Halloumi z penne i sosem pomidorowym – w 15 minut. Palce liza?!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6555.jpg

Na wst?pie musz? zaznaczy?, ?e ja wegetariank? nie jestem. With that beeing said, nie jest mi oboj?tne ani moje zdrowie, ani los naszej planety. Dlatego te? w ramach rozs?dku staram si? mo?liwie jak najcz??ciej (kilka razy w tygodniu) przygotowywa? posi?ki bezmi?sne.

Pewnym wyzwaniem oczywi?cie jest zrobienie czego?, co posmakuje mi?so?ercom i mi?so-mi?o?nikom. Ale! Wystarczy chcie? i w?o?y? minimum wysi?ku i pomys?owo?ci – przysi?gam, ?e wszystko jest do zrobienia – i to smacznie. Ja na ten przyk?ad naprawd?, naprawd? nie lubi? tofu, czyli najcz?stszego chyba zmiennika mi?sa. Za to od produktw sojowych puchn?. Nie jest to jednak ?adna przeszkoda. Ostatnio – w ramach pewnego wyzwania – rozwijam swoj? pomys?owo??, tak?e do ko?ca miesi?ca z pewno?ci? opublikuj? kilka ciekawych opcji z owocami morza, rybami, grzybami i r?nymi serami. Przepisy bezmi?sne znajdziecie TUTAJ, w specjalnej sekcji.

Tymczasem dzi? proponuj? co? naprawd? prostego – halloumi (ktre kupicie w wi?kszo?ci marketw i dyskontw) z makaronem penne i w?oskim sosem pomidorowym. PYSZNE. Do tego jest to obiad w 15 minut – naprawd? polecam. Przy okazji pochwal? si? – to ju? osiemdziesi?ty przepis na tym skromnym blogu. W tym trzydziesty szsty bez mi?sa!

Przepis na penne z halloumi i sosem pomidorowym

Sk?adniki:
Ok 250 g sera halloumi
3-4 pomidory
1 ma?a cebulka
2 z?bki czosnku
Gar?? zielonych oliwek
Sl
Chilli
Suszone: bazylia i oregano
?wie?a bazylia
Makaron penne

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, ser kroimy w plastry ok 7 mm, a ka?dy z nich na 4 cz??ci. Sma?ymy na odrobinie oliwy z oliwek z ka?dej strony (mo?na rwnie? plastry zgrillowa? i poci?? na mniejsze kawa?ki), zdejmujemy na r?cznik papierowy i pozbawiamy t?uszczu i p?ynu, ktry cz?sto wychodzi z sera.

Na umytej patelni (lub innej) rozgrzewamy ok. 1,5 ?y?ki oliwy, na ktrej sma?ymy pokrojon? w kosteczk? cebul? z du?? szczypt? soli i chilli w p?atkach. Gdy si? zeszkli, dodajemy posiekany czosnek oraz po dwie du?e szczypty bazylii i oregano. Gdy zacznie przybiera? z?oty kolor – dodajemy pokrojone w kostk? pomidory, mieszamy i przykrywamy. Na minimalnym ogniu dusimy 5-8 minut.

Kiedy pomidory zaczn? si? rozpada?, blendujemy sos na g?adko. Dodajemy do niego ods?czone oliwki (u?y?am zielonych, ale je?li kto? woli czarne – ?mia?o!), usma?one kawa?ki sera, mieszamy i chwil? odparowujemy na du?ym ogniu, a? nabierze przyjemnej, kremowej konsystencji (ok. 5 minut). Dodajemy makaron, oraz – na samym ko?cu – niezbyt drobno posiekane li?cie bazylii. Gotowe! Pyszne, zdrowe, przygotowane w kwadrans. Idealnie nada si? np. drugiego dnia do zabrania do pracy w pude?ku.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6536.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6537.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6539.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6538.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6540.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6541.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6542.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6545.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6546.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6550.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6552.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6553.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6554.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6555.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6562.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6557.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6558.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6559.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6561.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6560.jpg
Pyszne penne z halloumi i sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *