Domowe gnocchi z masłem, szałwią i Dziurgasem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5215.jpg

To nasze swojskie kopytka zainspirowały mnie do domowej wersji gnocchi z masłem i szałwią.

Składniki na gnocchi:
Ok. 1 kg ziemniaków
Ok. 200 g mąki pszennej
1 jajko
Sól

Dodatki:
Oliwa z oliwek
Masło
Świeża szałwia
Ser Dziurgas
Sól, pieprz

Baza, czyli same gnocchi z tego przepisu: Domowe gnocchi

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzucamy kilka – kilkanaście listków szałwii. Po około 30 sekundach wrzucamy na patelnię gnocchi i smażymy do zrumienienia. Dodajemy garść startego drobno sera Dziurgas (lub innego tego typu – parmezan, grana padano itp). Mieszamy i nakładamy na talerz. Po wierzchu posypujemy też odrobiną sera, solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. I gotowe – proste, a pyszne. Efektowne!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5210.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5186.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5187.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5206.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5202.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5203.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5211.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5212.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5213.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244735.jpg
Dziurgas
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5214.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5215.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5216.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5217.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5218.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5219.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *