Gulasz wieprzowy z jabłkami i cydrem

Gulasz wieprzowy z jabłkami i cydrem

Uwielbiam to danie, bo jest “inne”. Gulasz wieprzowy z jabłkami i cydrem to świetna alternatywa dla znudzonych typowymi obiadami. Super też sprawdzi się na kolacji we dwoje, gdy chcecie zaserwować coś niebanalnego 🙂

Składniki:
Cydr jabłkowy (najlepiej wytrawny)
1 duże jabłko
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
Mięso wieprzowe (używam schabu bez kości – jakieś 150 g i karkówka – 350 g)
Mąka
Sól i pieprz
Tymianek (najlepiej i suszony, i świeży)
Brązowy cukier
Masło
Oliwa
Sos sojowy

Mięso kroimy – karkówkę w kostkę, schab – w plastry cieńsze niż 1 cm, następnie na 4 części. Obtaczamy w mące ze szczyptą soli. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na szybko, w wysokiej temperaturze obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy się zarumieni, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ok. pół łyżeczki tymianku. Po ok. 2-3 minutach zalewamy cydrem tak, by przykrył składniki i uzupełniamy ok 3/4 wrzątku z 2 łyżkami sosu sojowego. mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie na małym ogniu dusimy około 1 h 15 min.

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki, pozbawiamy gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na gorące wrzucamy jabłka i obsypujemy je brązowym cukrem (ok. pół łyżki na 1 jabłko). Smażmy aż zrobią się ciemno brązowe z każdej strony. Dorzucamy do gulaszu i całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do podania idealnie pasują odsmażane ziemniaki 🙂 Ale dobrze sprawdzi się też bagietka czy kasza.

Cebula
Mięso
Jabłka z cukrem na maśle
Jabłka z cukrem na maśle
Gulasz wieprzowy z jabłkami i cydrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *