Pikantne pesto z roszponki

Makaron z pesto z roszponki, pomidorkami cherry i boczkiem

Uwielbiam pesto – bardzo lubię eksperymentować z różnymi wersjami. Czy to czerwone pesto, czy z rukoli czy klasyczne bazyliowe – zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postawiłam na pikantne pesto z roszponki – i to była bardzo dobra decyzja 🙂

Składniki pesto:
Dwie garści roszponki
Garść bazylii
Ok. 2 cm kawałek papryczki chilli
4 suszone pomidory (z oliwy lub oleju)
Pół szklanki startego sera (parmezan, grana padano, bursztyn, Dziurgas lub inny podobnego typu)
Ok. 2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy (można użyć tej od suszonych pomidorów)
2 ząbki czosnku

Składniki pesto wrzucamy do blendera i mielimy na gładko. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Do tego gotujemy ulubiony makaron, np. spaghetti czy penne. To już gotowe danie. Ale jeśli chcecie zrobić coś innego, to możecie np. usmażyć kilka plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, dodać pomidorki koktajlowe i mamy kolejny pomysł 🙂 Świetnie też wzbogaci taki makaron mozarella lub burrata. Sky is the limit 🙂 A takie pikantne pesto to świetna podstawa do wielu dań.

Pesto z roszponki
Ser
Pesto z roszponki
Makaron z pesto z roszponki, pomidorkami cherry i boczkiem
Makaron z pesto z roszponki, pomidorkami cherry i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *