Fasolka „jakby” po breto?sku – z chorizo, w po?udniowym stylu

Fasolka „jakby” po breto?sku – z chorizo, w po?udniowym stylu

Ten przepis na fasolk? jakby po breto?sku, ale nie do ko?ca, to tak zwane drugie ?ycie pysznej zupy fasolowej z trzech gatunkw fasoli. Mo?ecie zrobi? t? zup? jednego dnia, a kolejnego „przerobi?” j? na potrawk? z fasolk?, potrzebujecie:

Sk?adniki:
Du?a szczypta oregano
Du?? szczypta tymianku
P? ?y?eczki w?dzonej papryki
P? czerwonej papryki
Ok. 10 cm kawa?ek chorizo
1 du?y pomidor (lub 2 ma?e, lub gar?? koktajlowych)
P? ?y?eczki oliwy
?y?eczka octu balsamicznego

Na patelni na odrobinie oliwy obsma?amy chorizo, po minucie dodajemy przyprawy, po kolejnej minucie pokrojone w ma?? kostk? papryk? i pomidory. Mieszamy chwil?, nast?pnie dodajemy do garnka z zup?, do ktrego wlewamy te? ocet balsamiczny i gotujemy 5-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy sol? i chilli.

Mo?ecie te? nie robi? wcze?niej zupy i zrobi? ten przepis na po?udniow? fasolk? z chorizo od zera, tak jak w przepisie poni?ej:

Sk?adniki:
1 puszka pomidorw w puszce (ca?ych)
Troch? ponad p? litra bulionu (bezmi?snego lub mi?snego)
3 puszki fasoli: u?y?am czerwonej, pinto i Ja? (mo?na u?y? np. czerwonej, bia?ej i czarnej)
Ok. 2-3 ?y?ki sosu sojowego
1/3 ?y?eczki soli
1,5 ?y?ki oliwy z oliwek
4-5 z?bkw czosnku
2 ma?e, czerwone cebule
1 czerwona papryczka chilli
2 ?y?eczki octu balsamicznego
Ok. 10 cm kawa?ek chorizo
P? czerwonej papryki
1 du?y pomidor (lub 2 ma?e, lub gar?? koktajlowych)

Du?a szczypta cayenne
Du?a szczypta cynamonu
1 ?y?eczka oregano
3/4 ?y?eczki tymianku
3/4 ?y?eczki kminu rzymskiego
1/2 ?y?eczki suszonej, mielonej kolendry
2 ?y?eczki w?dzonej papryki

Opcjonalnie: ?wie?a kolendra

Cebul? obieramy i kroimy na po?wki, nast?pnie opalamy palnikiem lub trzymaj?c nad kuchenk? gazow?. Je?li nie mamy dost?pu do ognia – mo?na te cebule wrzuci? do piekarnika a? spiek? si? na czarno. Nast?pnie odk?adamy je i czekamy a? przestygn?. Powinny by? z zewn?trz mocno przypalone.

Fasolk? z puszek p?uczemy, czosnek mia?d?ymy bokiem no?a, siekamy razem z chilli na drobno i wrzucamy do miseczki razem ze wszystkimi przyprawami (oprcz soli).

W garnku rozgrzewamy oliw?, na ktrej sma?my pokrojon? w kosteczk? (wcze?niej opalon?) cebul? z du?? szczypt? soli. Po ok. 5 minutach dodajemy czosnek, chilli, przyprawy i pokrojone w p?-plasterki chorizo. Sma?ymy to przez ok. 3 minuty. Nast?pnie dodajemy pomidory z puszki (zawsze u?ywam tych w ca?o?ci) i dusimy pod przykrywk?, a? ca?kowicie si? rozpadn?. W sezonie mo?na u?y? zamiast puszki 2-3 ?wie?ych pomidorw.

Bulion podgrzewamy i wlewamy do niego sos sojowy. Kiedy pomidory si? rozpadn?, wlewamy gor?cy do garnka i dodajemy fasol?, pokrojon? w kosteczk? papryk? i pomidora, nast?pnie gotujemy wszystko przez oko?o 15 minut. Po tym czasie blenderem z „?yrafi?” blendujemy dos?ownie kilkoma ruchami, tak by cz??? fasoli zag??ci?a zup?, a reszta pozosta?a w ca?o?ci. Je?li konsystencja wyda nam si? za ma?o g?sta – gotujemy bez przykrycia a? b?dzie taka, jak? preferujemy.



Opalanie cebuli
Opalanie cebuli
Opalona cebula
Opalona cebula
Czosnek i chilli
Czosnek i chilli
Fasola z puszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *