Uwielbiam chińszczyznę! Schab po azjatycku w tej wersji – z kapustą pekińską i grzybkami mun to jest absolutnie pyszne danie, proste i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam spróbować 🙂 W podobny sposób można użyć też innego mięsa – polędwiczki wieprzowej lub kurczaka. Eksperymentujcie z azjatycką kuchnią! Do tego zawsze będę zachęcać najmocniej. Możecie też zainspirować się innymi przepisami, np. tym na wołowinę słodko-kwiaśną lub tym przepisem na azjatyckiego kurczaka.
Składniki:
Ok. 250 g schabu bez kości
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
Pół kapusty pekińskiej
Garść suszonych grzybów mun
Pół marchewki
Mąka (ok 2-3 łyżki)
Słodka papryka (pół łyżeczki)
Sól
Szczypta cynamonu
Olej ryżowy
Łyżeczka pasty miso
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
Ok 2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
Do podania ryż, uprażone orzeszki ziemne
Schab oczyszczamy z błonek tak, by został jedynie czyste, różowe mięso. Kroimy go na jak najcieńsze płatki Ultra cieniutkie – to ważne.
Grzyby zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w cienkie słupki, papryczkę w plasterki (można usunąć gniazda nasienne jeśli jest bardzo ostra – mi się trafiła akurat mega łagodna :/ więc musiałam „doostrzyć” chilli w płatkach), czosnek siekamy. Kapustę nacinamy wzdłuż, następnie kroimy w paseczki w poprzek.
Na patelni rozgrzewamy ok. 1,5 łyżki oleju. Mięso obtaczamy w mieszance mąki i słodkiej papryki z odrobiną soli (ok 2 szczypty). Wrzucamy na mocno (!) rozgrzany tłuszcz i smażymy aż zacznie się rumienić z jednej strony. Przekładamy na drugą i dodajemy na patelnię marchewkę, małą szczyptę cynamonu i cebulę. Grzyby wyjmujemy z wrzątku (wodę zostawiamy) i kroimy w maseczki. Kiedy mięso przysmaży się z drugiej strony, mieszamy całość, dodajemy grzyby i kapustę, połowę chilli i ponownie mieszamy.
W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem (użyłam basmati), a orzeszki (jeśli ich używamy) prażymy na suchej patelni.
W gorącej wodzie po grzybach rozpuszczamy cukier, dodajemy sos sojowy, pastę miso i ocet, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Odkrywamy i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Jeśli zgęstnieje za bardzo, dolewamy odrobinę wody.
Podajemy z ryżem, posypane orzeszkami (można je rozbić trochę w moździerzu), pozostałą częścią chilli, można też dodać szczypiorek lub kolendrę.