Gulasz z dzika. Le?ne smaki i syc?ca alternatywa

Gulasz z dzika to ?wietna, pyszna alternatywa dla nudnych obiadw. Coraz ?atwiej dosta? w sklepach mi?so – dziczyzn?, a przygotowanie go jest znacznie prostsze ni? si? wydaje. Np. gulasz z dzika w kwestii technicznej nie r?ni si? od wo?owego, a smak… robi r?nice. Naprawd? warto sprbowa?!

Sk?adniki:
Mi?so z dzika (ok 400 g)
1 cebula
2 z?bki czosnku
4-5 suszonych grzybw (najlepiej prawdziwkw)
Kieliszek czerwonego wina p?wytrawnego
Du?y kubek bulionu (u?y?am warzywnego z TEGO przepisu)
Rozmaryn
Sl, pieprz czarny m?otkowany
1-2 ?y?ki oliwy
M?ka

Mi?so kroimy w du?? kostk? i obtaczamy w m?ce, cebul? kroimy w kosteczk?. Na dnie garnka z dnem do sma?enia rozgrzewamy ?y?k? oliwy, obsma?amy mi?so z ka?dej strony, wrzucamy cebul?, pokruszone suszone grzyby i rozmaryn, mieszamy 2-3 minuty.

Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy sol? i pieprzem, zwi?kszamy ogie? i wlewamy wino. Odparowujemy alkohol, mieszamy i zalewamy bulionem tak, by przykry? wszystkie sk?adniki. Dusimy ok 2-3 godziny, a? mi?so ca?kowicie zmi?knie.

Polecam te? inne przepisy – dost?pne w zak?adce „Gulasz„.

borowiki



Wyposa?enie kuchni - porwnaj na Ceneo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *