To nasze swojskie kopytka zainspirowa?y mnie do domowej wersji gnocchi z mas?em i sza?wi?.
Sk?adniki na gnocchi:
Ok. 1 kg ziemniakw
Ok. 200 g m?ki pszennej
1 jajko
Sl
Dodatki:
Oliwa z oliwek
Mas?o
?wie?a sza?wia
Ser Dziurgas
Sl, pieprz
Baza, czyli same gnocchi z tego przepisu: Domowe gnocchi
Na ma?ej patelni rozgrzewamy ?y?k? mas?a z odrobin? oliwy z oliwek. Na t?uszcz wrzucamy kilka – kilkana?cie listkw sza?wii. Po oko?o 30 sekundach wrzucamy na patelni? gnocchi i sma?ymy do zrumienienia. Dodajemy gar?? startego drobno sera Dziurgas (lub innego tego typu – parmezan, grana padano itp). Mieszamy i nak?adamy na talerz. Po wierzchu posypujemy te? odrobin? sera, sol? i ?wie?o zmielonym pieprzem do smaku. I gotowe – proste, a pyszne. Efektowne!
One Comment Add yours