Kiedy kilka lat temu przesz?am powa?n? operacj?, musia?am przez jaki? czas je?? wed?ug ?ci?le okre?lonej diety. Niestety, nie zak?ada?a ona nic co smakowa?oby inaczej ni? tektura. Zacz??am wi?c kombinowa? z dost?pnych dla mnie sk?adnikw i wysz?o mi to – co naprawd? mog?am je?? ze smakiem i zupe?nie mi si? nie nudzi?o. Ma?o tego – tak mi posmakowa?o, ?e w nieco bardziej doprawionej wersji (takiej jak tu dzi? przedstawiam) ch?tnie jem nawet dzi?, mimo, ?e nie musz?. To chyba niez?a rekomendacja, prawda? Do tego danie jest do?? dietetyczne, nie zawiera w ogle w?glowodanw, i robi si? szybciutko.
Przepis na marchewk? z groszkiem i cytrynowego kurczaka
Sk?adniki:
4 marchewki ?redniej wielko?ci
Paczka mro?onego groszku (ok 450 g)
?y?ka mas?a
1,5 ?y?ki m?ki pszennej
Sl, cukier
Podwjna pier? z kurczaka (ok 400g)
1/2 cytryny
3 z?bki czosnku
Sl, pieprz
P?atki chilli
Oliwa z oliwek lub mas?o
Opcjonalnie – ?wie?y tymianek
Kurczak – przygotowanie
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w spore kawa?ki i wrzucamy do miski. Posypujemy szczypt? soli, szczypt? suszonego chilli w p?atkach, wciskamy czosnek przez prask? i wyciskamy sok z po?owy du?ej cytryny (lub ca?ej ma?ej). Mieszamy wszystko i odstawiamy na conajmniej 20 minut – im d?u?ej, tym lepiej. Kurczak powinien si? „sparzy?” sokiem z cytryny i nabra? lekko bia?ego koloru.
Marchewka z groszkiem
Marchewk? kroimy w ma??, rwn? kostk? (niewiele wi?ksz? od groszku). Zalewamy zimn? wod?, tak, ?eby woda by?a ponad marchewk? ok 1-2 cm. Dodajemy szczypt? cukru i p?ask? ?y?eczk? soli. Wstawiamy na ma?y ogie? i czekamy, a? woda si? porz?dnie zagotuje. Wtedy wrzucamy do garnka groszek, mieszamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu. Na ma?? patelni? lub do rondelka wsypujemy m?k? i wstawiamy na ma?y ogie? na drugim palniku. Dodajemy ?y?k? mas?a i dok?adnie mieszamy. Kiedy znikn? grudki, a ca?o?? nabierze wygl?du i konsystencji ??tego kisielu (tak, tak kochani – to jest zasma?ka), a jednocze?nie kiedy marchewka jest mi?kka, a groszek rozmro?ony (to potrwa dos?ownie kilka minut) – wrzucamy m?k? z mas?em do garnka, dok?adnie mieszamy i jeszcze chwil? trzymamy na ogniu, a? ca?o?? zg?stnieje i odparuje wi?kszo?? wody.
Cytrynowy kurczak
Wiadomo, ?e je?li idzie o sma?enie, to wszystko najlepiej smakuje na ma?le. Ale ja jednak staram si? nie popuszcza? ca?kowicie pasa i u?ywam g?wnie oliwy z oliwek. Natomiast wam, czytelnikom, daj? wybr – serce lub rozs?dek – odpowiedzcie w swoich sumieniach 🙂 W ka?dym razie rozgrzewamy t?uszcz na patelni i wrzucamy kurczaka (bez zalewy, bo si? ugotuje zamiast usma?y?). Je?li u?ywamy ?wie?ego tymianku, dodajemy kilka ga??zek. Sma?ymy a? mi?so si? zarumieni z ka?dej strony, wtedy mo?emy wla? zalew? (byle nie za du?o – ok 2 ?y?ki) i chwil? poredukowa?. To, na co trzeba uwa?a?, to ?eby czosnek si? nie przypali? – pozostawia wtedy gorzki posmak ktrego nie sposb si? pozby?.
Polecam serdecznie, bo jest to naprawd? ?wietny obiad np. w lecie, kiedy mamy ochot? na co? lekkiego.
Inn? ?wietn? alternatyw? jest marchewka z groszkiem i indyk.