Marchewka z groszkiem i cytrynowy kurczak. Prawie dietetyczne!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6034580.jpg

Kiedy kilka lat temu przesz?am powa?n? operacj?, musia?am przez jaki? czas je?? wed?ug ?ci?le okre?lonej diety. Niestety, nie zak?ada?a ona nic co smakowa?oby inaczej ni? tektura. Zacz??am wi?c kombinowa? z dost?pnych dla mnie sk?adnikw i wysz?o mi to – co naprawd? mog?am je?? ze smakiem i zupe?nie mi si? nie nudzi?o. Ma?o tego – tak mi posmakowa?o, ?e w nieco bardziej doprawionej wersji (takiej jak tu dzi? przedstawiam) ch?tnie jem nawet dzi?, mimo, ?e nie musz?. To chyba niez?a rekomendacja, prawda? Do tego danie jest do?? dietetyczne, nie zawiera w ogle w?glowodanw, i robi si? szybciutko.

Przepis na marchewk? z groszkiem i cytrynowego kurczaka

Sk?adniki:
4 marchewki ?redniej wielko?ci
Paczka mro?onego groszku (ok 450 g)
?y?ka mas?a
1,5 ?y?ki m?ki pszennej
Sl, cukier
Podwjna pier? z kurczaka (ok 400g)
1/2 cytryny
3 z?bki czosnku
Sl, pieprz
P?atki chilli
Oliwa z oliwek lub mas?o
Opcjonalnie – ?wie?y tymianek

Kurczak – przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w spore kawa?ki i wrzucamy do miski. Posypujemy szczypt? soli, szczypt? suszonego chilli w p?atkach, wciskamy czosnek przez prask? i wyciskamy sok z po?owy du?ej cytryny (lub ca?ej ma?ej). Mieszamy wszystko i odstawiamy na conajmniej 20 minut – im d?u?ej, tym lepiej. Kurczak powinien si? „sparzy?” sokiem z cytryny i nabra? lekko bia?ego koloru.

Marchewka z groszkiem

Marchewk? kroimy w ma??, rwn? kostk? (niewiele wi?ksz? od groszku). Zalewamy zimn? wod?, tak, ?eby woda by?a ponad marchewk? ok 1-2 cm. Dodajemy szczypt? cukru i p?ask? ?y?eczk? soli. Wstawiamy na ma?y ogie? i czekamy, a? woda si? porz?dnie zagotuje. Wtedy wrzucamy do garnka groszek, mieszamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu. Na ma?? patelni? lub do rondelka wsypujemy m?k? i wstawiamy na ma?y ogie? na drugim palniku. Dodajemy ?y?k? mas?a i dok?adnie mieszamy. Kiedy znikn? grudki, a ca?o?? nabierze wygl?du i konsystencji ??tego kisielu (tak, tak kochani – to jest zasma?ka), a jednocze?nie kiedy marchewka jest mi?kka, a groszek rozmro?ony (to potrwa dos?ownie kilka minut) – wrzucamy m?k? z mas?em do garnka, dok?adnie mieszamy i jeszcze chwil? trzymamy na ogniu, a? ca?o?? zg?stnieje i odparuje wi?kszo?? wody.

Cytrynowy kurczak

Wiadomo, ?e je?li idzie o sma?enie, to wszystko najlepiej smakuje na ma?le. Ale ja jednak staram si? nie popuszcza? ca?kowicie pasa i u?ywam g?wnie oliwy z oliwek. Natomiast wam, czytelnikom, daj? wybr – serce lub rozs?dek – odpowiedzcie w swoich sumieniach 🙂 W ka?dym razie rozgrzewamy t?uszcz na patelni i wrzucamy kurczaka (bez zalewy, bo si? ugotuje zamiast usma?y?). Je?li u?ywamy ?wie?ego tymianku, dodajemy kilka ga??zek. Sma?ymy a? mi?so si? zarumieni z ka?dej strony, wtedy mo?emy wla? zalew? (byle nie za du?o – ok 2 ?y?ki) i chwil? poredukowa?. To, na co trzeba uwa?a?, to ?eby czosnek si? nie przypali? – pozostawia wtedy gorzki posmak ktrego nie sposb si? pozby?.

Polecam serdecznie, bo jest to naprawd? ?wietny obiad np. w lecie, kiedy mamy ochot? na co? lekkiego.

Inn? ?wietn? alternatyw? jest marchewka z groszkiem i indyk.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5134275.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2180.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314539.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6034578.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6034579.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *