Gulasz wieprzowy z jab?kami i cydrem

Gulasz wieprzowy z jab?kami i cydrem

Uwielbiam to danie, bo jest „inne”. Gulasz wieprzowy z jab?kami i cydrem to ?wietna alternatywa dla znudzonych typowymi obiadami. Super te? sprawdzi si? na kolacji we dwoje, gdy chcecie zaserwowa? co? niebanalnego 🙂

Przepis na gulasz wieprzowy z cydrem

Sk?adniki:
Cydr jab?kowy (najlepiej wytrawny)
Du?e jab?ko
1 bia?a cebula
Z?bek czosnku
Mi?so wieprzowe (u?ywam schabu bez ko?ci – jakie? 150 g i karkwka – 350 g)
M?ka
Sl i pieprz
Tymianek (najlepiej i suszony, i ?wie?y)
Br?zowy cukier
Mas?o
Oliwa
Sos sojowy

Mi?so wieprzowe

Mi?so kroimy – karkwk? w kostk?, schab – w plastry cie?sze ni? 1 cm, nast?pnie na 4 cz??ci. Obtaczamy w m?ce ze szczypt? soli. W garnku rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy i na szybko, w wysokiej temperaturze obsma?amy mi?so z ka?dej strony. Gdy si? zarumieni, wrzucamy pokrojon? w pirka cebul? i posiekany czosnek. Doprawiamy du?? szczypt? pieprzu i ok. p? ?y?eczki tymianku. Po ok. 2-3 minutach zalewamy cydrem tak, by przykry? sk?adniki i uzupe?niamy ok 3/4 wrz?tku z 2 ?y?kami sosu sojowego. mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, nast?pnie na ma?ym ogniu dusimy oko?o 1 h 15 min.

Jab?ka do gulaszu

Jab?ko obieramy, kroimy na kawa?ki, pozbawiamy gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzewamy ?y?eczk? mas?a. Na gor?ce wrzucamy jab?ka i obsypujemy je br?zowym cukrem (ok. p? ?y?ki na 1 jab?ko). Sma?my a? zrobi? si? ciemno br?zowe z ka?dej strony. Dorzucamy do gulaszu i ca?o?? gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do podania idealnie pasuj? odsma?ane ziemniaki 🙂 Ale dobrze sprawdzi si? te? bagietka czy kasza.

Cebula
Mi?so
Jab?ka z cukrem na ma?le
Jab?ka z cukrem na ma?le
Gulasz wieprzowy z jab?kami i cydrem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *