Takie ?niadanko od razu ustawia dzie? na plus – nawet zjedzone o po 13, bo dopiero wtedy mam na to czas. Wbrew pozorom nie jest to ani czasoch?onne, ani szczeglnie pracoch?onne. A warte ka?dej minuty przy kuchni – pyszne, gwarantuj?!
Sk?adniki:
Gar?? kurek
2 gar?ci szpinaku
1 z?bek czosnku
1 jajko
P? ?y?eczki mas?a
?y?eczka oliwy z oliwek
1 plaster sera (np. t?ustej goudy lub dowolnego innego)
1 bu?ka, np. ma?lana
Pomidor
Majonez, ostry sos sriracha (opcjonalnie)
Na ma?ej patelni rozgrzewamy mas?o, wrzucamy pokrojone w mniejsze kawa?ki kurki i sma?ymy a? si? przyrumieni?. Wtedy dodajemy szczypt? soli, rozgnieciony z?bek czosnku i dwie gar?ci szpinaku. Mieszamy, a? szpinak zwi?dnie. Na jedn? kromk? (by? mo?e posmarowan? mas?em, nie oceniajcie mnie) k?adziemy plaster sera i na to wyk?adamy grzyby ze szpinakiem. Na t? sam? patelni? wlewamy odrobin? oliwy i wbijamy jajko. Solimy ma?? szczypt? soli i przykrywamy, a? bia?ko si? zetnie. ??tko polecam zostawi? p?ynne.
Na szpinak z grzybami k?adziemy 2-3 plastry pomidora. Drug? kromk? smarujemy majonezem i – je?li kto? jest odwa?ny – ostrym sosem azjatyckim sriracha, ktry uwielbiam. O dziwo – ?wietnie pasuje do jajek.
Na kurki i szpinak delikatnie zsuwamy z patelni jajo, przykrywamy drug? kromk? i gotowe. Proste, szybkie, pyszne. Pozosta?ego pomidora polecam sobie skroi? obok jako dodatek.
Polecam te? z ca?ego serca przepis na pyszn? shakshuk?.