
Gulasz z dzika to świetna, pyszna alternatywa dla nudnych obiadów. Coraz łatwiej dostać w sklepach mięso – dziczyznę, a przygotowanie go jest znacznie prostsze niż się wydaje. Np. gulasz z dzika w kwestii technicznej nie różni się od wołowego, a smak… robi różnice. Naprawdę warto spróbować!
Składniki:
Mięso z dzika (ok 400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
Kieliszek czerwonego wina półwytrawnego
Duży kubek bulionu (użyłam warzywnego z TEGO przepisu)
Rozmaryn
Sól, pieprz czarny młotkowany
1-2 łyżki oliwy
Mąka
Mięso kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące, cebulę kroimy w kosteczkę. Na dnie garnka z dnem do smażenia rozgrzewamy łyżkę oliwy, obsmażamy mięso z każdej strony, wrzucamy cebulę, pokruszone suszone grzyby i rozmaryn, mieszamy 2-3 minuty.
Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, zwiększamy ogień i wlewamy wino. Odparowujemy alkohol, mieszamy i zalewamy bulionem tak, by przykrył wszystkie składniki. Dusimy ok 2-3 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie.
Polecam też inne przepisy – dostępne w zakładce „Gulasz„.







