Czy jest co? lepszego, ni? dynia w pa?dzierniku? Moja – w zupie – b?dzie pikantna, grzej?ca, pe?na orientalnych smakw. Na pewno nie md?a! Za to pyszna 🙂 Kiedy pierwszy raz przegl?da?am przepisy na zup? dyniow? i trafi?am na kilka z krewetkami – by?am w szoku. Serio, to pasuje?! Ale okazuje si?, ?e pasuje – i to jak!
Przepis na zup? z dyni z krewetkami
Sk?adniki:
Bulion (np. warzywny z przepisu dost?pnego TUTAJ, lub drobiowy z TEGO przepisu)
Dynia (u?y?am p? dyni o ?rednicy 20 cm)
Czerwona cebula lub 2 szalotki
Czosnek (3 z?bki)
Imbir
Kurkuma (?wie?a lub sypka)
Curry w proszku
Chilli w p?atkach
Cynamon
S?odka papryka
Mleko kokosowe (1 puszka)
Kolendra (w kulkach lub w proszku)
Krewetki bez pancerzy (ok 12-15 sztuk)
Kolendra ?wie?a do podania
Przygotowanie dyni
Dyni? obieramy, oczyszczamy i kroimy w ok 2×2 cm kostk?. Wrzucamy do szk?a ?aroodpornego z pokrojon? w semki cebul?, 2 z?bkami czosnku, kilkoma plasterkami imbiru, szczypt? s?odkiej papryki i cynamonu, szczypt? chilli w p?atkach, p? ?y?eczki curry i 2 szczyptami kolendry. Je?li macie dost?p – dodatkowo dorzu?cie pokrojony w plasterki korze? kurkumy, je?li nie – dwie du?e szczypty kurkumy w proszku. Solimy ca?o??, polewamy oliw? z oliwek i mieszamy – r?kami lub ?y?k?. Wk?adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut.
Przygotowanie krewetek
Krewetki rozmra?amy (u?y?am tu ?rednich). Do garnka wlewamy p? ?y?eczki oliwy, wrzucamy rozgnieciony z?bek czosnku i 2-3 posiekane plasterki imbiru, oraz du?? szczypt? curry. Gdy zacznie pachnie?, dodajemy dyni? razem ze wszystkim z czym si? piek?a – cebul?, czosnkiem, imbirem itp. Mieszamy i zalewamy ok 500-700 ml bulionu. Jako, ?e gotowa?am go na ?wie?o, dorzuci?am te? z bulionu jedn? ugotowan? marchewk?.
Gotujemy przez oko?o 10 minut, po czym dodajemy puszk? mleka kokosowego i dwie du?e szczypty soli. Mieszamy i gotujemy ok 10-15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko na g?adk?, kremow? zup?.
Krewetki na ma?ej patelni podsma?amy z odrobin? soku z limonki i du?? szczypt? soli, najlepiej na ma?ej ilo?ci oliwy. Dos?ownie 2-3 minuty i mo?na wrzuci? je do zupy. Gotujemy j? jeszcze 5-10 minut, dodajemy sok z po?owy limonki i gotowe. Na talerzu dodajemy kolendr? lub – tak jak u mnie na zdj?ciach, bo nie uda?o mi si? kupi? kolendry – tajsk? bazyli?.