
Kurkowa saga trwa w najlepsze, ostatnio TUTAJ zach?ca?am do pizzy z kurkami, teraz nieco bardziej klasyczna opcja – ?niadanie i jajka.
Sk?adniki:
2 jajka
P? ma?ej cebuli
Du?a gar?? kurek
2-3 plasterki szynki dojrzewaj?cej, np. serrano, prosciutto
P? papryki (u?y?am ??tej)
Sl, pieprz
Oliwa i p? ?y?eczki mas?a
Oglnie akcja jest prosta i szybka, a efekt zdecydowanie zajebisty. Kurki ma?e zostawiamy w ca?o?ci, wi?ksze rozkrajamy. Cebul? kroimy w kosteczk?, papryk? w ma?? kostk? – ok 1 cm. Szynk? rwiemy na mniejsze kawa?ki.
Na patelni rozgrzewamy ok ?y?ki oliwy z p? ?y?eczki mas?a. Wrzucamy cebulk? i grzyby, du?? szczypt? soli i spor? szczypt? czarnego pieprzu – najlepiej ?wie?o zmielonego. Sma?ymy a? odparuje wypuszczona przez grzyby woda i, razem z cebulk?, zaczn? si? rumieni?. Dodajemy szynk? i chwil? sma?ymy, co jaki? czas mieszaj?c. Wa?ne – zanim zacznie robi? si? br?zowa – dodajemy papryk?, mieszamy i wbijamy 2 jajka. Solimy ma?? szczypt? soli, przykrywamy i czekamy a? przyjm? nasz? ulubion? konsystencj? – dla mnie najwa?niejsze jest zawsze p?ynne ??tko…
I gotowe – super ?niadanie, wcale nie pracoch?onne, totalnie szybkie. Polecam!













One Comment Add yours