
Uwielbiam to danie, bo jest „inne”. Gulasz wieprzowy z jabłkami i cydrem to świetna alternatywa dla znudzonych typowymi obiadami. Super też sprawdzi się na kolacji we dwoje, gdy chcecie zaserwować coś niebanalnego 🙂
Przepis na gulasz wieprzowy z cydrem
Składniki:
Cydr jabłkowy (najlepiej wytrawny)
Duże jabłko
1 biała cebula
Ząbek czosnku
Mięso wieprzowe (używam schabu bez kości – jakieś 150 g i karkówka – 350 g)
Mąka
Sól i pieprz
Tymianek (najlepiej i suszony, i świeży)
Brązowy cukier
Masło
Oliwa
Sos sojowy
Mięso wieprzowe
Mięso kroimy – karkówkę w kostkę, schab – w plastry cieńsze niż 1 cm, następnie na 4 części. Obtaczamy w mące ze szczyptą soli. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na szybko, w wysokiej temperaturze obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy się zarumieni, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ok. pół łyżeczki tymianku. Po ok. 2-3 minutach zalewamy cydrem tak, by przykrył składniki i uzupełniamy ok 3/4 wrzątku z 2 łyżkami sosu sojowego. mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie na małym ogniu dusimy około 1 h 15 min.
Jabłka do gulaszu
Jabłko obieramy, kroimy na kawałki, pozbawiamy gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na gorące wrzucamy jabłka i obsypujemy je brązowym cukrem (ok. pół łyżki na 1 jabłko). Smażmy aż zrobią się ciemno brązowe z każdej strony. Dorzucamy do gulaszu i całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do podania idealnie pasują odsmażane ziemniaki 🙂 Ale dobrze sprawdzi się też bagietka czy kasza.












