
Idealne danie na kolację lub lunch, brudzi tylko jeden garnek i można je skleić na szybkości w 15 minut z resztek z lodówki. Za to smakuje świetnie! Same dobre, włoskie składniki, lekkie bo bez mięsa. Ps. idealne dla 1 osoby.
Składniki:
Czarne oliwki (ok. 10 sztuk)
Kapary (1 łyżka)
Twardy ser – Dziurgas, grana padano, parmezan lub inny tego typu
1 pomidor
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
Suszone zioła prowansalskie i oregano
Świeża bazylia
Chilli w płatkach
Sól
Oliwa z oliwek
Makaron – tripoline, tagliatelle lub spaghetti
Makaronu gotujemy tyle, ile czujecie się na siłach zjeść 🙂 każdy ma inną pojemność – 100, 200 czy nawet 300 gram. Nie oceniam.
Po ugotowaniu makaronu w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, odlewamy na durszlak i w tym samym garnku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dużą szczyptę soli i chilli. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy rozgnieciony bokiem noża i pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, szczyptę oregano i dwie szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty.
Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, lekko posiekane (wcześniej odsączone ręcznikiem papierowym) kapary. Mieszamy, przykrywamy i dusimy aż pomidory się rozpadną. Po tym czasie dodajemy pokrojone na połówki oliwki, mieszamy i dodajemy makaron. Całość jeszcze raz mieszamy i posypujemy startym serem. Na talerzu dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i więcej sera. Proste jak drut, szybkie, idealne włoskie danie. Gorąco polecam!












I quitе like reɑding throuɡh ɑ post that will makе mеn and wοmen think.
Alѕo, thank you for ɑllowing for mе to comment!
Ӏ’m not that much of a internet reader to ƅe honest but your blogs really nice,
keep it ᥙp! I’ll go ahead and bookmаrk your site to come back in the future.
All the best