
Wieprzowina s?odko kwa?na – czyli pol?dwiczka wieprzowa z pysznymi, chrupi?cymi warzywami i sosem sweet nad sour, z poka?n? szczypt? HOT – to przepis na sukces. Kocham wszystkie wariacje azjatyckiej, klasycznej kuchni – proste, szybkie, syc?ce dania, ktre s? pe?ne smaku i faktury – do tego zawsze mi si? udaj? 🙂
Sk?adniki:
1 ma?a (lub p? du?ej) marchewka
P? broku?a
1 cebula
3 z?bki czosnku
Ok. 1/3 kapusty peki?skiej
P? du?ej lub ca?a ma?a pol?dwiczka wieprzowa
Sos sojowy (5-6 ?y?ek)
1 ?y?ka br?zowego cukru
Sok z po?owy cytryny
1 ?y?ka octu ry?owego
P? szklanki gor?cej wody
Szczypta soli
2 szczypty chilli w p?atkach
Szczypta cynamonu
Ok. 1 ?y?ka m?ki pszennej
Olej ry?owy
Sezam
Ok 250 g makaronu do woka lub innego azjatyckiego, pszennego makaronu (u?y?am grubego Chow Mein)
B?dziemy sma?y? szybko i w wysokiej temperaturze (polecam w WOK-u, ewentualnie w g??bokiej patelni z dobrym, nieprzywieraj?cym dnem), dlatego zaczynamy od przygotowania wszystkich sk?adnikw. Marchew kroimy w s?upki, cebul? w pirka, kapust? w kostk? (ja kroj? 3 razy wzd?u? i potem na ok 1 cm grubo?? w poprzek), broku?a dzielimy na ma?e r?yczki. Pol?dwiczk? w mo?liwie jak najcie?sze plasterki (wcze?niej oczyszczamy z b?onek itp) i obtaczamy w m?ce.
Na patelni rozgrzewamy ok 1,5-2 ?y?ki oleju ry?owego, wrzucamy szczypt? soli, dwie szczypty chilli i marchewk?. Posypujemy ma?? szczypt? cynamonu i sma?ymy oko?o minuty. Rozsuwamy na boki i wrzucamy pol?dwiczk?, sma?ymy z jednej strony a? si? zarumieni, przerzucamy na drug? stron?. Wrzucamy na patelni? posiekany czosnek i cebul? pokrojon? w pirka. Mieszamy i po oko?o 2 minutach dodajemy kapust?. Przykrywamy na chwil? patelni? i zajmujemy si? makaronem – ja u?y?am takiego, ktry wystarczy zala? wrz?tkiem na 4 minuty. Gotujemy go razem z broku?ami al dente.
W miseczce mieszamy cukier, sos sojowy, sok z cytryny, ocet i odrobin? wrz?tku. Odkrywamy patelni?, wlewamy po?ow? zalewy i mieszamy. Gotujemy to razem kilka minut, po czym dodajemy makaron i broku?y, zalewamy reszt? zalewy i mieszaj?c gotujemy, a? makaron spije wi?kszo?? sosu (ale nie na tyle d?ugo, ?eby broku? straci? chrupko??). Do smaku doprawiamy sosem sojowym, na talerzu posypujemy upra?onym na suchej patelni sezamem.
Pro tip: je?li sos d?ugo nie chce zg?stnie?, ale smak jest ok i wszystko dosz?o, mo?na go zag??ci? dodaj?c odrobin? m?ki lub skrobi ziemniaczanej – dos?ownie 2-3 szczypty
Polecam te? inny sweet & sour z mojego przepisu! Z kurczakiem 🙂
















