do mąki, dodajemy ok. łyżki oliwy i zaczynamy mieszanie.

Robota nastawiamy najpierw na niskie obroty, aż wymiesza, potem na średnie – żeby ugniótł, a potem znów na niskie. W sumie wszystkiego z 15 minut. Ręcznie jest trudniej – trzeba wymieszać i bardzo dokładnie (przy użyciu siły) zagnieść ciasto. Powinno być gumiaste, ale nie lejące. Jednolite i sprężyste. Toczymy z niego kulę i wkładamy do miski, którą przykrywamy czystą, suchą szmatką i odstawiamy na co najmniej godzinę.

 

Piekarnik grzejemy na maxa – bez względu ile on wynosi. Jeśli używamy blachy (a nie n. kamienia do pieczenia pizzy), wykładamy na nią papier do pieczenia. 

Do rondelka (takiego z dnem do smażenia) na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, zgnieciony czosnek, chilli i wszystkie przyprawy. Nie spędzajcie za dużo czasu przy krojeniu i siekaniu, bo na koniec i tak wszystko potraktujemy blenderem. Smażymy chwile po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną. Całość blendujemy na gładko i odstawiamy żeby przestygło.

Kiedy piec jest nagrzany na maxa, ciasto przedzielamy na 2 części. Jedną z nich na desce oprószonej mąką rozgniatamy ręką na nieduży placek, okrąg lub kwadrat – zależy jaki kształt wolicie. Ja np. zawsze celuje, żeby zajęło całą blachę, czyli coś między elipsą a prostokątem. Ciasto wałkujemy na cieniutkie, grubości ok 2-3 mm, ale uważamy żeby nie przerwać, nie porobić dziur. Za cienkie też nie powinno być, więc tu trzeba odrobinę wyczucia.

Przekładamy ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Na pizzy rozkładamy poszarpaną mozarellę (użyłam 3 małe kule na 2 pizze) i kurki. Rozrywamy szynkę na mniejsze kawałki i rozrzucamy na pizzy, na koniec posypujemy dużą ilością listków tymianku. Wkładamy do rozgrzanego pieca na około 7 minut, ale tu też polecam zdać się na wzrok, bo piec piecowi nierówny. Kiedy brzegi zaczną się rumienić, wyciągamy.

Na drugą dajemy mozarellę, pokrojone w cienkie plasterki pikantne salami i pokrojoną w kostkę paprykę. Do tego listki bazylii.

Pizza to życie i kocham ją całym sercem, dlatego nigdy mi się nie znudzi. Ta z kurkami i tymiankiem to fajna, oryginalna odmiana od klasyki, mocno polecam tego typu eksperymenty.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4976.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4977.jpg
Kurki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4978.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5007.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5008.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5009.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5010.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5011.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5012.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5013.jpg
Pizza
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5014.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5015.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5016.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4981.jpg
Notatka dla mnie: ubierać się ładniej do gotowania 😀
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5003.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5017.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4982.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4983.jpg
Pizza
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4984.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5018.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4985.jpg
Obiecuję następnym razem przebrać się za Nigelle Lawson
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4986.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4987.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4988.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4989.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4990.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5019.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4991.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4991.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4992.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4993.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5005.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4994.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4995.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4996.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4998.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4999.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5000.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5001.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5002.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5006.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5020.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5022.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5030.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5032.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5033.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5036.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5025.jpg

5 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *