Pizza z kurkami i tymiankiem + pizza klasyczna z salami

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5033.jpg
Pizza z kurkami i tymiankiem

Pizza to jeden z przepisw ktre ciesz? si? najwi?kszym zainteresowaniem w?rd was kochani czytelnicy, dlatego te? postanowi?am umie?ci? kolejne podej?cie do tego klasycznego tematu. Tym razem jednak nieco mniej konserwatywnie – bo z kurkami. W?a?nie wystartowa? jeden z moich ulubionych sezonw kulinarnych – sezon na kurki – szykujcie si? wi?c na seri? przepisw z tym cudownym darem ziemi w roli g?wnej.

Przepis na pizz? z kurkami

Sk?adniki (na 2 pizze):
Ciasto:
25 g dro?d?y
150 ml gor?cej wody (nie wrz?cej!)
250 g + 2 ?y?ki m?ki*
1 ?y?ka oliwy
P?aska ?y?eczka soli
P?aska ?y?eczka cukru br?zowego

Sos:
2 pomidory
1 ma?a cebula (lub p? du?ej)
2 z?bki czosnku
P? ?y?eczki suszonej bazylii
P? ?y?eczki suszonego oregano
Szczypta tymianku
Suszone chilli
Sl
?y?eczka oliwy

Dodatki:
Du?a garstka ma?ych kurek (lub du?ych pokrojonych w ma?e kawa?ki)
3-4 plasterki szynki serrano
?wie?y tymianek i ?wie?a bazylia
10-15 plasterkw pikantnego salami
Mozarella
P? papryki

Robimy z tego przepisu pizze dwie: z kurkami i tymiankiem, oraz klasyczn? z pikantnym salami.

Wi?cej o cie?cie, robocie ktrego u?ywam itp. znajdziecie tutaj: Pizza domowa na super cienkim cie?cie

S?w kilka o sk?adnikach: polecam szarpn?? si? na dobrej jako?ci salami, u?ywa? ?wie?ych zi?. Dobra m?ka z przeznaczeniem do pizzy te? nie jest z?ym pomys?em. A jak uda wam si? trafi? gdzie? prawdziw? mozarell? bufal?, to ju? w ogle niebo w g?bie.

Przepis na ciasto do pizzy

Dro?d?e rozdrabniamy, wrzucamy do du?ej miski i zalewamy gor?c? wod? (nie wrz?c?! mocno ciep??). Mieszamy dok?adnie, tak ?eby nie zosta?y ?adne grudki i kawa?ki. Do tego dajemy dwie ?y?ki m?ki i p?ask? ?y?eczk? br?zowego cukru. Ponowniedok?adniemieszamy, tak, ?eby nie zosta?y ?adne grudki z m?ki. Odstawiamy na 10-15 minut do wyro?ni?cia.

Do miski przesiewamy 250 g m?ki i wsypujemy ?y?eczk? soli. Uwaga je?li u?ywacie takiej sprytnej maszyny do mieszania m?k? i sl dajcie ju? do misy robota. Po wyro?ni?ciu dro?d?e przelewamy ze wszystkim do m?ki, dodajemy ok. ?y?ki oliwy i zaczynamy mieszanie.

Robota nastawiamy najpierw na niskie obroty, a? wymiesza, potem na ?rednie ?eby ugnit?, a potem znw na niskie. W sumie wszystkiego z 15 minut. R?cznie jest trudniej trzeba wymiesza? i bardzo dok?adnie (przy u?yciu si?y) zagnie?? ciasto. Powinno by? gumiaste, ale nie lej?ce. Jednolite i spr??yste. Toczymy z niego kul? i wk?adamy do miski, ktr? przykrywamy czyst?, such? szmatk? i odstawiamy na co najmniej godzin?.

Piekarnik grzejemy na maxa bez wzgl?du ile on wynosi. Je?li u?ywamy blachy (a nie n. kamienia do pieczenia pizzy), wyk?adamy na ni? papier do pieczenia. 

Przepis na sos do pizzy

Do rondelka (takiego z dnem do sma?enia) na rozgrzan? oliw? wrzucamy pokrojon? w kostk? cebulk?, zgnieciony czosnek, chilli i wszystkie przyprawy. Nie sp?dzajcie za du?o czasu przy krojeniu i siekaniu, bo na koniec i tak wszystko potraktujemy blenderem. Sma?ymy chwile po czym dodajemy pokrojone w kostk? pomidory i przykrywamy. Gotujemy na ma?ym ogniu a? pomidory ca?kowicie si? rozpadn?. Ca?o?? blendujemy na g?adko i odstawiamy ?eby przestyg?o.

Kiedy piec jest nagrzany na maxa, ciasto przedzielamy na 2 cz??ci. Jedn? z nich na desce oprszonej m?k? rozgniatamy r?k? na niedu?y placek, okr?g lub kwadrat – zale?y jaki kszta?t wolicie. Ja np. zawsze celuje, ?eby zaj??o ca?? blach?, czyli co? mi?dzy elips? a prostok?tem. Ciasto wa?kujemy na cieniutkie, grubo?ci ok 2-3 mm, ale uwa?amy ?eby nie przerwa?, nie porobi? dziur. Za cienkie te? nie powinno by?, wi?c tu trzeba odrobin? wyczucia.

Przek?adamy ostro?nie na blach? wy?o?on? papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Na pizzy rozk?adamy poszarpan? mozarell? (u?y?am 3 ma?e kule na 2 pizze) i kurki. Rozrywamy szynk? na mniejsze kawa?ki i rozrzucamy na pizzy, na koniec posypujemy du?? ilo?ci? listkw tymianku. Wk?adamy do rozgrzanego pieca na oko?o 7 minut, ale tu te? polecam zda? si? na wzrok, bo piec piecowi nierwny. Kiedy brzegi zaczn? si? rumieni?, wyci?gamy.

Na drug? dajemy mozarell?, pokrojone w cienkie plasterki pikantne salami i pokrojon? w kostk? papryk?. Do tego listki bazylii.

Pizza to ?ycie i kocham j? ca?ym sercem, dlatego nigdy mi si? nie znudzi. Ta z kurkami i tymiankiem to fajna, oryginalna odmiana od klasyki, mocno polecam tego typu eksperymenty.




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4976.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4977.jpg
Kurki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4978.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5007.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5008.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5009.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5010.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5011.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5012.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5013.jpg
Pizza
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5014.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5015.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5016.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4981.jpg
Notatka dla mnie: ubiera? si? ?adniej do gotowania 😀
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5003.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5017.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4982.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4983.jpg
Pizza
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4984.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5018.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4985.jpg
Obiecuj? nast?pnym razem przebra? si? za Nigelle Lawson
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4986.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4987.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4988.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4989.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4990.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5019.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4991.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4991.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4992.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4993.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5005.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4994.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4995.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4996.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4998.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4999.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5000.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5001.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5002.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5006.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5020.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5022.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5030.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5032.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5033.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5036.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5025.jpg

6 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *