Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorw – sztos

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024564.jpg
Zupa pomidorowa

Kochani, osi?gn??am dla wielu niewyobra?alny sukces, wi?c ?wi?ty Graal – uda?o mi si? ugotowa? co?, co moja te?ciowa STANOWCZO i wielokrotnie pochwali?a, a nawet zapewnia?a, ?e wed?ug mojego przepisu zrobi w domu.

Jak to nie jest rekomendacja cenniejsza ni? gwiazdki Michelin, to ja nie wiem co. Kluczem jest oczywi?cie prostota, bo chodzi o klasyk polskiej kuchni – zup? pomidorow?. Ale nie by?abym sob?, gdybym nie zrobi?a jej z twistem i po mojemu. Jest to wi?c mocno przyprawiona zio?ami pomidorowa – krem z pieczonych pomidorw. Serio, wychodzi za ka?dym razem i jest pyszna.

Przepis na pomidorow? z pieczonych pomidorw

Sk?adniki:
5 pomidorw (polecam w sezonie malinowe, cho? niekoniecznie)
0,7l (oko?o) bulionu warzywnego lub drobiowego
Makaron ?widerki
Bazylia
Tymianek
Zio?a prowansalskie
Suszone chilli
Sl
2 cebule
3 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek

?mietana 12% (opcjonalnie)

Na szk?o do pieczenia (lub inne naczynie ?aroodporne) wylewamy ok 1,5 ?y?ki oliwy. Pokrojone w ?wiartki pomidory, ze skr?, ale bez zdrewnia?ych cz??ci, pokrojone w ?wiartki cebule i 3 ca?e z?bki czosnku wrzucamy na szk?o i posypujemy przyprawami – p? ?y?eczki tymianku, p? ?y?eczki bazylii, 2 szczypty soli i dwie szczypty zi? prowansalskich. Do tego spora szczypta suszonego chilli w p?atkach (lub pieprzu cayenne). Mieszamy i wk?adamy do piekarnika rozgrzanego na ok 200 stopni. Pieczemy ok 20, do momentu a? od gry zacznie si? robi? ciemny kolor. Wszystko z patelni, ??cznie z ca?? wod? ktra wyjdzie z pomidorw, wrzucamy do garnka z gor?cym bulionem. Chwil? gotujemy pod przykryciem – a? si? mocno zagotuje ca?o?? i, po zdj?ciu z ognia, blendujemy blenderem. Prbujemy i w razie potrzeby doprawiamy sol?.

Do podania proponuje makaron ?widerki, p? ?y?ki ?mietany i ?wie?? bazyli?. Czemu nie daj? ?mietany do zupy od razu, w garnku? Bo dzi?ki temu mo?e d?u?ej posta? i si? nie zepsu?, po dodaniu ?mietany szybko mo?e przesta? by? zdatn? do spo?ycia. Od, taka ma?a sztuczka 🙂 Poza tym nie ka?dy lubi ?mietan?, nie ka?dy toleruje laktoz?, nie ka?dy spo?ywa nabia?, s? ludzie na dietach…

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024551.jpg
Pomidory
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314508.jpg
cebula i czosnek



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024552.jpg
Przed wjazdem do pieca
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114133.jpg
Love my herbs <3
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024549.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024555.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024556.jpg
I po wyj?ciu z pieca – z ? o t o

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024563.jpg
Zupa pomidorowa – wersja „clean”
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024564.jpg
I ze ?mietank?..
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6024568.jpg
Zupa pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *