Uwielbiam pesto – bardzo lubię eksperymentować z różnymi wersjami. Czy to czerwone pesto, czy z rukoli czy klasyczne bazyliowe – zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postawiłam na pikantne pesto z roszponki – i to była bardzo dobra decyzja 🙂
Przepis na pesto z roszponki
Składniki pesto:
Dwie garści roszponki
Garść bazylii
Ok. 2 cm kawałek papryczki chilli
4 suszone pomidory (z oliwy lub oleju)
Pół szklanki startego sera (parmezan, grana padano, bursztyn, Dziurgas lub inny podobnego typu)
Ok. 2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy (można użyć tej od suszonych pomidorów)
2 ząbki czosnku
Składniki pesto wrzucamy do blendera i mielimy na gładko. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Co do pesto? Makaron i pomidorki
Do tego gotujemy ulubiony makaron, np. spaghetti czy penne. To już gotowe danie. Ale jeśli chcecie zrobić coś innego, to możecie np. usmażyć kilka plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, dodać pomidorki koktajlowe i mamy kolejny pomysł 🙂
Świetnie też wzbogaci taki makaron mozarella lub burrata. Sky is the limit 🙂 A takie pikantne pesto to świetna podstawa do wielu dań. Można równie dobrze posmarować nim kanapki, tortillę czy użyć jako dodatek do pieczonych warzyw lub mięsa.
Pikantne pesto z makaronem i pomidorkami
Gotowe pesto łączymy z makaronem na patelni, dodajemy ulubione dodatki – np. pomidorki koktajlowe i doprawiamy do smaku. Dla mnie osobiście nie ma lepszych i prostszych dań niż makaronowe, więc zawsze najchętniej sięgam po to… co odbija się na mojej talii. Ale nie umiem sobie odmówić…