Schab po azjatycku z kapust? peki?sk?

Schab po azjatycku z kapust? peki?sk? i grzybami mun

Uwielbiam chi?szczyzn?! Schab po azjatycku w tej wersji – z kapust? peki?sk? i grzybkami mun to jest absolutnie pyszne danie, proste i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam sprbowa? 🙂 W podobny sposb mo?na u?y? te? innego mi?sa – pol?dwiczki wieprzowej lub kurczaka. Eksperymentujcie z azjatyck? kuchni?! Do tego zawsze b?d? zach?ca? najmocniej. Mo?ecie te? zainspirowa? si? innymi przepisami, np. tym na wo?owin? s?odko-kwia?n? lub tym przepisem na azjatyckiego kurczaka.

Sk?adniki:
Ok. 250 g schabu bez ko?ci
1 czerwona cebula
2-3 z?bki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
P? kapusty peki?skiej
Gar?? suszonych grzybw mun
P? marchewki
M?ka (ok 2-3 ?y?ki)
S?odka papryka (p? ?y?eczki)
Sl
Szczypta cynamonu
Olej ry?owy

?y?eczka pasty miso
3 ?y?ki sosu sojowego
1 ?y?ka br?zowego cukru
Ok 2 ?y?ki octu ry?owego (mo?na zast?pi? sokiem z cytryny)

Do podania ry?, upra?one orzeszki ziemne

Schab oczyszczamy z b?onek tak, by zosta? jedynie czyste, r?owe mi?so. Kroimy go na jak najcie?sze p?atki Ultra cieniutkie – to wa?ne.

Grzyby zalewamy w miseczce wrz?tkiem i odstawiamy. Cebul? kroimy w pirka, marchewk? w cienkie s?upki, papryczk? w plasterki (mo?na usun?? gniazda nasienne je?li jest bardzo ostra – mi si? trafi?a akurat mega ?agodna :/ wi?c musia?am „doostrzy?” chilli w p?atkach), czosnek siekamy. Kapust? nacinamy wzd?u?, nast?pnie kroimy w paseczki w poprzek.

Na patelni rozgrzewamy ok. 1,5 ?y?ki oleju. Mi?so obtaczamy w mieszance m?ki i s?odkiej papryki z odrobin? soli (ok 2 szczypty). Wrzucamy na mocno (!) rozgrzany t?uszcz i sma?ymy a? zacznie si? rumieni? z jednej strony. Przek?adamy na drug? i dodajemy na patelni? marchewk?, ma?? szczypt? cynamonu i cebul?. Grzyby wyjmujemy z wrz?tku (wod? zostawiamy) i kroimy w maseczki. Kiedy mi?so przysma?y si? z drugiej strony, mieszamy ca?o??, dodajemy grzyby i kapust?, po?ow? chilli i ponownie mieszamy.

W mi?dzyczasie gotujemy ry? zgodnie z przepisem (u?y?am basmati), a orzeszki (je?li ich u?ywamy) pra?ymy na suchej patelni.



W gor?cej wodzie po grzybach rozpuszczamy cukier, dodajemy sos sojowy, past? miso i ocet, dok?adnie mieszamy i wlewamy na patelni?, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Odkrywamy i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Je?li zg?stnieje za bardzo, dolewamy odrobin? wody.

Podajemy z ry?em, posypane orzeszkami (mo?na je rozbi? troch? w mo?dzierzu), pozosta?? cz??ci? chilli, mo?na te? doda? szczypiorek lub kolendr?.

Schab
Kapusta peki?ska
Grzyby mun
Schab po azjatycku z kapust? peki?sk? i grzybami mun

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *