Uwielbiam pesto – bardzo lubi? eksperymentowa? z r?nymi wersjami. Czy to czerwone pesto, czy z rukoli czy klasyczne bazyliowe – zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postawi?am na pikantne pesto z roszponki – i to by?a bardzo dobra decyzja 🙂
Przepis na pesto z roszponki
Sk?adniki pesto:
Dwie gar?ci roszponki
Gar?? bazylii
Ok. 2 cm kawa?ek papryczki chilli
4 suszone pomidory (z oliwy lub oleju)
P? szklanki startego sera (parmezan, grana padano, bursztyn, Dziurgas lub inny podobnego typu)
Ok. 2 ?y?ki pestek s?onecznika
2 ?y?ki oliwy (mo?na u?y? tej od suszonych pomidorw)
2 z?bki czosnku
Sk?adniki pesto wrzucamy do blendera i mielimy na g?adko. W razie potrzeby dolewamy wi?cej oliwy, by uzyska? po??dan? konsystencj?.
Co do pesto? Makaron i pomidorki
Do tego gotujemy ulubiony makaron, np. spaghetti czy penne. To ju? gotowe danie. Ale je?li chcecie zrobi? co? innego, to mo?ecie np. usma?y? kilka plasterkw szynki parme?skiej lub boczku, doda? pomidorki koktajlowe i mamy kolejny pomys? 🙂
?wietnie te? wzbogaci taki makaron mozarella lub burrata. Sky is the limit 🙂 A takie pikantne pesto to ?wietna podstawa do wielu da?. Mo?na rwnie dobrze posmarowa? nim kanapki, tortill? czy u?y? jako dodatek do pieczonych warzyw lub mi?sa.
Pikantne pesto z makaronem i pomidorkami
Gotowe pesto ??czymy z makaronem na patelni, dodajemy ulubione dodatki – np. pomidorki koktajlowe i doprawiamy do smaku. Dla mnie osobi?cie nie ma lepszych i prostszych da? ni? makaronowe, wi?c zawsze najch?tniej si?gam po to… co odbija si? na mojej talii. Ale nie umiem sobie odmwi?…