Tajska kuchnia, a w?a?ciwie ca?a azjatycka, ma to do siebie, ?e jest naprawd? b?yskawiczna. Dania robi si? zwykle na du?ym ogniu, sma??c wszystkie sk?adniki b?yskawicznie. To lubi?! Do tego dania akurat zainspirowa?y mnie warsztaty kulinarne Darii ?adochy, ktre serdecznie polecam. My?l?, ?e uda?o mi si? przyj?? do serca do garw ca?kiem sporo porad kulinarnych, ktre przelewam w tym pysznym, bezmi?snym daniu, ktre idealnie rozgrzewa, syci i… nie tuczy.
Sk?adniki:
Ok. 400 g. dorsza
2 pomidory
2-3 szalotki
3 z?bki czosnku
3-4 li?cie limonki kafir
?y?eczka sosu ostrygowego
?y?ka oleju ry?owego
?y?eczka sosu rybnego
Chilli (?wie?e lub w p?atkach)
Puszka mleka kokosowego
Garstka zielonego groszku, groszku cukrowego lub ci?tej fasolki szparagowej
Du?a szczypta garam masala
Sl
Do podania: ry?, limonka i tajska bazylia / kolendra / mi?ta
Na patelni rozgrzewamy ?y?k? oleju ry?owego, na ktry wrzucamy 1 posiekan? papryczk? chilli (lub du?? szczypt? p?atkw suszonego), szczypt? soli i pokrojon? w pirka szalotk?. Po oko?o minucie dodajemy posiekany czosnek, li?cie limonki podarte na mniejsze kawa?ki i pokrojone w kostk? pomidory. Po 2-3 minutach dodajemy puszk? mleka kokosowego (warto je wcze?niej podgrza? – np. w k?pieli wodnej). Gotujemy na du?ym ogniu (cz?sto mieszaj?c) a? pomidory ca?kowicie si? rozpadn? i ca?o?? lekko zg?stnieje. Dodajemy gar?? mro?onego groszku, s?odki groszek cukrowy lub ci?t? fasolk? szparagow?, sos rybny i ostrygowy. Dorsza kroimy w grub? kostk? (ok 3-4 cm), obsypujemy garam masala i wk?adamy do sosu. Gotujemy pod przykryciem oko?o 5 minut i bez przykrycia kolejne 5. Gotowe! Podajemy z ?wiartk? limonki, ?wie?? bazyli? tajsk? lub kolendr? i ry?em (np. ja?minowym). To jest szybkie, to jest zdrowie, to jest do?? dietetyczne i – co najwa?niejsze – naprawd? pyszne!