Zupa krem z pieczonej dyni. Do tego z krewetkami! Moja ulubiona na jesie?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6171.jpg

Czy jest co? lepszego, ni? dynia w pa?dzierniku? Moja – w zupie – b?dzie pikantna, grzej?ca, pe?na orientalnych smakw. Na pewno nie md?a! Za to pyszna 🙂 Kiedy pierwszy raz przegl?da?am przepisy na zup? dyniow? i trafi?am na kilka z krewetkami – by?am w szoku. Serio, to pasuje?! Ale okazuje si?, ?e pasuje – i to jak!

Przepis na zup? z dyni z krewetkami

Sk?adniki:
Bulion (np. warzywny z przepisu dost?pnego TUTAJ, lub drobiowy z TEGO przepisu)
Dynia (u?y?am p? dyni o ?rednicy 20 cm)
Czerwona cebula lub 2 szalotki
Czosnek (3 z?bki)
Imbir
Kurkuma (?wie?a lub sypka)
Curry w proszku
Chilli w p?atkach
Cynamon
S?odka papryka
Mleko kokosowe (1 puszka)
Kolendra (w kulkach lub w proszku)
Krewetki bez pancerzy (ok 12-15 sztuk)
Kolendra ?wie?a do podania

Przygotowanie dyni

Dyni? obieramy, oczyszczamy i kroimy w ok 2×2 cm kostk?. Wrzucamy do szk?a ?aroodpornego z pokrojon? w semki cebul?, 2 z?bkami czosnku, kilkoma plasterkami imbiru, szczypt? s?odkiej papryki i cynamonu, szczypt? chilli w p?atkach, p? ?y?eczki curry i 2 szczyptami kolendry. Je?li macie dost?p – dodatkowo dorzu?cie pokrojony w plasterki korze? kurkumy, je?li nie – dwie du?e szczypty kurkumy w proszku. Solimy ca?o??, polewamy oliw? z oliwek i mieszamy – r?kami lub ?y?k?. Wk?adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut.

Przygotowanie krewetek

Krewetki rozmra?amy (u?y?am tu ?rednich). Do garnka wlewamy p? ?y?eczki oliwy, wrzucamy rozgnieciony z?bek czosnku i 2-3 posiekane plasterki imbiru, oraz du?? szczypt? curry. Gdy zacznie pachnie?, dodajemy dyni? razem ze wszystkim z czym si? piek?a – cebul?, czosnkiem, imbirem itp. Mieszamy i zalewamy ok 500-700 ml bulionu. Jako, ?e gotowa?am go na ?wie?o, dorzuci?am te? z bulionu jedn? ugotowan? marchewk?.

Gotujemy przez oko?o 10 minut, po czym dodajemy puszk? mleka kokosowego i dwie du?e szczypty soli. Mieszamy i gotujemy ok 10-15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko na g?adk?, kremow? zup?.

Krewetki na ma?ej patelni podsma?amy z odrobin? soku z limonki i du?? szczypt? soli, najlepiej na ma?ej ilo?ci oliwy. Dos?ownie 2-3 minuty i mo?na wrzuci? je do zupy. Gotujemy j? jeszcze 5-10 minut, dodajemy sok z po?owy limonki i gotowe. Na talerzu dodajemy kolendr? lub – tak jak u mnie na zdj?ciach, bo nie uda?o mi si? kupi? kolendry – tajsk? bazyli?.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6158.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6159.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6160.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6161.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6162.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6163.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6164.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6165.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6166.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6167.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6168.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6169.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6170.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6171.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6172.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6173.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6174.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6177.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6176.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6175.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *