Szybki włoski makaron – idealny na kolację lub lunch

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5839.jpg

Idealne danie na kolację lub lunch, brudzi tylko jeden garnek i można je skleić na szybkości w 15 minut z resztek z lodówki. Za to smakuje świetnie! Same dobre, włoskie składniki, lekkie bo bez mięsa. Ps. idealne dla 1 osoby.

Składniki:
Czarne oliwki (ok. 10 sztuk)
Kapary (1 łyżka)
Twardy ser – Dziurgas, grana padano, parmezan lub inny tego typu
1 pomidor
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
Suszone zioła prowansalskie i oregano
Świeża bazylia
Chilli w płatkach
Sól
Oliwa z oliwek
Makaron – tripoline, tagliatelle lub spaghetti

Makaronu gotujemy tyle, ile czujecie się na siłach zjeść 🙂 każdy ma inną pojemność – 100, 200 czy nawet 300 gram. Nie oceniam.

Po ugotowaniu makaronu w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, odlewamy na durszlak i w tym samym garnku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dużą szczyptę soli i chilli. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy rozgnieciony bokiem noża i pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, szczyptę oregano i dwie szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty.

Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, lekko posiekane (wcześniej odsączone ręcznikiem papierowym) kapary. Mieszamy, przykrywamy i dusimy aż pomidory się rozpadną. Po tym czasie dodajemy pokrojone na połówki oliwki, mieszamy i dodajemy makaron. Całość jeszcze raz mieszamy i posypujemy startym serem. Na talerzu dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i więcej sera. Proste jak drut, szybkie, idealne włoskie danie. Gorąco polecam!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5829.jpg
Makaron
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5830.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5831.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5252.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5833.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5834.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5836.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5837.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5843.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5842.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5840.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5839.jpg

7 Comments Add yours

  1. partition pisze:

    I quitе like reɑding throuɡh ɑ post that will makе mеn and wοmen think.

    Alѕo, thank you for ɑllowing for mе to comment!

  2. outstanding pisze:

    Ӏ’m not that much of a internet reader to ƅe honest but your blogs really nice,
    keep it ᥙp! I’ll go ahead and bookmаrk your site to come back in the future.
    All the best

  3. I’m not sure where you are getting your info, but great
    topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  4. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds
    me of my old room mate! He always kept talking about this.
    I will forward this page to him. Pretty sure he will have
    a good read. Many thanks for sharing!

  5. Thanks in favor of sharing such a good thought, article is
    pleasant, thats why i have read it entirely

  6. Thalia pisze:

    When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
    I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove
    me from that service? Thanks a lot!

  7. Kazkzrdgog pisze:

    interesting for a very long time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *